25% от руснаците искат войната да продължи, 55% - са за мир

Намалява обществената подкрепа за войната
Обновена: 1 дек 2022 11:02 | 1 дек 2022 11:00, Йоана Цонева
400
25% от руснаците искат войната да продължи, 55% - са за мир
Снимка: БГНЕС

Руските власти отчитат намаляване на обществената подкрепа за войната на фона на постоянните поражения на фронта в Украйна и мобилизацията. Това съобщава независимата рускоезична медия „Медуза“, която е получила резултатите от последното закрито проучване на общественото мнение, проведено от Федералната служба за защита.

Подобни проучвания се правят по поръчка на Кремъл и са предназначени само за вътрешно ползване.

Според данните около 55% от руснаците вече са за мирни преговори с Украйна и само 25% са за продължаване на войната, или както я наричат в Руската федерация – „специална операция“.

Тези цифри до голяма степен съвпадат с резултатите от октомврийското проучване на центъра "Левада" - единственият голям независим социологически център в Русия. В доклада на "Левада" 57% от анкетираните са "за" или "по-скоро за" мирните преговори. За продължаването на военните действия са се обявили 27% от респондентите.
В същото време, ако се съди по закритите проучвания на общественото мнение на ФСО, отношението на руснаците към войната рязко се е влошило в последно време. През юли 2022 г. социологическите изследвания показваха, че едва 30% от руснаците са подкрепяли мира с Украйна.

Според два източника на „Медуза“, близки до президентската администрация, руските власти планират да ограничат броя на откритите анкети за отношението на руснаците към войната.

Директорът на центъра "Левада" Денис Волков посочва пред изданието, че броят на руснаците, които се застъпват за преговори с Украйна, е започнал бързо да нараства след обявяването на мобилизацията на 21 септември. Това отразява нежеланието на гражданите да участват лично във военните действия. Подкрепата им за войната остава висока, но желанието за лично участие е доста малко, анализира той.

Още по темата
„Освен това подкрепата от самото начало е декларативна на фона на факта, че хората я възприемат като нещо, което не ги засяга. Сега рисковете са нараснали и хората искат преговорите вече да започнат“, добавя Волков.

Само че украинците в момента са в доста по-изгодна позиция на фронта, след като си върнаха Херсон, и президентът Володимир Зеленски иска пълно изтегляне на руснаците от украинските територии, за да може да се седне на масата за преговори.

Социологът Григорий Юдин също свързва нарастването на броя на поддръжниците на преговорите с мобилизацията. Според него през есента руснаците са се сблъскали с "разрушаването на ежедневието си и усещането за опасност". За друг аргумент на руснаците в полза на преговорите Юдин смята "загубата на вяра в победата поради пораженията на фронта и липсата на убедителна теория за това как точно Русия ще победи".

Според източници на "Медуза", близки до Кремъл, самите власти не вярват, че в близко бъдеще в Русия ще се разгърнат масови антивоенни демонстрации. Те обаче признават, че сега е "по-добре да не се нажежава обстановката и да не се дразнят хората за пореден път". Според източниците - държавните и проправителствените медии вече са получили препоръки "да не търгуват с темата за войната" и да се съсредоточат върху "по-позитивен дневен ред".  
Изданието смята, че Владимир Путин само печели време с искането за започване на преговори, за да подготви нова офанзива

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


400
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
288
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На масата на преговорите ще се седне само след безусловната капитулация на Русия. Друг вариант няма. Пропагандоните Соловьов, Симонян, Скабеева и т.н. руска cволоч от една седмица като разбраха че ще има нов Нюрнберг за руските подпалвачи на войни убеждават крепостниците че ако загубят войната ще трябва да плащат репарации и компенсации на Украйна а тези които са поддържали войната ще бъдат съдени от военен трибунал за разпалване на геноцид, и нахъсват крепостните че трябва непременно да победят
287
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези са врагове ,така че тяхното мнение няма значение , но на българите има трябва да се направи проучване сред българите дали тази война трябва да се продължи или да се седне на масата на преговори. Проблема е че нашите политици и европейските политици имат различно мнение от народното и за това не виждаме собствени проучвания.Както се казва американското посолство е забранило подобни проучвания на мнението на българския народ.Все пак българите трябва да свикнат със глас народен глас в пустиня
286
0
 
0
 
! Отговори
25+75%=100% преди 1 година
До като не изчистите до крак тия наpkoмаHи, джендери и неонацисти от разни селски групички като АзоФ, Десен сектоп и подобни *** няма да спирате. А ония зелен палячУ го искаме личен клоун в Кремъл!
285
0
 
0
 
! Отговори
ссср 2.0 преди 1 година
С "ултиматума" от 17 декември миналата година, чието продължение е т.нар "СВО", започва нов 31 годишен цикъл. Първата година от който практически изтича тия дни. Предния цикъл беше стартирал на 26.12.1991 г. Очакват ни три десетилетия военна турболенция в целия свят. Войните дори още не са започнали. Така ще докъм края на 2052 г. Тридесетгодишната война 2.0. Изхода от капитализма ще е подобен на входът в него.
284
0
 
0
 
! Отговори
ссср 2.0 преди 1 година
Първата година от който практически изтича тия дни. Предния цикъл беше стартирал на 26.12.1991 г. Очакват ни три десетилетия военна турболенция в целия свят. Войните дори още не са започнали. Така ще докъм края на 2052 г. Тридесетгодишната война 2.0. Изхода от капитализма ще е подобен на входа в него.
283
0
 
0
 
! Отговори
niki преди 1 година
Да се разпада тая коч*ина рассия. Крайно време е, светът ще бъде много по-добро място без тези диваци.
282
0
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
В Русия намалява а в Украйна се увеличава хо хо хо украинците ще станат като сърбите хем ще излижат солта хем ще изядат боя !
281
0
 
0
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 година
Абе кво стана с падналата в Полша ракета? Един човек каза, че щом не е от Русия няма да се счита, че е паднала в Полша.
280
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
,там също ли Франция е гарант? Както и за Македония...
279
0
 
0
 
! Отговори
до 338 преди 1 година
какви договори е подписал зеленски с русия, че не разбрах? ако се опитваш да говориш за т.нар. мински споразумения - те са от 2014 и 2015г. А за президент на украйна, зеленски беше избран май 2019г. той е човекът, който пък е 110% най-малко виновен за сегашната ситуация и честно казано, донякъде го съжалявам. предшествениците му участваха в забъркването на тази каша, а той няма полезен ход, тъй като не е едноличен властелин като путин.
278
0
 
1
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
Друго изследвание на друга агенция пък показва(това е табу в бг медии),че 78.1 доверяват и 74.1% одобряват войната в Украйна!
277
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 333 Макрон като бе на посещение в Бг , след нашето домакинство на ЕП , какво каЗА : "САЩ , свалете ръце от Европа '' , или не поВните госпожо ''капиталистке'' !Защо ли им го каза ?
276
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 333---Като се има в предвид , 113 място , явно че %-тите са май ОБРАТНО !Всички го знаем !
275
0
 
3
 
! Отговори
До 338 преди 1 година
Русия е гарант за териториалната цялост на Украйна заради отказа от ядруно оръжие. Точка. Капиш?
274
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен...334 Вовата няма да го бесят , а ще се наложи да си купуваме противогази , за временно ползване , щото после няма да имаме нужда от тях !А Зелето като не спазва ДОГОВОРИТЕ които е подписвал с Русия , да си яде попарата .
273
0
 
1
 
! Отговори
Мдааа преди 1 година
100% дерашунгеризация на Европа.
272
4
 
2
 
! Отговори
до 333 преди 1 година
Напротив. Байдън и Макрон са взели решение да подпомагат Украйна дотогава, докато е необходимо. И за твое сведение, защото съм ходила в САЩ, жителите на страната не са кравари, а са на стотици години напред, в сравнение с нас и руснаците, които боготвориш. Краварите сме ние.
271
3
 
1
 
! Отговори
руснаците са военолю преди 1 година
Тези 25 процента руснаци, които искат войната да продължи, да се запишат доброволци, вместо путин да изпраща на война някой от останалите 55 процента, които не искат война. То е много лесно да искаш и да гледаш отстрани. Тези 25 процента са сигурно сто-годишни старци и те искат, ама друг да опере пешкира.
270
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Вовата ще го бесят ли или ще го прсщат в Хага, какво казва проучването по въпроса?
269
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войната приключи.Краварите се осъзнаха.Няма да дават оръжие на наркозависими откачалки.Европа се грее на свещи.Санкциите се оказаха с обратен знак.