Специализиран съд ще разследва военни престъпления в Украйна

Това ще се опита да създаде ЕС с подкрепата на ООН
30 ное 2022 14:50, Петя Славова
112
Специализиран съд ще разследва военни престъпления в Украйна
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз ще се опита да създаде специализиран съд с подкрепата на ООН, който да разследва извършени от Русия военни престъпления в Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на изказване на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Още по темата

"Готови сме да започнем работа с международната общност, за да получим възможно най-широката международна подкрепа за този специализиран съд", каза Фон дер Лайен.

Украйна оказва натиск за създаването на специализиран съд, пред който да бъдат изправени руските военни и политически лидери, които тя смята за отговорни за започването на войната, предава БТА.

Базираният в Хага Международен наказателен съд (МНС) започна свое собствено разследване за престъпления срещу човечеството и военни престъпления след началото на руската инвазия, но той няма правомощия да преследва агресията срещу Украйна. "Въпреки че продължаваме да подкрепяме МНС, ние предлагаме да бъде създаден специализиран съд с подкрепата на ООН, който да разследва и води дела срещу престъпната агресия на Русия", заяви Фон дер Лайен.

Европейската комисия също така предложи план за конфискация на замразени руски активи, за да бъде наказана Москва за инвазията в Украйна. "Блокирали сме 300 милиарда евро от резервите на руската централна банка и сме замразили 19 милиарда евро, принадлежащи на руски олигарси", се казва в изявление на Фон дер Лайен. Тя каза, че в краткосрочен план ЕС и неговите партньори ще управляват средствата и ще ги инвестират. Приходите от това ще бъдат в полза на Украйна, за да бъде тя в крайна сметка компенсирана за щетите, понесени от войната. "Ще работим по международно споразумение с нашите партньори, за да направим това възможно. И заедно ние можем да намерим законни начини да го постигнем", заяви Фон дер Лайен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
10
 
! Отговори
999 преди 1 година
Това как го разбирате : ,,...че в краткосрочен план ЕС и неговите партньори ще управляват средствата и ще ги инвестират.Приходите от това ще бъдат в полза на Украина,за да бъде тя в крайна сметка компенсирана за щетите,понесени от войната." ?
7
1
 
17
 
! Отговори
SS преди 1 година
Тая подозирам ,че скоро ще даде фира.Много почна да и скача устата.
6
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубаво ще го създадете това съдче,ама ще подведете ли под отговорност и хората виновни за погрома над страни като Либия,Ирак и Сърбия?Или нещо пак ще мерим с двоен аршин!
5
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оон отдавна не е международна организация, а цирк ръководен от САЩ.... Русия ясно каза, че организацията си в сегашния вид на американска хегемония е безсмислена за световната сигурност.
4
0
 
17
 
! Отговори
Тя войната още преди 1 година
Не е свършила бе! Те вече изчислили щетите! Сметка без кръчмаря си правитеИд иоти!
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре бе, като Урсула каза че щетите са 600 милиарда в Украйна ( май 1 трилион..), дори тези клоуни да откраднат 300 милиарда руски активи, кой ще плаща останалите 700 милиарда??? Ние в Европа ли?? Защо??
2
1
 
29
 
! Отговори
ZV преди 1 година
Аууу, Путин взе да заеква от страх)) Ще му изпратят от съда разсилен да го призове))). Клоуни! Скоро ще дойде Денят за страшният съд на Наркото и нацитата,а Урсула може Лавров да я направи некъде камериерка и да роди 8то дете))
1
1
 
17
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
межд съд за сащ и ек финансов одит на украина