Кой е "Търговецът на смърт" Виктор Бут, който Русия иска да си върне?

Той може да бъде част от размяна на затворници със САЩ
19 ное 2022 22:30, Нели Христова
56
Кой е "Търговецът на смърт" Виктор Бут, който Русия иска да си върне?
Снимка: БГНЕС

Русия се надява, че може да се споразумее за размяна на затворници със САЩ, която ще включва скандалния трафикант на оръжие Виктор Бут, известен като "Търговецът на смъртта".

Това е първият път, когато американски или руски официални лица публично заявяват, че Бут може да бъде част от размяна.

Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков каза в петък, че се надява перспективата за размяна да се е "затвърдила".

По-рано САЩ заявиха, че са готови да организират размяна на затворници, за да освободят американската баскетболистка Бритни Грийнър. Тя беше осъдена за незаконно притежание на наркотици през август, след като в чантите й бяха открити пари с масло от канабис, докато се опитваше да влезе в Русия.

Двойният олимпийски победител е изпратен в наказателна колония в отдалечен регион югоизточно от Москва.

В петък Рябков каза, че все още не е постигнат "общ знаменател" между САЩ и Русия, но "безспорно е, че Виктор Бут е сред тези, които се обсъждат за размяна и ние със сигурност разчитаме на положителен резултат".

Той също така каза, че Бут е бил "преследван" в Съединените щати и му пожела "твърдост на волята и духа", за да се справи с лишаването от свобода.

Кой е Виктор Бут?

Бут, бивш офицер от съветските военновъздушни сили, беше екстрадиран от Тайланд в САЩ през 2010 г. след спецоперация на Американската агенция за борба с наркотиците (DEA).

Подвизите му са толкова известни, че вдъхновиха холивудски филм и му спечелиха впечатляващо страховит прякор - Търговецът на смърт.

За да го заловят агенти от DEA се предстамили за потенциални купувачи от Революционните въоръжени сили на Колумбия, известни като Farc. Тази група, която след това се разпадна, беше класифицирана като терористична организация от Съединените щати.

Бут твърди, че е просто предприемач със законен международен транспортен бизнес, погрешно обвинен, че се опитва да въоръжи южноамериканските бунтовници - жертвите на политическите машинации на САЩ.

Но журито в Ню Йорк не повярва на историята му.

Той беше осъден на 25 години затвор през април 2012 г., след като беше признат за виновен в заговор за убийство на американци и американски служители, доставяне на противовъздушни ракети и подпомагане на терористична организация.

От триседмичния процес се разбра, че на Бут е било казано, че оръжията ще бъдат използвани за убийството на американски пилоти, работещи с колумбийски служители. Прокурорите заявиха, че той е отговорил: "Имаме един и същ враг".

Бут, кйто е руснак, роден в съветски Таджикистан, започва кариерата си във въздушния транспорт в началото на 90-те години, след падането на СССР. Според книгата от 2007 г. - Merchant of Death, от експертите по сигурността Дъглас Фара и Стивън Браун - Бут е изградил бизнеса си, използвайки военни самолети, оставени на летищата на разпадащата се съветска империя в началото на 90-те години.

Диаманти, оръжия и бойци

Здравите Антонов и Илюшин бяха обявени за продажба заедно с техните екипажи и бяха перфектни за доставка на стоки до неравните военновременни писти по целия свят.

Твърди се, че Бут, който е бил на 45 години, когато е осъден, е започнал да насочва оръжия чрез поредица от подставени компании към разкъсаните от войни части на Африка. ООН го посочи като сътрудник на бившия либерийски президент Чарлз Тейлър, който беше осъден през 2012 г. по обвинения в подпомагане и съучастие във военни престъпления по време на гражданската война в Сиера Леоне.

"Бут е бизнесмен, търговец и превозвач на оръжия и минерали, който подкрепяше режима на бившия президент Тейлър в опит за дестабилизиране на Сиера Леоне и получаване незаконен достъп до диаманти", се казва в документите на ООН. Медиите в Близкия изток твърдяха, че той е бил тартор на Ал Кайда и талибаните.

Освен това се твърди, че е въоръжил и двете страни в гражданската война в Ангола и е доставял оръжия на военачалници и правителства от Централноафриканската република и Демократична република Конго до Судан и Либия.

В бягство

В интервю за британския Channel 4 News през 2009 г. Бут категорично отрече да е имал работа с Ал Кайда или талибаните. Но призна, че е доставял оръжия за Афганистан в средата на 90-те години, като каза, че са били използвани от командири, воюващи срещу талибаните.

Той също така твърди, че е помогнал на френското правителство да транспортира стоки до Руанда след геноцида и че е транспортирал миротворци на ООН.

Но правоприлагащите органи го преследваха през 2000-те години. Той напусна дома си в Белгия през 2002 г., когато властите там издават заповед за арест. Смята се, че Бут е пътувал под няколко псевдонима, преминавайки през страни като Обединените арабски емирства и Южна Африка, преди да се появи отново в Русия през 2003 г.

През същата година министърът на външните работи на Великобритания Питър Хейн измисли прозвището "търговец на смърт".

След като прочете доклад от 2003 г. за него, Хейн каза: "Бут е водещият търговец на смърт, който е основният канал за самолети и маршрути за доставки, които доставят оръжие от Източна Европа, главно България, Молдова и Украйна до Либерия и Ангола."

"ООН разкри Бут като център на паяжина от сенчести търговци на оръжие, брокери на диаманти и други оперативни лица, поддържащи войните."

"Уроци по танго"

САЩ предприеха действия срещу Бут през 2000-те, като замразиха активите му през 2006 г., но нямаше закон, по който той да бъде преследван в САЩ.

Вместо това американските агенти чакаха подходящо време до 2008 г., когато се представиха за купувачи на колумбийските бунтовници ФАРК и се запознаха с Бут чрез един от бившите му сътрудници.

Малко след като офицерите под прикритие обсъдиха доставките на оръжия за Farc с Бут, тайландските власти го арестуваха и започна продължително съдебно производство, което да го отведе в САЩ.

Бут казва, че делото на САЩ срещу него е политически мотивирано, а съпругата му е цитирана да казва, че единствената му връзка с Колумбия са "уроци по танго". Руските власти го подкрепяха по време на съдебното му производство, като външният министър Сергей Лавров обеща да се бори, за да осигури връщането му в Русия и определи решението на тайландския съд като "несправедливо и политическо".

Филмът от 2005 г. "Властелинът на войната", донякъде базиран на живота на търговеца на оръжие, има антигерой, който бяга от правосъдието в края. Но такъв край убягна на Бут, който остава в затвора в САЩ от присъдата си през 2012 г.

Защо арестуваха Бритни Грийнър?

В американските медии имаше съобщения, че Русия се е интересувала от размяната на търговеца на оръжие за баскетболната звезда Бритни Грийнър.

През юли държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че е направено "съществено предложение" за връщане на двама американски затворници у дома от Русия.

Грийнър беше арестувана на летище близо до Москва през февруари, когато в чантите й бяха открити пари с масло от канабис.

Тя каза, че е направила "честна грешка", но загуби обжалването си срещу присъдата в началото на ноември и известно време не беше ясно къде е била изпратена да излежава деветгодишната си присъда.

По-рано тази седмица нейните адвокати потвърдиха, че тя е задържана в женска наказателна колония IK-2 в отдалеченото село Явас в Мордовия, на 500 км югоизточно от столицата.

Имаше също така съобщения, че друг американски задържан може да бъде включен в потенциална размяна на затворници - Пол Уелън.

Бившият американски морски пехотинец, осъден като американски шпионин, е излежавал присъда в руски трудов лагер.

В първото интервю след ареста си  Уилън описа времето си под ключ като "много, много мрачно съществуване".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да екстрадираме в Русия всички мръсни руски мекерета който тровят България.
35
3
 
7
 
! Отговори
Украинка преди 1 година
Нато, запада, а също и България са търговци на смърта, а пак Христо Иванов направо да замине при Виктор Бут и да не се връща никога
34
4
 
2
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
Ако го искаха щяха да го разменят със звездата наркоманка,но явно го искат само във фантазиите на Байдън,за да оповести публично,че щял да иска да го замени с баскетболната звезда,а Путин нехае за Бута и не отиде в Бали да говори с Байдън по тази тема.
33
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Търговеца на смърт се казва Гебрев щото е от герб . Той е продал много повече смърт от тоя . Особено 152 милимитрова смърт в Украйна . Що не говорят за гербавия търговец на смърт ?
32
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам кой е Виктор Бут. В България имаме Виктория Бут- така е известна Нинова сред съпартийците си.
31
7
 
3
 
! Отговори
Путин си преди 1 година
го иска, щот той му е изпълнителния директор у фирма "русия"
30
0
 
2
 
! Отговори
пазара в одрин преди 1 година
До Анонименза кървави долари го правят
29
3
 
11
 
! Отговори
факт преди 1 година
само корнела продаде повече оръжие
28
1
 
2
 
! Отговори
Бах преди 1 година
кви разбирачи и светила на ума, имало у нас .. гений до гений
27
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доста дълга статия и нямам нерви да я прочета докрай- Но вчера попаднах на филм от Афганистан.Докато американците са били там страната е била залята с опиум и всякакви наркотици. Всеки втори афганистанец е употребявал, ако не и всеки. Сега талибаните са го направили незаконно и опиумът само в състава на лекарства, например морфин. Та кой е търговец на смърт, казват?
26
17
 
7
 
! Отговори
др0гаре плоскоземи преди 1 година
братята американци бавят, но НЕ забравят
25
14
 
33
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Най големият търговец на смърт е президента на сащ.
24
8
 
3
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
Някой нов няма към който Путин да прояви интерес,а не да отказва срещи с Байдън по тази тема.ха-ха-ха.
23
9
 
6
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Тоя злодей от снимката е ром мануш. Екстерминация! Само злодеи си пускат мустаци.
22
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В този бизнес има много, много пари. Като правя най-елементарно изчисление според фактите, посочени по-горе, излиза, че Виктор Бут е основоположил този огромен печалбарски бизнес, когато е бил на 23-25 г. Нещо не ми се вярва. По-правдоподобна ми се струва версията, че всесилните тогавашни генерали са го набелязали като удобен да им върши търговията с каквото докопат от военните складове. После той постепенно си е създал позиции. Сега ви казвам лека нощ, защото вече наистина заспивам. До утре!
21
5
 
5
 
! Отговори
До SS преди 1 година
Предлагането на секс срещу облаги е най-старият занаят (бизнес). Половият нагон винаги е съществувал и всеки - не само жените, е съобразявал, че ако друг(а) го харесва, би могъл да изкяри храна срещу ласки. Оръжията най-напред всеки си ги е дялал сам и чак след време, когато са се формирали стоковите размени, добре направеното оръжие е станало стока, срещу която може да се получи друга необходима вещ или храна. Религията пък е вид идеология и постепенно се надгражда над примитивните суеверия.
20
2
 
14
 
! Отговори
SS преди 1 година
Най стария бизнес в света ,това е религията ,а след това търговията с оръжие !Не можеш да наречеш някого Търговец на смърт когато твоята държава е най голям производител и търговец на изделия причиняващи смърт !
19
7
 
14
 
! Отговори
Владо преди 1 година
Най-големия търговец на оръжие за престъпни режими е САЩ- въоръжават Израел да убива араби в Палестина, Саудитска Арабия да бомбардира Йемен, украинския режим дошъл на власт с въоръжен преврат през 2014, преди това моджахидини и Ал Каеда в Афганистан.
18
1
 
0
 
! Отговори
Курт Шнелешприцен преди 1 година
Гледали сме "Lord of war" с Никълъс Кейдж. Знаем кой е Виктор Бут.
17
6
 
1
 
! Отговори
На Виктор but преди 1 година
халката отдавна е разтегната