Евросъюзът изключва руския газ от съвместните покупки

ЕК ще наеме посредник
Обновена: 25 ное 2022 07:04 | 25 ное 2022 07:00, Петя Славова
170
Евросъюзът изключва руския газ от съвместните покупки
Снимка: БГНЕС

Министрите на енергетиката на страните от ЕС се договориха да изключат руския газ от договорите за съвместни покупки, чийто обем през 2023 г. трябва да бъде най-малко 15% от обема на газовите хранилища на страните членки, или 13,5 милиарда кубически метра.

Още по темата

Това се посочва в изявление на Европейската комисия, разпространено след неформална среща в Брюксел. "Новите правила ще създадат възможности за страните членки на ЕС и техните енергийни компании да купуват съвместно газ на световните пазари", се посочва в документа, цитиран от ТАСС. Европейската комисия отбелязва, че държавите са длъжни "да закупят чрез този механизъм 15% от целия газ, необходим за запълване на техните газови хранилища през 2023 г.", предава БГНЕС.

„Страните членки подчертаха, че руският газ ще бъде изключен от съвместните покупки“, се казва в изявлението. В него обаче не се уточнява понятието "руски газ". Все още не е ясно дали ще бъде смятан за руски газът, произведен в Русия и закупен от страните от ЕС чрез един или повече посредници.

Европейската комисия ще наеме посредник

На практика страните от Европейския съюз се споразумяха, че газовите им компании ще предоставят (на Европейската комисия) информация за своите нужди от газ. Европейският съюз ще наеме посредник, който ще изчисли общите заявки и ще търси предложения за задоволяване на това търсене. Страните членки ще задължат компаниите да използват услугите на този посредник, за да доставят обема на закупения от тях газ до 15% от задълженията им за запълване на газовите хранилища през 2023 г.“, се казва в документа.

Това решение все още ще изисква официално одобрение на насрочената среща на Съвета по енергетика на ЕС през декември, но чешкият министър на промишлеността Йозеф Сикела, чиято страна председателства Съвета на ЕС, каза след неформална среща на ЕС, че дискусията по тази тема е приключила и одобрението ще стане без обсъждане.

По този начин ЕС реално ще задължи своите газови компании да купуват този обем газ не директно на пазара, а чрез посредничеството на Еврокомисията, каквато бе практиката на общността при закупуването на ваксини срещу COVID-19 през 2020-2021 г. Това решение означава страните от ЕС да делегират на Еврокомисията още една част от техните суверенни функции при избора на доставчици на енергийни ресурси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още по темата: доставкаРусияЕСгазек
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофили, усещате ли как (ще) ядете вурста?
79
6
 
3
 
! Отговори
... преди 1 година
До Fena! Някакви "опорки" те мъчат! Просто се казва, че когато се пазарят в големи количества, цената е различна ! Какво не си разбрал? А че Кремъл използва газа като оръжие, ималоумните го разбраха!
78
0
 
5
 
! Отговори
Споко преди 1 година
Споко, ЕС минава на йоници и ривиани и на слънчеви панели.
77
2
 
6
 
! Отговори
ЕС преди 1 година
яко се самопростреля в гз!
76
1
 
9
 
! Отговори
Fena преди 1 година
До 69 (Естествено) Това дето си го написал "Ако Кремъл бяха коректен и предвидим партньор, и не използваха газа като оръжие" една платена клика го повтаря от сутрин до вечер. Ако имаш грам знания за газификацията на България, ще знаеш, каква глупост си написал, но явно нямаш понятие от енергетика, но имаш опорна точка. Едно само не мога да разбера: Как точно Ви ги набиват? Опорните точки?
75
1
 
3
 
! Отговори
Вангелия преди 1 година
щом се яви артистот, Евросоюзо ке си направи харакири
74
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иран се присъедини към ШОС. Русия и Иран притежават близо 50% от световните запаси на природен газ. Общо страните от ШОС притежават над 2/3 от запасите на нефт. Това означава, че могат едностранно да определят и манипулират цените на световния пазар.
73
0
 
5
 
! Отговори
топ 10 преди 1 година
По резерви на природен газ: Русия 24.3%, Иран 17.3%, Катар 12.5%, САЩ 5.3%, Саудитска Арабия 4.2%, Туркменистан 3.8%, ОАЕ 3.1%, Венецуела 2.8%, Нигерия 2.6%, Китай 2.4%.
72
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пичове, край, сега вече Путин ще падне. Победихме най-накрая, защото ЕС сме силни.
71
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Норвегия притежава само 1% от световните запаси на природен газ. Канада също само 1%. И двете страни нямат никаква икономика и не произвеждат нищо, само точат от тръбата и продават и така живеят. Запасите на Норвегия все повече намаляват.
70
0
 
3
 
! Отговори
Споко преди 1 година
Споко, ЕС минава на зелена сделка.
69
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пичуе, това трябваше да се случи отдавна. САЩ затова са силни, щото действат като 1 голяма държава, а не 50 щата. Естествено, че 1 голям купувач като ЕС ще има много по-голяма тежест от 20 малки. Още повече, че има ли ЕС купувач, няма да ги има 20те малки да се гъбаркат с тях.
68
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Катар отказа да увеличи доставките на газ за ЕС.
67
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Азербайджан разполага само с 0.5% от световните запаси на природен газ.
66
2
 
8
 
! Отговори
Бай Дън преди 1 година
Бай бай Европа!
65
1
 
13
 
! Отговори
Целият бюджет за САЩ преди 1 година
Целият ни бюджет ще отива за самолети от САЩ или задължителният от ЕС демократичен втечнен газ от САЩ!
64
0
 
9
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 година
Хептем ще ни заробят
63
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не могат да се договорят за капак на цената на газа, защото Полша иска да го купува не за 60-70 долара на барел капак, а за 1 долар! Защо направо Русия да не им го дава безплатно??
62
14
 
3
 
! Отговори
Естествено, преди 1 година
...че като се купува наедро, в голямо количества, цената е друга! Ако Кремъл бяха коректен и предвидим партньор, и не използваха газа като оръжие , всички щяха да купуват от тях! А те си играят като една детска градина , имаме кранче , и който не ни "обича", ще му го спрем! Никой не иска да има нещо общо с такива!
61
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както и с ваксините, всички ЕС страни ще са длъжни да купят руска газ от един посредник с огромна надценка, а Урсула ще си гушне своя дял от сделката!