Захарова: Русия няма да доставя петрол при таван на цените

Това е "антипазарна мярка", подчерта тя
Обновена: 24 ное 2022 15:19 | 24 ное 2022 15:19, Йоана Цонева
104
Захарова: Русия няма да доставя петрол при таван на цените
Снимка: БГНЕС

Москва няма да доставя суров петрол на страни, които подкрепят тавана на цените, предложен от Европейския съюз. Това предупреди отново днес говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Захарова отбеляза, че много други страни производители на петрол също се противопоставят на тази мярка, която ще създаде прецедент в международната търговия и ще наруши веригите за доставки.

Това е "антипазарна мярка", подчерта Захарова.

Съобщава се, че страните членки на ЕС не са успели да се споразумеят за таван на цените на петрола вчера, защото Полша не е съгласна с предложението на Брюксел за максимална цена до 70 долара за барел.

Още по темата
Междувременно цените на нефта продължиха да се понижават, като спаднаха с около 14% през последните две седмици и половина. Фючърсите по WTI за доставки през януари се понижиха с още 0,76% до 77,41 долара за барел в 00:20 ч. централноевропейско време, докато фючърсите на сорта "Брент" за същия месец паднаха с 1,17% до 84,53 долара.

През септември Г-7 одобри план за въвеждане на таван на разходите за руски петрол, надявайки се да ограничи приходите на руския бюджет от продажбата на енергийни ресурси. Според плана от 5 декември компаниите от ЕС и Обединеното кралство ще могат да предоставят морски транспорт, застрахователни, финансови и брокерски услуги, свързани с руски петрол по целия свят, само ако той бъде закупен на цена под определено ниво.

Подобни ограничения за петролни продукти ще влязат в сила от 5 февруари 2023 г.

Преди дни ЕС предложи 45-дневен преходен период за въвеждане на тавана на цените на руския петрол.

Русия вече заяви, че няма да търгува със страни, участващи в тавана на цените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Захарова да помисли за пода на цените, че нещо падат мноо!
49
12
 
17
 
! Отговори
БРАВО Захарова... преди 1 година
ЩЕ НАПРАВИШ ГОЛЕМ ХАИР НА БЪЛГАРИЯ.....тъкмо ШЕ минем на арабски ПЕТРОЛ завинаги..хахахааа!
48
13
 
11
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен 58 - ми няма ги вече бабите пред блока. Не можаха да дочакат "светкавичната" победа на Могучая. Чакаха, чакаха по се умориха жениците. Края му се не вижда на руския Блицкриг. С няколко стотин /и то не най новите/ образци от западна бойна техника украинците изхвърлиха чужиците като мръсни котараци от Херсон. Представи си стотици Леопарди, Леклерк и Абрамси на бойното поле както и Еурофайтъри, Ф16, Ф35? Смех.........!
47
4
 
10
 
! Отговори
? преди 1 година
До Лаврентий Берия, всичко зависи от Председателя Си тази зима. Тайван може да е повратна точка за голяма месомелачка навсякъде където има конфликти.
46
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еднорозите откакто ги отрязоха и от Туитър съвсем изтрещяха. Остана им този форум да громят Русия от клавиатурата. :)
45
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ако НАТО влезе в Украйна с тежко въоръжение, след 24 часа..." Слушали сме ги тия фантазии. Ходи да ги разправяш на бабите пред блока.
44
17
 
16
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До до Лаврентий 49 - е как да не се сражава? Къде са танковете, самолетите и артилерията на Алианса ***? Пак ти повтарям. Ако НАТО влезе в Украйна с тежко въоръжение, след 24 часа нито един руснак няма да има там. Но ти си пей песничките на Захарова, Путин, *** и който там още харесваш. След като това те успокоява!
43
12
 
18
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Краварофилите, - а ти бе, русофиле - какво ти е "общото" с руснаците? Гена, кръвта ли, що ли? Или културата, може би? Твоя идол Путин току що подари кирилицата ни на македонците. Защото дълбоко мрази българите. Мога да ти кажа и защо - никой не обича такива като вас русофилите /в т.ч. и политици/ - евтини предатели. Той ви презира. Та кой викаш е продажник?
42
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен до 51 преди 1 година
И от къде я измисли тази простотия вече не знаете какви глупости да пишете.
41
13
 
16
 
! Отговори
Мъка преди 1 година
Целият ЕС се е впрегнал да мисли как да направи мърсотия на Русия. Ама да не забравя поговорката: Вола рие, на гърба му пада.
40
9
 
18
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Ха ха ха - и кво стана с газа? Вярно, цените са същите отперди русофилската истерия за свършека на света без руския газ. Имаше и една профсъюзна маймYна - май Ваня Григорова, дето вещаеше 200 хиляди безработни. Те също не се случиха. Така че, света, в това число и България може и без руския петрол. Лошо обаче, че тук има много про-Путински политици които явно доста са цокнали от руския петрол, и пак вещаят някакъм Апокалипсис.
39
10
 
24
 
! Отговори
Грозната истина преди 1 година
Преди години в Катар намират петрол и един бедиун за 35г прави Катар една от най богатите страни в света. В Русия намират петрол, газ, злато, диаманти и др, но не могат да намерят бедуин .
38
10
 
18
 
! Отговори
Германец преди 1 година
Според тоя MИЛФ, купувачът не може да каже до каква цена е склонен да плати за дадена стока, защото това е "антипазарна мярка"... По рашистката логика само продавачът определя цената, така е "пазарно"..... ммммбрееее :)
37
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Захарова и Песков са woke genders Путин да ги прати в Якутск или Красноярск на плаж.
36
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според Goldmam Sachs таван на цените на газът ще доведе до допълнително влошаване на енергийната криза в ЕС. Ко знаят тези русовфили от Goldman Sachs?
35
6
 
6
 
! Отговори
Захарова преди 1 година
Не става. За клатене сета брънтия! И мириши на кисело
34
9
 
13
 
! Отговори
Лалала до 37 преди 1 година
Що ти като се покланяш на Путин по българин ли си?
33
12
 
10
 
! Отговори
Ivan преди 1 година
Не разбра пр.стата папл.ч,че няма нищо в Русия,което не може да бъде купено от други държави.Едно единствено нещо има там,което никой не иска да купи и го няма никъде по света-руската пр.стотия.Дръжте си я-вечно ваша си е!
32
12
 
9
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До до Лаврентий 29 - ти па?! Победа срещу НАТО? Колко точно минути ще издържи Русия срещу НАТО? Може би цял един ден? Само една Полша с модерната си 150 хилядна армия въоръжена до зъби ще им го на4ука до сливиците. Ае моля те, не изпадай в делириум!
31
9
 
10
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
Как ще стане с този таван? Просто ще купуваме петрол на по-скъпа цена, пак ще е руски, ама ще идва през прекупвачи, някой Кирчовци например. А Русия може и да продава по-малко, но ще получава повече. Така както стана с газа.