Скок на цената на газа и тока за домакинствата в Русия

Инфлацията е двуцифрена от началото на войната в Украйна
1 дек 2022 14:50, Елка Василева
62
Скок на цената на газа и тока за домакинствата в Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Руските власти вдигнаха държавно регулираните цени на газ, ток и отопление от 1 декември, предаде ДПА, като се позова на руски медии. Според тях газът поскъпва с 8,5 на сто, а електричеството - с 9 на сто. Водата и отоплението също ще станат по-скъпи.

Това е второ подобно повишение за годината. По принцип властите променят цените от 1 юли. Тази година повишението тогава беше с 4 на сто, но през есента министерството на икономиката обяви, че се налага още едно повишение - от декември, заради нуждата от ремонти на газо- и топлопроводи.

Руснаците се борят с двуцифрена инфлация от началото на войната в Украйна. Въпреки ръста на рублата спрямо долара и еврото през последните месеци техническото оборудване и други вносни стоки продължават да поскъпват.

Надеждите, изразени от много икономисти, че газът за домакинствата на вътрешния пазар ще поевтинее след намаляването на износа, засега не се оправдават.

Проучвания на общественото мнение показват, че 43 на сто от руснаците не успяват да покрият месечните си разходи със заплатите, които получават.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
работя и живея в москва заплата ми е 150х руб работя г-л директо съпругата ми е гл.счетоводител получава 140х.руб при месечен доход 290х руб. нема и десет процента плащат кварт плата-битови услуги плащам 12 х.руб ток студена -гореща вода асансиор смет интернет тел 2 това около 5 х.евро еврото е 60 руб.нека да не лъжат един работнич.семейство плучава 15000 х.руб комар ги е ухапал за москва това не е увеличение
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нема начин да ви покажа фактурата колко плащам комунални услугии ток.живея в москва 9 поцента това за москвичани пари ли са с 50руб.---1,25лв това ние него смятаме за пари московчани ежемесечно дават по 10хил.руб.помощ за донбас това са 150дол не се сравняваите с русия рус народ своих не брасают---рус народ своите неги оставят.какво бг медии ми пишат глупости от лъжи
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей, страшно! От 1 рубла и 55 коп. е стала цената цели 2 рубли и 20 коп. (30 стотинки)
41
1
 
2
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
Само можем да си мечтаем за цени на комуналните услуги като в Русия.
40
1
 
3
 
! Отговори
Че преди 1 година
ПЪРВО - ВИЕ СТЕ МАНИПУЛАТОРИ - ВТОРО - ЦЕНИТЕ НА КОМУНАЛНИТЕ УСЛУГИ В РУСИЯ ПО ЗАКОН СЕ ИНДЕКСИРАТ 4 ПЪТИ ГОДИШНО ПРЕЗ 2022 ТРИ ПЪТИ СЕ НАМАЛИ ЦЕНАТА И ВЕДНЪЖ СЕ ДИГНА - В РУСИЯ ЗА МАЛЪК АПАРТАМЕНТ 80 КВ.М. МОСКВА "САДОВОЕ КОЛЬЦО" КОМУНАЛНИТЕ РАЗХОДИ НА МЕСЕЦ СА РАВНОСТОЙНОСТА НА 72 ДОЛАРА ЗА МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ - МОЖЕ ДА СЕ ПОКАЖЕ ИЗВЛЕЧЕНИЕ ЗА ПЛАЩАНЕ КЪДЕ ДА ВИ ГО ПРАТЯ - В Б-СТАН НАЛИ СЕ СЕЩАТЕ КАКВО ПЛАЩАМЕ.
39
1
 
0
 
! Отговори
Гъзар преди 1 година
Заради Русия се 'дигна цената на гъ/за в Русия/// Смех
38
1
 
2
 
! Отговори
9689 преди 1 година
***,пишете колко плащат руснаците защото там цените са в пъти по ниски от нашите.Истината е,че цените са във възможностите и на най бедните.
37
2
 
2
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
На всички *** ще им кажа да заминават за Мордор, защото няма кой да работи там. Положението е плачевно, няма хора. Работа там има колкото искаш. 😀. А колкото и невероятно да звучи за русофилите газа поскъпва и там, просто защото се субсидираше с пари от външният пазар. А сега пари не влизат в касичката колкото преди..НАЛИ?
36
5
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Като им отрязаха продажабите на газ, да го бяха пренасочили за вътрешна потреба вместо да го горят. Сега нямаше да гонят годишна сметка от $2000. Явно цивилната им мисъл е колкото и военната - "Дреме ни за хората"
35
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
43 на сто глуп0сти. Руснаците никога не са имали и нямат проблем с месечните сметки. При тях те са символични.
34
5
 
10
 
! Отговори
До 36 преди 1 година
А защо не си в русия...щом е толкова хубаво?
33
14
 
15
 
! Отговори
До плюещите Русия преди 1 година
Не гледайте в чуждото канче. Статията е пропаганда целяща да очерни Русия. Глу. Пендърите от Козяк за толкова ли *** ни смятат ? Забелязахте ли че никъде не се споменава стойността на услугата парно отопление в Русия ? В Москва разходите за един месец за парно вода ток и газ ОБЩО са...80лв ! При заплати доста над тези в България. А бензина е левче. Тука по евтино ли е ?По добре вижте какви са цените на газта тока парното водата и бензина в България. Май вече не ви е смешно !
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
за девет месеца 7 пъти индексация на заплатите а на пенсионерите от трите най-дългия
31
6
 
9
 
! Отговори
а тука преди 1 година
инфлацията е четворна
30
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е вярно това. Руснаците са на топло и светло заобиколени от разголени снежанки, а омразния запад мръзне. И жени нямат. Муахаххааа
29
4
 
9
 
! Отговори
Общественото мнение преди 1 година
"Проучвания на общественото мнение показват..." - КОЙ? КОГА? КЪДЕ? Че проучванията на 'общественото' мнение сред родните американофили ще покаже че вече няма такава държава като Русия! :):)
28
9
 
15
 
! Отговори
ЗБЕЛЯЗВАТЕ ЛИ? преди 1 година
Забелязвате ли новинарския трик? ОБИКНОВЕНО като пишат за цени за Русия - всичко обръщат в долари. СЕГА обаче всичко е в проценти! А да напишат реалните числа - да се посмеем заедно на 'новината'! :):)
27
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е пътник.
26
8
 
3
 
! Отговори
АлексСпб преди 1 година
От 4.51/2.44 р/квч стана 4.88/2.67 +37 копейки дневно, +23 копейки нощна энергия (Петербург). Средно домакинство харчи около 400-500 дневна, 200 нощна - около 231 рубли. Ако си поръчаш едно малко латте/мокачино в някое кафе - 140 рубли.
25
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой каквото сам си направи никой друг не може.