Сергей Лавров: НАТО вече е агресор, води война срещу Русия

Той е превърнал Украйна в "плацдарм срещу руските интереси"
Обновена: 1 дек 2022 07:12 | 1 дек 2022 07:09, Нели Христова
409
Сергей Лавров: НАТО вече е агресор, води война срещу Русия
Снимка: БГНЕС

Западът води чрез НАТО координирана война срещу Русия в Украйна и рискува "неконтролируемо изостряне" на напрежението между световните сили, предупреди днес руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от ДПА.

"Войната, която колективният Запад предприе срещу Русия, се отразява на ситуацията със стратегическата стабилност", каза Лавров на конференция в Москва.

Той увери, че НАТО вече не е отбранителен съюз, а агресор, превърнал Украйна в "плацдарм срещу руските интереси". Украйна и гражданите ѝ се изгарят като "консумативи", докато Западът тласка Киев да продължава да воюва, добави Лавров.

Той направи това изявление, след като Москва каза на няколко пъти през последните седмици, че е готова да разговаря с ръководството в Киев за прекратяване на военните действия, но всеки път предложенията ѝ са били отхвърлени, отбелязва.

Лавров подчерта, че руската доктрина за сигурност цели да предотврати каквито и да било сблъсъци между ядрените сили, защото подобен развой може да доведе до неконтролируемо изостряне на ситуацията, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Западните колеги се опитват да се отклонят от тази част от формулата", каза той.

Споменавайки за "безпрецедентен експанзионистичен глобализъм" от страна на НАТО, Лавров изрази убеденост, че повечето страни осъзнават опасността от тази нова посока на западния военен алианс.

Той представи Русия като пионер в борбата срещу западния колониализъм - очевиден негов опит да спечели азиатските и африканските страни, които бяха изпратили свои представители на конференцията, отбелязва ДПА.

Също днес руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков каза в интервю за телевизия Ар Ти, че Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) е в колапс и се използва по циничен начин от определен кръг държави, предаде ТАСС.

"ОССЕ се разрушава като организация, тя цинично се използва от тесен кръг страни за омаловажаване на алтернативните гледни точки за архитектурата на международната сигурност", каза той.

Утре в Лодз започва годишната среща на външните министри от ОССЕ. Домакинът Полша взе безпрецедентното решение да не покани Сергей Лавров на двудневния форум заради руската инвазия в Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


409
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
267
3
 
3
 
! Отговори
РЕЛИСТ преди 1 година
БОЛНИ МОЗЪЦИ
266
4
 
4
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
Ами каквото повикало такова се обадили,даже ви е малко вие само от бой разбирате,на агресията с агресия,дипломацията е мъртва отдавна,и да подскачате това е положението ще има трибунал един ден бъдете сигурни.
265
7
 
7
 
! Отговори
Руските идиоти преди 1 година
Сами нападнаха Украйна, а сега НАТО било ги нападнало! От водка и имперски амбиции са полудели. Дори съюзника им Китай се отдръпна. Пфу
264
10
 
10
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 1 година
Българите скоро ще живеем нормално, САЩ ще ни махнат визите, и ще имаме добър живот, а руснаците ще останат да живеят при Путин да се наслаждават на култа към личността
263
7
 
9
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 1 година
Тия руснаци скоро ще се обърнат срещу диктатора, диктатора и *** му най-много скоро да поемат истинските ракети, и да си разменат истинските ракети, квото причиняват на украинците ще им бъде причинено ,и на тях, една Украйна цяла година ги размазва, какво остава за всички други
262
9
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Мачкай, Влади!
261
4
 
5
 
! Отговори
1 преди 1 година
Има една прилика между, Цезар, Абрахам Линкън, Кенеди, Наполеон, Кадафи, Цар Николай 2 и сега е ред на Путин. Ако някой знае(а този някой е банкер) за какво говоря да напише отговора. Те всички са или убити или водят война но причината е една.
260
2
 
5
 
! Отговори
До Професор преди 1 година
Станало е време за хапчета май?
259
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 280: Това би бил идеалният вариант, но той не беше възможен. Първо, Русия 2014 не беше готова за война. Второ, руснаците не биха застанали така твърдо зад действията на Путин, както сега, защото твърде малко биха разбрали нуждата. Трето, самият Путин трудно би могъл да вземе решение за война, защото тогава не беше абсолютно неизбежна. И четвърто, и може би най-важно - 2014 Русия не беше готова за икономическата война, коята е решаващата. А сега се справи блестящо, защото се беше подготвила.
258
4
 
14
 
! Отговори
ЛАВРАТА Е СМЕШНИК преди 1 година
А , Русия какво сега ......ГЪЛЪБЧЕТО НА МИРА ЛИ НОСИ ВЕЧЕ....ХА,ХА,АААА...
257
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до Сата Н: Понеже очевидно мисленето не ти е силна страна, ще опитам да ти обясня, макар вероятно да е кауза пердута. Това, че засичат предимно чуждестранна реч при радио разгворите на украинската страна, означава, че там в момента се бият основно чужденци. Само че тук говорим за все още значителна по численост войска, няколко десетки хиляди. Само че толкова доброволци не е имало в нито един момент, те са общо няколко хиляди. Това е просто натовска войска, преоблечена в украински униформи.
256
8
 
7
 
! Отговори
До 278 преди 1 година
Нима? НАТО трябваше да ударят сърбите още 1996та, не да ги чакат до 99та. Още чистят мините по хърватско...
255
3
 
3
 
! Отговори
Сата Н преди 1 година
онзи ден Скот Ритър интервюира чеченския генерал Апти Алаудинов, който каза -----///----- Дали някой се интересува и верва на някакъв козиебатель ? И какво ако на Източния фронт има доброволци от Европа? Ние не сме ли хора, нямаме ли право да си защитаваме кнтересите от дивите азиатски орди?
254
3
 
9
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Този другар съвсем изветря и из.тре.щя
253
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква война, каква Русия???
252
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един ден всички русофоби ще избягат от България заради страх, никой от тях няма да остане да защитава суверенната си страна, а русофилите ще оберат парсата след като Русия за пореден път премине през България. Толкова много да цените запада, а той така да ви бъзика.
251
9
 
8
 
! Отговори
Професор преди 1 година
НАТО провокира Украйна да нападне Русия. Русия за да защити народа си от украинска агресия (все пак украинците бяха наближили Москва) реши да започне специалната операция по дехладинизация и деукранизация на Украйна. Нобелова награда за МИР за господин Путин, Медведев, Лавров и Кадиров. Русия никога не е нападнала Украйна това го каза и самия Сергей Лавров.
250
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя или слънцето го е напекло или е прекалил със самогона
249
9
 
9
 
! Отговори
Данчо преди 1 година
До Анонимен - До 105 относно 103 - Не му обяснявай! Той не е чувал за "Голодомор" и за руското робство, за това да ти откраднат земята, да те накарат да я работиш и след това да ти вземат и зърното.
248
9
 
16
 
! Отговори
За тия преди 1 година
Всеки, който им се съпротивлява, е "агресор" !