25% от руснаците искат войната да продължи, 55% - са за мир

Намалява обществената подкрепа за войната
Обновена: 1 дек 2022 11:02 | 1 дек 2022 11:00, Йоана Цонева
400
25% от руснаците искат войната да продължи, 55% - са за мир
Снимка: БГНЕС

Руските власти отчитат намаляване на обществената подкрепа за войната на фона на постоянните поражения на фронта в Украйна и мобилизацията. Това съобщава независимата рускоезична медия „Медуза“, която е получила резултатите от последното закрито проучване на общественото мнение, проведено от Федералната служба за защита.

Подобни проучвания се правят по поръчка на Кремъл и са предназначени само за вътрешно ползване.

Според данните около 55% от руснаците вече са за мирни преговори с Украйна и само 25% са за продължаване на войната, или както я наричат в Руската федерация – „специална операция“.

Тези цифри до голяма степен съвпадат с резултатите от октомврийското проучване на центъра "Левада" - единственият голям независим социологически център в Русия. В доклада на "Левада" 57% от анкетираните са "за" или "по-скоро за" мирните преговори. За продължаването на военните действия са се обявили 27% от респондентите.
В същото време, ако се съди по закритите проучвания на общественото мнение на ФСО, отношението на руснаците към войната рязко се е влошило в последно време. През юли 2022 г. социологическите изследвания показваха, че едва 30% от руснаците са подкрепяли мира с Украйна.

Според два източника на „Медуза“, близки до президентската администрация, руските власти планират да ограничат броя на откритите анкети за отношението на руснаците към войната.

Директорът на центъра "Левада" Денис Волков посочва пред изданието, че броят на руснаците, които се застъпват за преговори с Украйна, е започнал бързо да нараства след обявяването на мобилизацията на 21 септември. Това отразява нежеланието на гражданите да участват лично във военните действия. Подкрепата им за войната остава висока, но желанието за лично участие е доста малко, анализира той.

Още по темата
„Освен това подкрепата от самото начало е декларативна на фона на факта, че хората я възприемат като нещо, което не ги засяга. Сега рисковете са нараснали и хората искат преговорите вече да започнат“, добавя Волков.

Само че украинците в момента са в доста по-изгодна позиция на фронта, след като си върнаха Херсон, и президентът Володимир Зеленски иска пълно изтегляне на руснаците от украинските територии, за да може да се седне на масата за преговори.

Социологът Григорий Юдин също свързва нарастването на броя на поддръжниците на преговорите с мобилизацията. Според него през есента руснаците са се сблъскали с "разрушаването на ежедневието си и усещането за опасност". За друг аргумент на руснаците в полза на преговорите Юдин смята "загубата на вяра в победата поради пораженията на фронта и липсата на убедителна теория за това как точно Русия ще победи".

Според източници на "Медуза", близки до Кремъл, самите власти не вярват, че в близко бъдеще в Русия ще се разгърнат масови антивоенни демонстрации. Те обаче признават, че сега е "по-добре да не се нажежава обстановката и да не се дразнят хората за пореден път". Според източниците - държавните и проправителствените медии вече са получили препоръки "да не търгуват с темата за войната" и да се съсредоточат върху "по-позитивен дневен ред".  
Изданието смята, че Владимир Путин само печели време с искането за започване на преговори, за да подготви нова офанзива

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


400
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
0
 
3
 
! Отговори
Дядо Соци преди 1 година
В приказките доброта винаги побеждава злото. Да видим дали е така.
207
6
 
2
 
! Отговори
Споко преди 1 година
Споко, доброто винаги побеждава. Ние сме добрите демократи, Русия е лошата диктатура, следователно ние ще победим Русия, това са законите на света в който живеем, няма съмнение. Или? Не, няма или, дайте да смятема, че това е така и ние ще победим доктатора Путин. Ето, така е добре. Успокоих се. Или?
206
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СЪЩОТО СЕ КАСАЕ И ЗА ПРИДНЕСТРОВИЕТО И ЮЖНА ОСЕТИЯ,КОИТО С ЛУГАНСК И ДОНЕЦК ОБСЛУЖВАТ СЕПАРАТИСТКИТЕ МЕРАЦИ НА КРЕМЪЛ. БЪЛГАРИЯ НИКОГА НЯМА ДА ПРОСТИ ФИРОМСКИЯ ФРАНКЕНЩАЙН,СЪЗДАДЕН В МОСКВА!
205
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТЕЗИ МОСКОВСКИ БОТОВЕ,КОИТО МИ СЛАГАТ МИНУСИ ,ДА СЕ АРГУМЕНТИРАТ С ФАКТИ,КОГА ПРЕДИ 2015 ГОДИНА СА ЧУВАЛИ ЛУГАНСКА И ДОНЕЦКА РЕПУБЛИКИ!?
204
3
 
10
 
! Отговори
Здраствуйте,камаради преди 1 година
Нашите комунисти да отиват в Москва да помагат за ,,военнта операция " на Путин.Радев да ги строява и хайдеееееее!!!Ще помогнат в процентите на ,,братушките"
203
3
 
8
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Толкова е и подкрепата за късия фюрер.25 процента.
202
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НИКОЙ НЕ БЕШЕ ЧУВАЛ ЗА ОБРАЗУВАНИЯТА ДОНЕЦК И ЛУГАНСК! СЪЩИТЕ ИЗМИСЛЕНИ ОТ КРЕМЪЛ ПРОКСИТА,КАТО МАКЕДОНИЯ. С ЦЕЛ ДА БЪДЕ РАЗДЕЛЕНА ДЪРЖАВА,КОЯТО ПРЕЧИ НА МОСКОВСКИТЕ ЦИОНИСТИ!
201
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде е стига сте манипелирали лайковете! Няма един българин да подкрепя Украйна и САЩ тек освен Лаврентий! Един коментар няма, само минуси цъкате! Ейй продажни хора!
200
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия 25% да грабват пушките и марш на фронта, да видят от първо лице, какво значи война.
199
8
 
8
 
! Отговори
ООН- Реалност преди 1 година
Кипър може от 1970 да е окупиран от Турция, Хаваи може да бъде анексиран от САЩ, Косово може да се самоопредели и отдели! Само Крим и Донбас не могат!
198
6
 
7
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Адмирации - с тоя темп уважаеми, руснаците ще стигнат в Лисабон около 6 988 година. И то ако междувременно европейците са се заселили на друга планета.
197
8
 
10
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен 230 - точно колкото ти като всеки русофил си неграмотен, неук, незнаещ и неможещ. Айде бегай да броиш стотинките от пенсията, поне до толкова сигурно можеш.
196
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единствения начин руснаците да свалят Путин, е ако той сключи мир сега! Толкова много народа подкрепя войната!
195
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ООН - реалност Горките сами срещу целия свят
194
7
 
4
 
! Отговори
ООН- Реалност преди 1 година
2022 Украйна, САЩ и Германия и България гласуват против резолюция за борба с нацизма и нео нацизма!!
193
4
 
2
 
! Отговори
До 214 преди 1 година
За САЩ ли говориш? >> че да защитаваш един агресор нападнал суверенна държава , осъден и презрян за действията си от целия свят ?!?
192
5
 
5
 
! Отговори
Адмирации преди 1 година
От къде е тази статистика? 88 % от руснаците подкрепят Путин, а щом подкрепят него, значи подкрепят и действията му! Напред до Лисабон!
191
7
 
6
 
! Отговори
ООН - реалност преди 1 година
Нито есна държава в света не осъжда нелегалното нахлуване на САЩ в Ирак!
190
5
 
7
 
! Отговори
ООН- Реалност преди 1 година
2021 само две държави гласуват против резолюция за борба с нео нацизма и нацизма в света. Украйна и САЩ!
189
5
 
9
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Краварофил объркан - през 1833 година избухва въстание в Северозападна България. Милош Обренович - сръбския княз - уж подкрепя бунта, но всъщност иска шестте освободили се околии от руския император. По това време Николай I е основен турски съюзник - с корпуса руснаци спряли бунта на Мехмед Али в Египет и Сирия. Няма да те уча на история, накратко Николай I подарява на сърбите Тимошка, Зайчарска, Неготинска и т.н. околии - общо 13 хиляди кв.км. Български земи. Затова ли обичаш "братушките"?