Евросъюзът изключва руския газ от съвместните покупки

ЕК ще наеме посредник
Обновена: 25 ное 2022 07:04 | 25 ное 2022 07:00, Петя Славова
170
Евросъюзът изключва руския газ от съвместните покупки
Снимка: БГНЕС

Министрите на енергетиката на страните от ЕС се договориха да изключат руския газ от договорите за съвместни покупки, чийто обем през 2023 г. трябва да бъде най-малко 15% от обема на газовите хранилища на страните членки, или 13,5 милиарда кубически метра.

Още по темата

Това се посочва в изявление на Европейската комисия, разпространено след неформална среща в Брюксел. "Новите правила ще създадат възможности за страните членки на ЕС и техните енергийни компании да купуват съвместно газ на световните пазари", се посочва в документа, цитиран от ТАСС. Европейската комисия отбелязва, че държавите са длъжни "да закупят чрез този механизъм 15% от целия газ, необходим за запълване на техните газови хранилища през 2023 г.", предава БГНЕС.

„Страните членки подчертаха, че руският газ ще бъде изключен от съвместните покупки“, се казва в изявлението. В него обаче не се уточнява понятието "руски газ". Все още не е ясно дали ще бъде смятан за руски газът, произведен в Русия и закупен от страните от ЕС чрез един или повече посредници.

Европейската комисия ще наеме посредник

На практика страните от Европейския съюз се споразумяха, че газовите им компании ще предоставят (на Европейската комисия) информация за своите нужди от газ. Европейският съюз ще наеме посредник, който ще изчисли общите заявки и ще търси предложения за задоволяване на това търсене. Страните членки ще задължат компаниите да използват услугите на този посредник, за да доставят обема на закупения от тях газ до 15% от задълженията им за запълване на газовите хранилища през 2023 г.“, се казва в документа.

Това решение все още ще изисква официално одобрение на насрочената среща на Съвета по енергетика на ЕС през декември, но чешкият министър на промишлеността Йозеф Сикела, чиято страна председателства Съвета на ЕС, каза след неформална среща на ЕС, че дискусията по тази тема е приключила и одобрението ще стане без обсъждане.

По този начин ЕС реално ще задължи своите газови компании да купуват този обем газ не директно на пазара, а чрез посредничеството на Еврокомисията, каквато бе практиката на общността при закупуването на ваксини срещу COVID-19 през 2020-2021 г. Това решение означава страните от ЕС да делегират на Еврокомисията още една част от техните суверенни функции при избора на доставчици на енергийни ресурси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още по темата: доставкаРусияесгазек
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
13
 
! Отговори
Гирманка преди 1 година
Тези са луди! Критикувах Меркел но сега си мечтая за времето когато тя управляваше ЕС! Кризата с 1 милион сирийци ще ни се стори нищо работа, в сравнение с това което идва към Европа тази и следващата дима!
59
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи ,руския газ минава през посредник ,сменя се "етикета" и вече не е руски ,и може да се ползва в ЕС .Ей много умни и находчиви тия в ЕС. Само не казват кой е тоя посредник ,чрез който всички ще са ДЛЪЖНИ да купуват .На това ли му се викаше пазарна икономика ?
58
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера 9 санкционен пакет, а за Коледа ще е юбилейният 10 и ще има парти в Брюксел със хавиер и шампанско! И всички ще са облечени в жълто и синой!
57
0
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Изключва, ама друг път. Напр. азербайджанският поне половината бил пак руски. Или ще купуваме от някой, който е купил пак руски, това го разбрахме всички. Не бил вече руски. Ами като свърши войната, тогава? Май се свърши и с богата Европа. Не защитавам никакви войни. Защо се мълчи за влизането на Турция в Сирия?
56
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европейският съюз ще наеме посредник, а страните членки ще задължат компаниите да използват услугите на този посредник. Назначеният приоритетен акушерски посредник ще купува от други посредници и накрая Еесовската Зона пак ще ползва руски газ, но на десеторна цена, че да й дойде акъла в кухата/тиква.
55
2
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
До 63 ! Червен картон ! Я ми кажи човече кога Англичабите са отричали Българсйият език като Български? Никога.Какво ти е общото пък на теб с московитите и киевчабите,които говорят Български с турски и монголски,хазарски и татарски думи? И знаеш ли пулат с наши букви?Защото в няколко слупая заграбваха Български територии с Българско поробено от тях население.Ето това е истината.Американците имат куктура и не крадат чужди езици.В Америка се говори Английски и е признато официално.
54
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво. Съюза действа като едно цяло в този проблем. С дребни разминавания заради мухльовции, като орбан. Ако Унгарците не го махнат могат да се окажат някой ден в много лоша авторитарна сага. ЕС трябва да зарежда всичко общо на ниски цени и всички да дават всичко да са на този пазар. ЕС е могъщ с толкова много страни.
53
2
 
11
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
И как много интересно руската газ ще бъде изклюена от съвместните покупки щом никой ,странно защо,не се сеща да отлъчи от взаимоотношения с ЕС партньори на Русия като Турция,Сирия,Украина,Азербаджан и пр.? С едната ръка изключват,а другата им залепена за включвателя.Трамплин за руска газ чрез прекупвачи,какъвто е случаят с Гърция и Сърбия. В ЕС парламента има повече турци,отколкото бели хора! Безумци евтини !
52
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилските *** пак се надуват сами----За Самочувствие!
51
1
 
14
 
! Отговори
Амриканофилите, преди 1 година
Я американофилче! Я да те питам пак- не мога да разбера откъде е това чуждопоклонничество у вас?! Ако сте изобщо българи - нямате НИЩО общо със наглосаксите. Нито в генетично отношение, нито в езиково отношение, нито в културно отношение, нито в историческо отношение, нито в ценностно отношение! Откъде тая продажност у вас?
50
1
 
18
 
! Отговори
И кво излиза? преди 1 година
"НЯМА да пазрувам от кварталния магазин! - ...ще пращам детето."
49
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В него обаче не се уточнява понятието "руски газ" - Мдааа, Азербайджан и Турция ще продължат да препродават руски газ, Путин ще печели, ние ще се самозаблуждаваме, че не купуваме от Русия...и агнето цяло и вълкът сит!
48
0
 
9
 
! Отговори
...от общите покупки преди 1 година
тоест : "Всяка коза за свой крак. Спасяваме се поединично или големите батковци въртят далавери с посреници а ние ду***е супата!
47
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
корумпираната клоака е точно българия. в европа всичко си е наред...
46
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А то на световните пазари, от където щели да купуват ЕС, руска газ няма, така ли!?
45
3
 
16
 
! Отговори
българина преди 1 година
скапаната ЕК леко забрави формулата за ниска цена! казва се дългосрочен договор не борса за газ в амстердам... просто е, веригите магазини и автопроизводителите с цени на спот пазари за стоки и части ли работят или дългосрочни договори?? ЕС е една корумпирана клоака
44
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбира се, че това трябва да се приложи даже за 100% от доставките. Така цената ще бъде възможно най-ниска за всички. Путин и Меркел с години отлагаха това френско предложение и всяка отделна държава трябваше самостоятелно да се пазари и съобразява с интересите на Русия. Но след войната, това е поредния крак в който Путин се самопростреля.
43
5
 
17
 
! Отговори
българина преди 1 година
дори комунистите не назначаваха КПСС на целия ссср за единствен посредник при износа на петрол храни и оръжие..... или вноса на техника и машини... това да го знаят родените след 1990. Гигантска корупция е целия скапан ЕС! ГЛАСУВАХА ШЕПА ХОРА ДА ВЗЕМАТ КОМИСИОННА ОТ 15 ПР ОТ ТЪРГОВИЯТА С ГАЗ! Кьовеши къде бе!
42
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много отдавна трябваше това нещо да го направят. Всички държави от ЕС заедно са един от най-големите потребители в света. При обща покупка ще получат и огромни отстъпки от всеки един доставчик.
41
3
 
19
 
! Отговори
Асо преди 1 година
Какво се възмущавате всички. Това се нарича капитализъм! Богатите стават по-богати, бедните по-бедни! Повече рая, повече злато за султана...хаха