Москва ще повдигне въпроса за "мръсната бомба" на Киев пред ООН

Това обяви министърът на външните работи Сергей Лавров
24 окт 2022 17:45, Нели Христова
120
Москва ще повдигне въпроса за "мръсната бомба" на Киев пред ООН
Снимка: БГНЕС

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че Москва възнамерява да повдигне в ООН въпроса за подготовката на "мръсна бомба" от страна на Киев. Според него тези данни са били проверени два пъти и не става дума за празни обвинения.

Обвиненията за това, че Украйна може да използва въпросната "мръсна"( радиоктивна) бомба дойдоха през уикенда от страна на министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу.

Още по темата
На 23 октомври Шойгу се е свързал по телефона с министрите на отбраната на няколко държави членки на НАТО: Франция, Турция, Обединеното кралство и САЩ. По време на разговорите с представители на Франция, Турция и Обединеното кралство руското министерство на отбраната съобщи, че Шойгу е изразил "загриженост относно възможни провокации от страна на Украйна с използване на "мръсна бомба". Руското министерство на отбраната не предостави никакви доказателства в подкрепа на тази версия.

Днес руското военно министерство продължи да развива темата вече с подробности, като заяви, че режимът в Киев планира да взриви ядрено оръжие с ниска мощност, за да обвини Русия, че използва оръжия за масово унищожение. От 24 февруари досега украинските сили са обстрелвали Запорожката АЕЦ 39 пъти. Изпускането на радиоактивни вещества вследствие на обстрелите на АЕЦ ще засегне почти цяла Европа. През септември и октомври украинските въоръжени сили са предприели четири опита за десант, за да превземат Запорожката АЕЦ.

Руското министерство на отбраната разполага с информация за контакти между офиса на Зеленски и Обединеното кралство по въпроса за получаване на технологии за ядрени оръжия. Украйна разполага с цялата производствена база и научен потенциал за създаване на мръсна бомба, включително три действащи атомни електроцентрали. Детонацията на подобен заряд в Украйна би довела до радиоактивно замърсяване на площ до няколко хиляди квадратни метра. Освен необходимия капацитет, Украйна има и мотив да използва "мръсна бомба". Украйна иска да сплаши местното население, да увеличи потока от бежанци към Европа и да накара Руската федерация да изглежда като ядрен терорист в една провокация. Две украински организации имат конкретни задачи за създаване на "мръсна бомба", като работата е в заключителен етап. Режимът в Киев може да използва радиоактивни вещества от отработеното ядрено гориво от АЕЦ, за да произведе "мръсна бомба". Киев планира да прикрие взривяването на "мръсна бомба" като случайна детонация на руско ядрено оръжие с ниска мощност, твърдят от руското министерство на отбраната.

Същевременно украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба поиска от МААЕ "незабавно да изпрати експерти в мирните обекти в Украйна, които Русия лъжливо определя като обекти за разработване на "мръсна бомба".

Кулеба съобщи в Туитър, че официално е помолил ръководителя на МААЕ Рафаел Гроси да направи това - и той се е съгласил. Самата агенция все още не е дала становище.

"За разлика от Русия, Украйна е била и остава прозрачна. Нямаме какво да крием", добави Дмитрий Кулеба.

Украинският министър не уточни имената на обектите, които ще бъдат посетени от експертите на МААЕ.

Руската държавна информационна агенция РИА Новости съобщи, че според "достоверни източници" задачата за изработването на "мръсната бомба" е била възложена на Източния минно-обогатителен комбинат в град Желтие Води, Днепропетровска област, както и на Института за ядрени изследвания в Киев.

Днес говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че заплахата от "мръсна бомба" е "налице". Това беше отговорът му на изявлението на САЩ, Великобритания и Франция, че не вярват на твърденията на Шойгу. "Въпросът е в това, че тяхното недоверие към информацията, предадена от руската страна, не означава, че заплахата от използване на такава "мръсна бомба" престава да съществува", каза Песков.

В същото време Песков беше попитан за предложението на Европейския съюз да се дадат замразени руски активи на Украйна. "На практика значителна част от нашите резерви бяха откраднати от някои конкретни западни държави", отговори той.

Безпрецедентните санкции, наложени на Русия, замразиха около половината от нейните златни и валутни резерви, които преди началото на войната се равняваха на близо 640 милиарда. Миналата седмица председателят на Европейския съвет Шарл Мишел предложи ЕС да обмисли прехвърляне на част от замразените активи към Украйна. Песков определи действията на Запада като незаконно посегателство върху чужда собственост, предаде ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
0
 
! Отговори
Нагли, по-нагли.. преди 1 година
Най-нагли !
95
3
 
2
 
! Отговори
Мръсната боНба преди 1 година
Епа, как нема да има *** бомба, когато след няколко дена "укрофашистите" ще си върнат Херсон, а до края на Декември и останалите територии. Крим вероятно ще остане за десер през следващата година. Джуджетата са в шаш и паника и се чудят каква нелепост да сътворят. Подобни нефелни лъжци няма и в Столипеново.
94
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А вменяемите хора повдигат въпроса за мръсната ви война. Украинците поканиха следователи от МАГАТЕ, от всички страни, да ходят, да гледат и да кажат на света какви животни сте.
93
2
 
2
 
! Отговори
Татко Карло преди 1 година
Коня да си припомни за носът на Пинокио !
92
4
 
7
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
Много нагли бе тия руснаци
91
4
 
4
 
! Отговори
Активист БСП(к) преди 1 година
МръснатаБомба е временна мярка за въздържане на Путин докато украинците си произведат достатъчно количество нормални ядрени бойни глави. Това може да стане в рамките на 1-2 години. Всяка страна която има ядрени реактори може да създаде ядрена бомба ако си го постави за цел. Дори България. Но в случая с Украйна напълно е възможно този процес да е започнал още преди години след анексията на Крим и да са на финалната права в следващите месеци.
90
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шорошките *** дето тук драскат,че уж Русия,а не урките щели да ,,пуснат,, *** бомба да помислят ако има с к,во нужно ли е на Москва да пуска *** бомба след като Русия има възможност да пуснат поFUCKрайна една ядрена ракета и Киев и половината покрайна няма да остане и помен
89
0
 
0
 
! Отговори
Бай Дън преди 1 година
До 109. Що, забранени ли е?
88
3
 
4
 
! Отговори
Zеленски преди 1 година
До 108. Ами че то НАТО ги пляска. С джавелинчета, нимарсчета, стингърчета и т. н. Редовната армия на ушшанките свърши, ред е на любителската.
87
5
 
0
 
! Отговори
До 16 Не се плашете преди 1 година
То така викахте и преди да влезнат в Украйна. Не се плашете те никога няма да започнат войната щот НАТО ще ги напляска. Па то кво стана?! вече почти година ядеме ***
86
3
 
6
 
! Отговори
до 97 преди 1 година
редовната руска армия свърши брат, затова мобилизират 😀
85
4
 
4
 
! Отговори
не се плашете преди 1 година
Няма страшно , никога рашките няма да посмеят да хвърлят атомна бомба защото тогава няма да има прошка , така ще бъдат бити че свят ще им се завие .
84
0
 
0
 
! Отговори
Км преди 1 година
Не посягайте на чужди пари-ще ви бият през пръстите.
83
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя кон така лъже , че сам си вярва и ходи да занимав ООН. Пич , раша е вън от ООН не разбра ли ? Никой не ви се връзва вече !
82
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези хамсалаци от кремъла много изкукуригали бре ,да не са си уволнили съветниците, шантава работа .
81
5
 
4
 
! Отговори
Активист БСП(к) преди 1 година
МръснатаБомба е предназначена за Москва ако Путин направи грешката да използва ядрено оръжие в Украйна. Най-малкото южна Русия ще бъде засипана с радиоактивни отпадъци и превърната в безлюдна пустиня за следващите 1000 години.
80
5
 
8
 
! Отговори
кОстя кОпейкин преди 1 година
Коня ларвов е голям шегаджия! Зашо трябва да занимава ООН с поредната раашистка ЛЪЖА!
79
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо да видим колко държави освен Раша имат такива бомби, после да разсъждаваме кой кога и къде щял да я пусне. Лавров става банален, през последната година мисля, че не е удържал на нито една своя дума, или по-точно винаги правят обратно на това, което твърдят.
78
2
 
9
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Нали джуджето не признава резолюциите на ООН,какъв въпрос ще повдига.
77
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
вместо да повдига въпроси , да си повдигне войската и се изнесе от суверенната страна в която е нападнала