Скок на цената на газа и тока за домакинствата в Русия

Инфлацията е двуцифрена от началото на войната в Украйна
1 дек 2022 14:50, Елка Василева
62
Скок на цената на газа и тока за домакинствата в Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Руските власти вдигнаха държавно регулираните цени на газ, ток и отопление от 1 декември, предаде ДПА, като се позова на руски медии. Според тях газът поскъпва с 8,5 на сто, а електричеството - с 9 на сто. Водата и отоплението също ще станат по-скъпи.

Това е второ подобно повишение за годината. По принцип властите променят цените от 1 юли. Тази година повишението тогава беше с 4 на сто, но през есента министерството на икономиката обяви, че се налага още едно повишение - от декември, заради нуждата от ремонти на газо- и топлопроводи.

Руснаците се борят с двуцифрена инфлация от началото на войната в Украйна. Въпреки ръста на рублата спрямо долара и еврото през последните месеци техническото оборудване и други вносни стоки продължават да поскъпват.

Надеждите, изразени от много икономисти, че газът за домакинствата на вътрешния пазар ще поевтинее след намаляването на износа, засега не се оправдават.

Проучвания на общественото мнение показват, че 43 на сто от руснаците не успяват да покрият месечните си разходи със заплатите, които получават.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ха-хааааа скок на рублата спрямо долара и еврото,то и при бай Тошо долара беше 1 лев,ама държавата фалира два пъти,ама диктатури ко да прайш.
3
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е само началото....глад, мизерия, глад, мизерия. Само това заслужават агресорите.
2
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Макак така? Нали бяха неизчерпаем източник на енергийни ресурси и цяла Европа е загинала без техните ресурси? Дори и на собствените си граждани не могат да осигурят евтини комунални услуги с "неизчерпаемите" си ресурси, които само те контролират. Защо така?
1
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тик-так