Евросъюзът изключва руския газ от съвместните покупки

ЕК ще наеме посредник
Обновена: 25 ное 2022 07:04 | 25 ное 2022 07:00, Петя Славова
170
Евросъюзът изключва руския газ от съвместните покупки
Снимка: БГНЕС

Министрите на енергетиката на страните от ЕС се договориха да изключат руския газ от договорите за съвместни покупки, чийто обем през 2023 г. трябва да бъде най-малко 15% от обема на газовите хранилища на страните членки, или 13,5 милиарда кубически метра.

Още по темата

Това се посочва в изявление на Европейската комисия, разпространено след неформална среща в Брюксел. "Новите правила ще създадат възможности за страните членки на ЕС и техните енергийни компании да купуват съвместно газ на световните пазари", се посочва в документа, цитиран от ТАСС. Европейската комисия отбелязва, че държавите са длъжни "да закупят чрез този механизъм 15% от целия газ, необходим за запълване на техните газови хранилища през 2023 г.", предава БГНЕС.

„Страните членки подчертаха, че руският газ ще бъде изключен от съвместните покупки“, се казва в изявлението. В него обаче не се уточнява понятието "руски газ". Все още не е ясно дали ще бъде смятан за руски газът, произведен в Русия и закупен от страните от ЕС чрез един или повече посредници.

Европейската комисия ще наеме посредник

На практика страните от Европейския съюз се споразумяха, че газовите им компании ще предоставят (на Европейската комисия) информация за своите нужди от газ. Европейският съюз ще наеме посредник, който ще изчисли общите заявки и ще търси предложения за задоволяване на това търсене. Страните членки ще задължат компаниите да използват услугите на този посредник, за да доставят обема на закупения от тях газ до 15% от задълженията им за запълване на газовите хранилища през 2023 г.“, се казва в документа.

Това решение все още ще изисква официално одобрение на насрочената среща на Съвета по енергетика на ЕС през декември, но чешкият министър на промишлеността Йозеф Сикела, чиято страна председателства Съвета на ЕС, каза след неформална среща на ЕС, че дискусията по тази тема е приключила и одобрението ще стане без обсъждане.

По този начин ЕС реално ще задължи своите газови компании да купуват този обем газ не директно на пазара, а чрез посредничеството на Еврокомисията, каквато бе практиката на общността при закупуването на ваксини срещу COVID-19 през 2020-2021 г. Това решение означава страните от ЕС да делегират на Еврокомисията още една част от техните суверенни функции при избора на доставчици на енергийни ресурси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още по темата: доставкаРусияесгазек
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Внимавайте ! Повече от 17 градуса топлина в домовете ,е престъпление срещу ценностите на ЕССР. За тези които не спазват европейските ценности ,има глоби ,арести ,а скоро може и затвор . Внимавайте с ценностите !
139
2
 
3
 
! Отговори
Ганди преди 1 година
Путин споделя болката на майките за загубените им деца,а неговите в Швейцария,както и на всички олигарси и пяртийни *** и на тях децата някъде по света.Ето това се казва в ползу народу,грижа за народа сиреч
138
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Politico с анализ защо Европа е бясна на САЩ заради войната в Украйна: https://blitz.bg/analizi-i-komentari/politico-s-analiz-zashcho-evropa-e-byasna-na-sashch-zaradi-voynata-v-ukrayna_news922426.html
137
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единството на западните съюзници е разклатено, а политиците са "бесни на администрацията на Джо Байдън. Те обвиняват американците, че печелят от общата криза, твърдят от редакцията.Лидерите на ЕС обсъдиха с Байдън въздействието на американските политики върху европейските пазари, разкрива източник пред Politico, като допълва, че "той не беше наясно с последиците за ЕС. Невежеството на САЩ, пише вестникът, се оказва голям проблем.
136
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европейските политици все по-гласно изразяват недоволство от действията на Белия дом, който трупа "огромни печалби от войната в Украйна и от недостига на енергийни ресурси на Стария континент, пише изданиетоPolitico, позовавайки се на свои източници.Ако погледнете трезво, страната, която печели най-много от този конфликт, са САЩ, защото те продават повече газ и на по-високи цени, а също и защото продават повече оръжия, отбеляза един от представителите на ЕС.Единството на западните съюзници е разклатено, а политиците са "бесни на администрацията на Джо Байдън. Те обвиняват американците, че
135
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И КОЙ ЩЕ Е ПОСРЕДНИКА? КОЙ? ТОВА Е КОРУПЦИЯ И СЪОТВЕТНО СКАЧАНЕ НА ЦЕНИТЕ ЗА ЦЕЛИЯ ЕС! НИМА НЕ ПРОПОВЯДВАХА - СВОБОДА НА ХОРА, СТОКИ И КАПИТАЛИ? ИЛИ НЕ? ИЛИ ТОВА ВАЖЕШЕ САМО ЗА ЕДНИ, А ЗА ДРУГИ - НЕ ?
134
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Току-що четох, Щолц е избутал настрани Меркел, да не бъде посредник при преговорите с Русия, а тя е умерен балансьор, защитващ и европейските и немските интереси, Шолц е Урсула номер две, да си ходи и да се връща Меркел!
133
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е предпоставка за корупция и тъпкането на джобовете на незнайно какви хора, следователно и покачване на цената, луди ли сте?Вие полудяхте съвсем и от страх от определени кръгове от щатите, не смеете да си защитите интереса и ви командорят както си искат, превръщате ЕС в колония!
132
1
 
3
 
! Отговори
сина преди 1 година
само урсула като изпусне газовете си са достатъчни да захранят Германия и Франция. Какво остава, ако и Шолц се освободи ?
131
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЯМБОЛИЯ 134. Ама ако знаеш как те подкрепям. Купуваш си кола и никакъв бензин, или дизел и газ, защото е руски. Никакъв ток вкъщи, защото ел.енергията е от руско ядрено гориво. Така ще покажеш подкрепата си за укрите и ще спиш спокойно.
130
5
 
3
 
! Отговори
Брей, преди 1 година
...руски таракани коментират "корупцията" на Запада??? Друго си е , милиардерите лично Путин да ги назначава! И ако не слушкат, бързо ги самоубиват! Ред трябва да има!
129
2
 
8
 
! Отговори
Коментар преди 1 година
Тук има много хранителна среда за корупция. Направо може да се каже че ЕС си отглежда корупционно поколение за угояване. Пък *** нека разсъждават върху молекулите на газа.
128
12
 
3
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 година
Трябва непробиваема стена между фашистка Русия и нашата Цивилизация за вечни времена.
127
2
 
12
 
! Отговори
Големия памперс преди 1 година
Много мазохисти по форумите. Идио*четата няма да разберат, че целта не е да се спре руския газ, а американско-европейските олигархични кръгове да топнат човките в доставките от Русия. Руснаците им отрязаха спатиите, и понеже техният дял няма да е за сметка на Русия, ще си го получат от баламите, населяващи еврогейския съюз.
126
2
 
8
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Бай Бай Европа!
125
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 130 *** в Русия и ти дй го тъпкаш, защо стоиш тука? Или ти харесва да те тъпкат?
124
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възможностите на Русия да продава газ на Китай са едва 25% от тези които продаваше на ЕС, толкова позволява инфраструктурата на тръбопроводите. Трябват инвестиции от $100 милиарда и няколко години време за да се осъществят тия планове на Путин. Още при строежа на Силата на Сибир се видя че Китай не желае да инвестира в този газопровод и той беше строен със средства само на Газпром. На приказки е лесно да се обърне потока на руския газ към Китай, но на практика в сегашния момент е невъзможно.
123
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
докато Русия му го подават отпред, САЩ го напъва отзад- не и лисно да си Европейския съюз!
122
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
докато евроджендърята му го подават отпред, Китеца го напъва отзад- не е лесно да си джудже...
121
4
 
9
 
! Отговори
ЕС бюрокрация преди 1 година
За да спрем червената чума и руските танкове, препоръчваме на всички граждани на ЕС слънцегледане и слънчево отопление! Ако през зимата ги няма, не увесвайте нос, представете си, че ги има и мислете позитивно! Само позитивното мислене, ще спре похода на белъй медведь в Хеуропсата! За целта и ако се наложи, ще вземем необходимото от мечката гризли в Йелостоун!;)))