Русия: Киргизстан рискува да поеме "по пътя на Украйна"

Страната планира да премахме руските названия в столицата си
28 ное 2022 16:08, Йоана Цонева
41
Русия: Киргизстан рискува да поеме "по пътя на Украйна"
Снимка: БГНЕС

В Киргизстан искат да премахнат руските названия на кварталите на столицата Бишкек. Това заяви председателят на парламента на републиката Нурлан Шакиев на Националния конгрес на Киргизстан, провел се на 25 ноември. Русия веднага предупреди, че по този начин Киргизстан "поема по пътя на Украйна".

Това е "първа стъпка към пълното отхвърляне на руския език" в Киргизстан, заяви Светлана Журова, зам.-председател на международната комисия на долната камара на руския парламент, цитирана от руското радио "Говори Москва".

Още по темата
"Това не е просто така. Това са първите малки стъпки към евентуално пълно изхвърляне на руския език. Нито за секунда не се съмнявам в това. ... Това със сигурност ще наруши правата на руснаците, които живеят в Киргизстан, нашата връзка с тях ще се загуби. И тогава идва следващият етап - училищата, а след това ще дойде ден, в който, както в Грузия, младежите, за съжаление, вече практически няма да говорят руски. В Украйна също започна така - уж за защита на националния държавен език, но в същото време така, че хората бавно да разберат, че повече няма да говорят на руски“, заяви Журова.

Тя добави още, че този въпрос ще бъде обсъден на най-високо държавно ниво в Русия. И че вероятно "ще доложат на Путин и той ще направи малка забележка на колегата си, президента на Киргизстан“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
0
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Тия руснаците вече започват да стават супер смешни ! Алоооу, Сталин го няма, 21 век сме.....айде седнете мирни ! :-)
15
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руският президент не може вече нищо на никого да казва. Разбита държава с унищожена икономика и победена, разпиляна и избита армия. Само наивник може да мисли, че Русия в момента може да се ангажира с дела и в Азия. Украинският макроцефал достатъчно добре им разорава задните дворове...
14
21
 
2
 
! Отговори
Баба Тонка преди 1 година
Защо ще им е да ги превземат, просто ще ги заравнят.......!
13
21
 
8
 
! Отговори
Шкембе войвода преди 1 година
До 8Да, наистина ги насолиха и сега всичко е разрушено, сринато със земята! На укрите ще им трябват повече от 10г. да се съвземат физически и най-малко 50г. психически. На такива, като теб ще кажа, че да си мъж пред телевизора е едно, но ако ти и подобните ти американски лай.....а ни докарате чумата на войната, ще Ви о.д.е.р.е.м всичките. Ние българите сме силен и жесток народ, така че внимавайте!!!
12
17
 
7
 
! Отговори
R.A.T.M преди 1 година
Най-интересното е че на Русия повече и пука за Украйна отколкото на Запада за нея. Украинците ги дадоха на курбан НАТО ЕС Щатите. Киргизстан и да тръгне по пътя на Грузия и Украйна ще яде същата тупалка. Белгия с един процент немскоговорящи, немския е официален език. Който сее ветрове жъни бури
11
5
 
18
 
! Отговори
питанка преди 1 година
до 10:Да питам , както ще ги "хътнат" ушанките. както за три дни гътнаха Украйна ли? Май и Украйна им заседна, а сега колко са безаналогови - и Киргизстан ше им се стори голям залък и ще им приседне.... Ай повече да не се излагаме а ???
10
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Империята започна да губи и малкото колонии които и останаха
9
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ушанките ще гътнат Киргизстан точно за 2 дена. Ако се наложи...
8
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и тоя като михаил грузия да не девче вратовръската си
7
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Милите, рашисти! Украинците така ги насолиха, че ще им държи влага още десетилетия. Сега се опитват да си вдигнат самочуствието като се правят на велики на Киргистан. Киргизите направо да си кръщават главния площад "Великото наакване на Путин".
6
8
 
29
 
! Отговори
123 преди 1 година
Ако Русия нападне Киргистан ще ми е много забавно русофилите как ще обясняват че киргистанците са руснаци. И това е изконна руска територия и как шепа "киргистански фашисти" дискриминират "коренното" руско население. Ще трябва да измислят и как незнам си къде в Киргистан са бомбандирали 8 години мирните руснаци.
5
5
 
37
 
! Отговори
Журова да отговори преди 1 година
А защо в Киргистан и Грузия трябва да говорят на руски ?
4
10
 
28
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Кой ще повлече крак? Никой не ще орталък с психото в Кремъл :))))))))))))))))))
3
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А какво ли ще стане, ако всички съседни бивши републики решат да тръгнат по пътя на Украйна?
2
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Терористите отново са загрижени. Бавно ще бъдат изтрити от независимите държави. Нека си живеят в курника и да удрят 4екии пред иконата на джуджето
1
7
 
8
 
! Отговори
R.A.T.M преди 1 година
В Киргизстан има руска военна база. През 2007 и в Грузия имаше ама се прибраха и после знаем какво стана 2008 и кой си дъвчеше вратовръзката