Москва е продала колосално количество откраднато зърно

Разследване сочи, че украинското зърно се пренася контрабандно до Севастопол
Обновена: 2 дек 2022 12:24 | 1 дек 2022 22:22, Йоана Цонева
4
Москва е продала колосално количество откраднато зърно
Снимка: БГНЕС

Кораби, свързани с руската компания за износ на зърно RIF Trading House LLC, изнасят откраднато украинско зърно от Крим, съобщава Wall Street Journal.

Разследването на изданието сочи, че украинското зърно се пренася контрабандно до пристанищния град Севастопол, където се товари на малки плавателни съдове, които го прехвърлят на товарни кораби. След това зърното се изнася по целия свят.

В доклада се твърди, че Русия е продала "хиляди тонове" украинско зърно в световен мащаб. Отбелязва се, че използването на по-малки лодки и задържането на товарните кораби далеч от Севастопол намалява риска купувачите да разберат, че зърното всъщност е придобито незаконно.

Освен това то понякога се смесва с руски износ, за да се прикрие допълнително произходът на товара, пише WSJ.

Още по темата
Споразумението, постигнато с посредничеството на ООН и Турция през юли, даде възможност на Украйна да възобнови износа на зърно от черноморските си пристанища, които бяха блокирани след нахлуването на Русия. От своя страна Москва спечели гаранции за собствения си износ на зърно и торове.

Споразумението помогна да се предотврати глобална продоволствена криза - Русия и Украйна са два от най-големите износители на зърно в света, а Русия е най-големият износител на торове. Чрез него бяха изнесени повече от девет милиона тона украинско зърно, като то трябваше да бъде подновено на 19 ноември.

Москва обаче многократно се оплакваше от прилагането на сделката и твърдеше, че все още среща трудности при продажбата на торове и храни.

В края на октомври тя заяви, че преустановява действието на споразумението за доставка на зърно.

Впоследствие Русия все пак обяви, се връща към участие в зърнената сделка, след като е получила писмени гаранции от Украйна, че Киев няма да използва зърнения коридор за бойни действия срещу Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
МОЖЕ-ПРОДАВА преди 1 година
МОЖЕ ПРОДАВА. НЕ МОЖЕ- ДЪРЖИ СИ ГО В ХАМБАРИТЕ.
2
0
 
0
 
! Отговори
неизвестен преди 1 година
Могат, продават
1
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
а как русия да си компенсира щетите от кражбите на сащ и западът колко имуществои пари окрадоха от физически руски граждани ами санкциите всеки ще сиплаща дяволъка убии-ците щели да слагат таван на газа смях в залата