Захарова размаха пръст: САЩ да спрат с военната помощ за Украйна

Русия заплашва да няма преговори по СТАРТ
30 ное 2022 14:20, Йоана Цонева
274
Захарова размаха пръст: САЩ да спрат с военната помощ за Украйна
Снимка: БГНЕС

Русия няма да обсъжда новия Договор за намаляване на стратегическите оръжия (СТАРТ) със Съединените щати, докато Вашингтон продължава да въоръжава Украйна. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"САЩ планират да изпратят още въоръжение в региона на конфликта, в който е замесена Русия. Така че те ще продължат да доставят всички тези оръжия и ще подтикнат режима в Киев да извърши още кръвопролития, като същевременно отделят средства за екстремистки дейности, провеждани под властта на лица от улица "Банковая" (където се намира офисът на украинския президент - ТАСС), които далеч не са рационални хора, а ние ще обсъждаме с тях взаимни въпроси за сигурността, включително тези, които са в техен интерес?", изрази недоумение тя.

Руският дипломат подчерта, че Москва високо цени новия договор СТАРТ, който според Захарова отговаря на взаимните интереси на Русия и САЩ, но трябва да има подходящи условия за обсъждането му.

В понеделник от посолството на САЩ в Москва съобщиха, че Русия едностранно е отложила преговорите за ядрено разоръжаване с представители на САЩ в Кайро.

Впоследствие руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков заяви, че Москва и Вашингтон имат "дълбоко разминаване" по прилагането на новия договор СТАРТ.

Длъжностни лица от двете страни трябваше да проведат среща в египетската столица от 29 ноември до 6 декември, за да обсъдят възобновяването на инспекциите съгласно новия Договор за намаляване на стратегическите оръжия (С В началото на 2021 г. Русия и САЩ се договориха да удължат договора СТАРТ без каквито и да е било допълнителни условия, както е предложила Москва.

Президентът на САЩ Джо Байдън призова на 1 август Русия и Китай да започнат преговори за контрол на ядрените оръжия, като подчерта, че Москва по-специално има задължението да покаже отговорност след нахлуването си в Украйна.

Още по темата
В изявление американският лидер повтори, че администрацията му е готова "експедитивно да преговаря" за замяна на договора СТАРТ, ограничаващ междуконтиненталните ядрени сили в Съединените щати и Русия, който трябва да изтече през 2026 г.

Въпреки че и двете страни продължават да спазват Договора дори след началото на конфликта в Украйна, в началото на август Кремъл обяви, че спира инспекционните дейности по Договора поради ограниченията за пътуване, наложени на Русия, тъй като санкциите "ефективно лишават Руската федерация от правото да извършва инспекции на американска територия", според изявление на руското външно министерство.

В новия договор са фиксирани следните пределни равнища за ядрените сили на Русия и САЩ: 1550 разгънати бойни заряди за всяка от страните, което е приблизително с една трета по-ниско от равнището на зарядите, предвидени от договора от 2002 г. (СНП); 700 разгънати междуконтинентални балистични ракети, разгънати балистични ракети на подводниците и разгънати тежки бомбардировачи, което е над два пъти по-ниско равнище от предвиденото в СНВ-1; 800 разгънати и неразгънати пускови установки на междуконтиненталните балистични ракети, разгънати и неразгънати пускови установки на балистични ракети на подводниците и разгънати и неразгънати тежки бомбардировачи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
0
 
1
 
! Отговори
Хой преди 1 година
Ами то,и Германците пре ВСВ казваха на Американците ,да не дават оръжие на СССРето,но те не ги послушаха.Много са гадни тези Американци,не слушат.
201
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Язесамо където американците още не са се включили, хахаха...
200
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проф.Божидар Димитров на времето и каза на тая докато не и порастнат цицките да не се обажда.
199
10
 
6
 
! Отговори
Язе преди 1 година
Ми то кво станА - хамериканците воюват с рашките на територията на укрите :))))
198
7
 
19
 
! Отговори
g преди 1 година
Всички руснаци ВЪН ОТ ЕВРОПА !Да си стоят във "великата" Расия. Да си купуват имоти в Сибир, да ходят на море на Северния океан и да си карат страхотната Лада Гранта.
197
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тая на снимката какво ще направи на американците...от единия крачол в другия
196
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако тая война спре , дали ще настъпи ''мир'' по света ?Може и да не ми отговаряте , само попитайте нато-то !
195
8
 
14
 
! Отговори
ПЕШЕВ преди 1 година
ТАз пък ... Америка решава съдбата на рашистан..Не го ли разбраха
194
7
 
10
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Т.а.я п.а...
193
19
 
31
 
! Отговори
удивително преди 1 година
Коя си ти, ***, да нареждаш на САЩ какво да правят? И аз искам да престанете да бомбардирате Украйна, ама вие бомбардирате! Що търсите майка си в Украйна? Нацисти имало - глупости! Най-големите нацисти, хитлеристи и терористи - това сте вие - русия! Ясно ли ти е това на тебе, ***?
192
2
 
10
 
! Отговори
до 229 преди 1 година
ВПК и на САЩ и на Русия са работодатели номер1 в страните си.Прав си,че война и след 10 години ще има.
191
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До do 231 Извинявай! Явно си си го представил почти толкова зловещо, колкото би било в действителност...
190
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как така на всичките руски големци децата им са на запад,а запада много лош бил.Защо са си изпратили децата на толкова лошо място.Горките те-как ли отопляват големите си жилища без руски газ?
189
8
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
това са убии-ци по генезис няма да спрат впк на сащ работи на макс те 8 годиниподклаждат конфликта сега ли да се откажат идват избори трябват много пари
188
5
 
11
 
! Отговори
do 231 преди 1 година
Току що закусих,моля те не давай такива идеи. Не искам да повърна!Баба Яга не искам да я виждам толкова рано.
187
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много по-ужасяващо е ако Захарова ви размаха бикини, отколкото пръст!
186
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 229 А не е ли по-лесно просто да си изтеглят ордите до международно признатите граници на Украйна? За което и самите те бяха гарант от Будапещенския договор.
185
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми захарова като неиска украйна да получава оръжия от запада - да им прекъснат седемте жп линии с Полша, и готово. Не че с камиони не е възможно, но е много трудно и бавно. Тия гаубици тежат и няма как да ги влачат с 80км. ч. А като се има в предвид, че руснаците владеят въздушното пространство пък съвсем няма как да ги влачат незабележимо. Но това е АКО ИСКАТ. а те НЕИСКАТ. В интерес и на САЩ и на Русия е да има война. Не им трябва победа. Важното е да има война за да печелят пари на наш гръб.
184
7
 
12
 
! Отговори
toti преди 1 година
А колко още разрушения ще правите по цивилни обекти или чакате да избухне гражданската война в Русия ''и тогава да си приберете гащниците от Украйна!!!
183
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЗаключениеIphone се произвежда в Хонг Конг. Няма Айфон произведен в САЩ!