Специализиран съд ще разследва военни престъпления в Украйна

Това ще се опита да създаде ЕС с подкрепата на ООН
30 ное 2022 14:50, Петя Славова
112
Специализиран съд ще разследва военни престъпления в Украйна
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз ще се опита да създаде специализиран съд с подкрепата на ООН, който да разследва извършени от Русия военни престъпления в Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на изказване на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Още по темата

"Готови сме да започнем работа с международната общност, за да получим възможно най-широката международна подкрепа за този специализиран съд", каза Фон дер Лайен.

Украйна оказва натиск за създаването на специализиран съд, пред който да бъдат изправени руските военни и политически лидери, които тя смята за отговорни за започването на войната, предава БТА.

Базираният в Хага Международен наказателен съд (МНС) започна свое собствено разследване за престъпления срещу човечеството и военни престъпления след началото на руската инвазия, но той няма правомощия да преследва агресията срещу Украйна. "Въпреки че продължаваме да подкрепяме МНС, ние предлагаме да бъде създаден специализиран съд с подкрепата на ООН, който да разследва и води дела срещу престъпната агресия на Русия", заяви Фон дер Лайен.

Европейската комисия също така предложи план за конфискация на замразени руски активи, за да бъде наказана Москва за инвазията в Украйна. "Блокирали сме 300 милиарда евро от резервите на руската централна банка и сме замразили 19 милиарда евро, принадлежащи на руски олигарси", се казва в изявление на Фон дер Лайен. Тя каза, че в краткосрочен план ЕС и неговите партньори ще управляват средствата и ще ги инвестират. Приходите от това ще бъдат в полза на Украйна, за да бъде тя в крайна сметка компенсирана за щетите, понесени от войната. "Ще работим по международно споразумение с нашите партньори, за да направим това възможно. И заедно ние можем да намерим законни начини да го постигнем", заяви Фон дер Лайен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
0
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
Специализирана комисия да подложи на преглед психичното здраве на всички евродепутати.
87
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
баба яга не е случайно измислен персонаж, затова се е чело на малките деца, да си опичат акъла като порастнат и им препречи пътя да я познаят и да я вхърлят в печката, ловът на вещици ще е кам 2038-*** , като почнат истинските проявление от псевдоваксините
86
0
 
4
 
! Отговори
gogo преди 1 година
Щото на акушерката й е кеф
85
1
 
1
 
! Отговори
gogo преди 1 година
Кво стана бе, модераторе, да не ти е хубаво бе
84
1
 
1
 
! Отговори
gogo преди 1 година
Абе, по-добре да си гледа отрочетата
83
1
 
1
 
! Отговори
gogo преди 1 година
Акушерката да прави и съд за убитите в Свободен от укрите Донбас
82
1
 
5
 
! Отговори
джо преди 1 година
Всичко това показва безсилието на ЕС от гледна точка на санкциите които въведе. Реално събитията са сведени до елементарни брътвежи за съдилища и разни другарски критики и тям подобни. Скоро, и мишките на село ще разберат, че от ЕС не стават даже и за *** на зеле.
81
1
 
7
 
! Отговори
Коментар преди 1 година
Още една опция да си направят нова държава в държавата и то член на ЕС. Колко пари ще се откраднат със съд и присъда.
80
2
 
9
 
! Отговори
СЪД ЗА КРЕТЕНИТЕ преди 1 година
ВИЕ СТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ И НЕ МОЖЕ ДА СЪЗДАДЕТЕ НИКАКАВ СЪД!! А ЩЕ СЕ СЪЗДАДЕ ГРАНДИОЗЕН СЪД ЗА КРЕТЕНИЗМА НА ***,КОИТО СПОНСОРИТАХА И СПОНСОРИРАТ С ТОНОВЕ ОРЪЖИЕ ФАШИСКИ РЕЖИМИ, ЩЕ ОДГОВАРЯТ ЗА ВСИЧКИ ТЕРОСТИЧНИ АТАКИ ,КАТО ВЗРИВОВЕТЕ НА ГАЗОПРОВОДИТЕ И НАЙ - УЖАСНОТО -ЗА КАТАКЛИЗМА В ЦЯЛА ЕВРОПА,ЗА СЪСИПВАНЕНА ИКОНОМИКА, ЗА ЦЯЛОСТНАТА РАЗРУХА ЗАРАДИ КРЕТЕНСКОТО СИ САМОУБИЙСТВО СЪС САНКЦИИ ,ЗА БЕЗОГЛЕДНОТО КРАДЕНЕ НА ПАРИТЕ НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ И ЗА РОБСКОТО ПАГУБНО СЕРВИЛНИЧЕСТВО КЪМ ГОСПОДАРЯ.
79
6
 
4
 
! Отговори
Не им стигаха преди 1 година
17 милиона квадратни километра територия, най богата на природни ресурси в света ! Лакоми за още 600 хиляди квадратни километра в Украйна ? След революцията в 1917 десетки милиони руснаци и техни наследници живеят по света. Значи ли, че Путин трабва да ги освобождава от капитализма или някаква друга муха, която му бръмчи ? Ами ако не искат да бъдат освободени ? ПЪК КОЙ ЛИ ГИ ПИТА, ПОД ДУЛОТО НА АВТОМАТА ?
78
0
 
3
 
! Отговори
ЕСССР краде преди 1 година
от СССР... Оруелско време,баце!
77
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А тая защо се хили така гнусно като имало военни престъпления. Ей, че мръсно.
76
1
 
13
 
! Отговори
Иван радоев преди 1 година
Този съд в Хага е манипулиран и пристрастен, това и децата го знаят
75
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
госпожо вие се унирираите в кофа и го дайте на българия в место газ да си вдигне икономиката че в българия няма никаква икономика. първата ти ще ходиш на съд с борелл за вашите агресия че ни омръзнахте с вашите агресивни думи
74
0
 
4
 
! Отговори
специален? преди 1 година
Този дето го ползваха за Боинга се е освободил вече - така ли?
73
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До живеещият в Санкт Петербург. Ами затова всички руснаци трябва да са персона нон грата в ЕС. Като са за Путин, нямат място в ЕС. Да ходят на море и Турция и на шопинг в Дубай като искат. А не да се бутат в България и Париж.
72
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А британците, дето взривиха газопровода, тях ще съдим ли? Този съд трябва така да го измислят, че да е само за Русия. Обаче, поговорката е: Победителите не ги съдят. значи, трябва да се победи Русия. Ами 5900 ядрени бойни глави? Абе, Урсула, ти в какво ни накисваш?!!
71
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От Урсула чакайте само още по-големи разходи. И за новия съд, разбира се. Нали имаше трибунал в Хага? Още един ще плащаме.
70
1
 
16
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
финансов одит на ек за ваксините и на украина за оръжието и траншовете от ес
69
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха ха ха, тая МИБ на укрите като ги издаде колко са им военните жертви, малко след като го видяха укрите и ги обзе студена пот и взеха да протестират, го свалиха от сайта.