Финландия вдига ограда на границата с Русия догодина

1340-километрова бразда разделят двете страни
Обновена: 19 ное 2022 10:40 | 19 ное 2022 08:40, Камелия Цветанова
59
Финландия вдига ограда на границата с Русия догодина
Снимка: БГНЕС

Изграждането на планираната ограда по граница на Финландия с Русия ще започне в началото на следващата година, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на финландската гранична охрана. Хелзинки предприема това действия на фона на опасенията в скандинавската държава относно променящата се среда на сигурност в Европа.

Първоначалният трикилометров участък от оградата ще бъде изграден на пропусквателния пункт в източния град Иматра до лятото на 2023 г. Впоследствие оградата в този участък ще достигне максимална дължина от 200 километра.

Финладия има 1340-километрова граница с Русия - най-дългата сред членовете на Европейския съюз, отбелязва АП.

През октомври финландската министър-председателка Сана Марин заяви, че сред законодателите е бил постигнат консенсус за изграждането на ограда, която да покрива някои части от границата с Русия. Проектът се оценява на общо 380 милиона евро и се планира да бъде завършен до края на 2026 г.

Основната цел на оградата ще бъде да помага на граничните власти да наблюдават и предотвратяват евентуална широкомащабна нелегална миграция, твърди Марин.

Нейното правителство не се е позовало публично на войната на Русия в Украйна или на решението на Финландия да се присъедини към НАТО като причина за изграждането на съоръжението по границата. Хелзинки обаче е обезпокоен от развитието на събитията както в Русия, така и в Украйна, а също и от заплахите на Москва за ответни мерки, ако скандинавската страна се присъедини към алианса.

Политици и експерти твърдят, че не е разумно, а дори и възможно, да се издигне ограда по цялата дължина на източната граница на Финландия, която преминава предимно през гъсти гори. На някои места границата между двете страни е обозначена само с няколко дървени стълбове с ниски огради, предназначени да спират преминаването на добитък.

Оградата, първоначално предложена от финландските гранични власти, ще бъде изградена на етапи, всеки от които с дължина между 5 до 52 километра. Тя ще бъде издигната предимно в югоизточната част на Финландия, където се осъществява по-голямата част от граничния трафик към и от Русия. Кратки участъци ще бъдат построени и в северния район Карелия и в района на Лапландия в Арктика.

Полковник Веса Блумквист, командир на граничната охрана в Югоизточна Финландия, заяви, че след като бъде изцяло завършена, оградата ще засили значително граничния контрол. "Оградата дава на патрулите на граничните власти повече време за реакция, като разкрива движението на хора и го предотвратява, забавя и насочва", заяви Блумквист в изявление.

Оградата ще бъде с височина от 3 метра и ще завършва с бодлива тел. Освен интензивно патрулиране финландската гранична охрана използва електронни и други устройства, за да наблюдава движението по границата, уточни АП./БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: границарусияфинландия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
Путин в Хага преди 1 година
Бай Джо може за 2 седмици да ликвидира баба меца Русия, ако даде на Украйна това което иска 200 танка Абрамс, 50 самолета Ф15 и 500 ракети с обсег 1000 километра. Изглежда че стареца е доста перверзен и обича да гледа бавно поpно с елементи на изнасилване на руската мечка от Украйна. Така или иначе на бай Джо ще му омръзне това поpно и ще приключи с баба меца Русия до 6 месеца.
47
1
 
2
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Нищо чудно. Поредната американска прищявка. Европейският съюз дори не е съюз. Огромна колониална територия управлявана от САЩ и Германия.
46
2
 
3
 
! Отговори
въпрос преди 1 година
А Финландия пита ли Путин откъде минава границата?
45
0
 
5
 
! Отговори
1 преди 1 година
И минно поле да сложат. Просто приателски съвет.
44
0
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Да поставят в Хелсинки паметник на основателя на Финландия.После може да построят ограда и по дъното на Финския залив.
43
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заграждат Русия с бодлива тел в желание да спрат бедните руснаци да им влизат в богатите държави. Срам за запада, новата берлинска стена се строи от запада!
42
6
 
5
 
! Отговори
До 44 преди 1 година
И като всичко е така прекрасно в рамките на Руската импреия , защо не са останали там ???? или и те са се поддават чуждо влияние и сега живеят много зле ??? Я виж какъв е стандарта на всички страни били част от Шведската империя - Финалндия,Норвегия, Дания все страни с много висок стандарт на живот
41
6
 
13
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 година
Защо ли Финландия ще дига ограда с Русия и искат да са в НАТО ? Путин е толкова добричък.Късмет е че имат такъв съсед.
40
14
 
12
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Предстои фалит на Русия и рязко повишаване на безработицата и бедността.Милиони руснаци ше търсят начин за емиграция.Финландците добре се ориентират.Неслучайно са една от държавите с най-висок стандарт в света.
39
6
 
15
 
! Отговори
0077 преди 1 година
до Т.ШАЦИТЕ.......Едно време Соца беше концлагер с огради, мрежи ,кльонове и т.н., НО целта им беше да не се бяга от съответната дъпжава....към лошия Запад. Ло тази причина много хора загубиха живота си или лежаха по лагери. Сега на Запад има огради да не влизад навлеци и всякакви други БЕЗКОНТРОЛНО. Има разлика.
38
3
 
9
 
! Отговори
eli преди 1 година
Финландия която с години получаваше много евтини ресурси от Русия- имам предвид от дървесината до евтините енергоресурси-- като пример за тон плащаше 240 $ и то 1-во качество след получаване на крайният продукт - хартия за принтерите струваше около 8.000-10.000 $ (някой ще каже ,че тя е богата има много гори тоя цена е много ниска без пари спрямо тяхната.)
37
10
 
2
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Въпросът не опира до изграждане на игради,а до възстановяване на отнетите ни трако-викинго-келтски земи от хазарите.Следователно Байдън има последен шанс дс докаже мъжество срещу руско-украинската хазаро-татарска лъжа и даде разпореждане за нападение. Това ромско разтакаване не престава да бъде разтакаване ромско. Ако ли оък не,то Тръмп да вземе вкастта без избоеи ...но какво говоря? Напред,Израел! Разруши ромите Путин и Зекенски ! Нека Израел помогне на Финландия! Нека Българите се мобилизират
36
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1990 си рушаха стени в Европа ( Берлинската стена) Сега пак се градят..Европа се изолира, жарко!02840
35
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Целият ЕС се огражда, като пионерски лагер, айде у нас заради емигрантите, а другите!, странно ли защо е тази мода!
34
5
 
15
 
! Отговори
на запад така правят преди 1 година
разделяй и владей!
33
7
 
9
 
! Отговори
Щом я кефи! преди 1 година
Луд умора нема...
32
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъпотии. До сега си пасяха добитъка където им падне и финландците ходеха да се напиват с евтин алкохол в съседното руско село. Както се доказа с оградите ( между България и Турция, САЩ и Мексико) те никого не са спряли (освен прасетата де, и то понякога).
31
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
3a ga нe мoжe ga ce нagзъpтa oтвън neтъk вeчep? Kora gpycaнoтo Caнe cи nokaзвa kaтepицaтa нa oprиитe в npaвитeлcтвeнитe peзиgeнции...
30
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предлагам на всеки политик, който пропагандира война, да му сипват добавка в питието ! Какъв хубав живот ще настане на Земята ! Путин и мафията му в лудницата и в затвора ! Свобода за Русия ! Независимост за Украйна !
29
5
 
14
 
! Отговори
Далавери Симеонов : преди 1 година
"Имам богат опит в подобни проекти! Великата стена на южната граница на България я направих аз,детайл по детайл,с усет към съвършенството и с любов към вожда! Невестулка не може да прехвръкне! Финландците да ми се обадят веднага,преди да ме ангажират с други строителни проекти при бай Ставри-иска допълнителни спални за екс министри и дупедати,за удобство!Финландската ограда ще е евтина и качествена по 10млн /кв м и ще е завършена в срок,след няколко години!Ако лъжа,релсата на врата и хоп..."