Сергей Лавров: НАТО вече е агресор, води война срещу Русия

Той е превърнал Украйна в "плацдарм срещу руските интереси"
Обновена: 1 дек 2022 07:12 | 1 дек 2022 07:09, Нели Христова
409
Сергей Лавров: НАТО вече е агресор, води война срещу Русия
Снимка: БГНЕС

Западът води чрез НАТО координирана война срещу Русия в Украйна и рискува "неконтролируемо изостряне" на напрежението между световните сили, предупреди днес руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от ДПА.

"Войната, която колективният Запад предприе срещу Русия, се отразява на ситуацията със стратегическата стабилност", каза Лавров на конференция в Москва.

Той увери, че НАТО вече не е отбранителен съюз, а агресор, превърнал Украйна в "плацдарм срещу руските интереси". Украйна и гражданите ѝ се изгарят като "консумативи", докато Западът тласка Киев да продължава да воюва, добави Лавров.

Той направи това изявление, след като Москва каза на няколко пъти през последните седмици, че е готова да разговаря с ръководството в Киев за прекратяване на военните действия, но всеки път предложенията ѝ са били отхвърлени, отбелязва.

Лавров подчерта, че руската доктрина за сигурност цели да предотврати каквито и да било сблъсъци между ядрените сили, защото подобен развой може да доведе до неконтролируемо изостряне на ситуацията, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Западните колеги се опитват да се отклонят от тази част от формулата", каза той.

Споменавайки за "безпрецедентен експанзионистичен глобализъм" от страна на НАТО, Лавров изрази убеденост, че повечето страни осъзнават опасността от тази нова посока на западния военен алианс.

Той представи Русия като пионер в борбата срещу западния колониализъм - очевиден негов опит да спечели азиатските и африканските страни, които бяха изпратили свои представители на конференцията, отбелязва ДПА.

Също днес руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков каза в интервю за телевизия Ар Ти, че Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) е в колапс и се използва по циничен начин от определен кръг държави, предаде ТАСС.

"ОССЕ се разрушава като организация, тя цинично се използва от тесен кръг страни за омаловажаване на алтернативните гледни точки за архитектурата на международната сигурност", каза той.

Утре в Лодз започва годишната среща на външните министри от ОССЕ. Домакинът Полша взе безпрецедентното решение да не покани Сергей Лавров на двудневния форум заради руската инвазия в Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


409
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
227
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много наглост! Нямат срам от хората и страх от БОГА!
226
5
 
3
 
! Отговори
gogo преди 1 година
Оти ми спираш офертата към "До лаврата" бе
225
21
 
32
 
! Отговори
До Лаврата преди 1 година
И ? Какво ще направиш бе кон, фашистки?Още много, ама много бой ще ядете в Украйна.
224
20
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ех, едно време Лавров беше уважаван дипломат! Сега демонстративно му обръщат гръб (разбира се, без Сев. Корея, Еритрея и Венецуела). Според него все другите са агресори, сал Матушка Русь е един ми ти миротворец, видиш ли!
223
19
 
23
 
! Отговори
Pepo преди 1 година
Съвсем се смахна завалията!
222
1
 
6
 
! Отговори
gogo преди 1 година
Тоя сайт позволява /донякъде/ да си кажеш кво мислиш. Ама като ти отрежат крилцата, даго духат. Ще им се връща. Чао
221
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами вие сами се натикахте в тази нова кримска война.Помним как завърши онази от 19 век пак срещу колективният запад.
220
11
 
9
 
! Отговори
Украинка преди 1 година
До 224. Ти направо изкукурига, ходи на лекар. Кой нормален човек иска война, а пък българин няма с какво да воюва, виж след 5 години може да получите самолети,а може и да не. Нищо по мечтай, това ти остава.
219
0
 
4
 
! Отговори
gogo преди 1 година
*** сме, щом уйдисваме на *** пропаганда
218
19
 
10
 
! Отговори
жорето преди 1 година
Прав е Човекът
217
11
 
20
 
! Отговори
Язе преди 1 година
Ми то кво станА - хамериканците воюват с рашките на територията на укрите :))))
216
29
 
37
 
! Отговори
Мартина преди 1 година
Защо нато която се рекламира като отбранителна организация се включи в конфликта между 2 държави които не са нейни членове. Защо продължава със всички средства да поклажда този конфликт и не позволява да се преговаря за мир?Пари,пари, пари! Това е жалката истина! Жалко за украинците,жалко за руснаците, жалко и за нас. Винаги обикновените хора са потърпевши. А богатите негодяи трупат пари за наша сметка
215
23
 
35
 
! Отговори
ezsg преди 1 година
Тоз Очилат кон не спира да изумява плебса с безсмислените си речи!!! Ако Раша-Алкаша не беше започвала война-сега всичко щеше да бъде мед и рози!!! Освен това НАТО не води война с Раша, щото ако водеше-войната щеше да е приключила още юни месец със загуба за Жужан Ефенди!! Както ще се случи и сега, но със леко закъснение с победа на Украйна!!!
214
12
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По същия начин 1944г русия окупира и България.
213
17
 
41
 
! Отговори
Върхът на наглостта преди 1 година
Е това изказване на Лавров.Крадеца вика "дръжте крадеца" и агресора обвинява целия свят за своята агресия.По-безпардонни и нагли от руснаците няма на този свят!
212
13
 
47
 
! Отговори
Руска наглост преди 1 година
Е това е. Нападаш друга държава, и се жалваш, че другите и помагат и не можеш да я завземеш за три дни със "специална" военна операция. червени бок...л...Уци
211
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 230...Русия има неограничено количество железни богатства.Бълва ракети и танкове.Товя и е силата Но за два месеца вече са скраб.И какъв е резултата?...Това и е силата на руснаците...
210
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо Византия се разпада.Защото през 13 век заедно с неверниците татари в заговор коварно убиват Цар Ивайло на един пир..Уж православен народ и православна държава ,а са в съюз с неправославни срещу православна България.И Русия ще последва Византия като империя.
209
25
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия започна серийно производство на междуконтиненталната ракета Сармат, която може да носи 10 ядрени бойни глави с общо тегло над 100 тона и обсег 18000 км това гарантира сигурността на държавата за 50 г. напред.
208
29
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крейг Робъртс: "Русия може да унищожи Украйна за един ден без да използва ядрено оръжие".