Защо руснаците вярват твърдо на Путин?

Френски документален филм разкрива някои от най-важните механизми
312
Защо руснаците вярват твърдо на Путин?
Снимка: БГНЕС

Пропагандната машина на Путин използва различни методи, за да накара големи части от руското общество да маршируват в такт с Кремъл. Как става това? Френски документален филм разкрива някои от най-важните механизми, разкрива DW.

Как работи пропагандната машина на Путин? Документалният филм на френската компания "Ligne de front" търси отговор на този въпрос, разказвайки историите на различни хора - известни и най-обикновени.

Чрез цензурата, дезинформацията и силния натиск, оказван на инакомислещите, Кремъл вече от много години успява да манипулира и да контролира настроенията в руското общество – за това разказва 43-минутният документален филм "Пропагандната машина на Путин – манипулираният народ", който ZDF ще излъчи на 5 декември.

Всички независими медии са блокирани

От него се вижда как след началото на войната в Украйна конформизмът в руското общества се е засилил още повече. Независимите източници на информация, определени социални мрежи и всичко, свързано с възможността да се чуе алтернативно мнение, е закрито или блокирано. Държавните медии представят войната в Украйна като „освободителна“ и „неизбежна“. А последните останали в страната опозиционери и критично настроени журналисти са обект на преследвания.

Главни герои в този филм са хората. И техните истории. Журналистите се опитват да намерят отговор на въпроса защо толкова голяма част от хората, живеещи в Русия вярват на режима и на неговите пропагандни наративи, дори ако лично са пострадали.

Майката на загинал в Украйна войник се гордее със сина си и с Путин

В град Луга, област Санкт Петербург, екипът се среща на гробището със семейството на загинал в Украйна руски танкист. 20-годишният Никита Авров, заминал доброволно да воюва в Украйна, умира в Изюм в края на март. "Беше много мило момче, добронамерено, винаги помагаше с каквото може", разказва майка му Анастасия Аврова.

Тя споделя, че е получила значително обезщетение за смъртта на сина си – почти 15 милиона рубли (около 460 000 лева ). Посмъртно Никита Авров бил награден с орден за мъжество – награда, която получила майка му. "Гордея се с президента, със страната и със сина си", казва Анастасия.

Главният пропагандатор на Путин

Авторите на филма са се срещнали и с известния рупор на Путин – телевизионния водещ Владимир Соловьов. Ненавистта, агресията и лъжата са се превърнали в негова визитна картичка, но както заявява самият той – целта му била да казва истината. Пред германските камери той се хвали с милионната си аудитория: "Хората обичат моите предавания".

Соловьов повтаря едно към едно настоятелния наратив на Кремъл за нацистите в украинското правителство и унищожаването на хората в Донбас в продължение на осем години. След това разказва и за уж организирано срещу него покушение, за чийто поръчител смята Володимир Зеленски.

Темата за Втората световна война в пропагандата

Според авторите на филма спомените за победата във Втората световна война и историческите паралели играят една от най-важните роли в кремълската пропаганда. Пример за това е не само парадът на Девети май, но и военно-патриотичният парк за култура и отдих на руските въоръжени сили „Патриот“ в Подмосковието, открит през 2015 година лично от Путин.

В този военен „Дисниленд“ с площ от пет хектара не само се демонстрира военна техника, но има и много неща, които могат да се изпробват лично – децата например могат да пострелят с различни видове оръжие, което радва родителите и шокира зрителите в Западна Европа.

Путиновата пропаганда отделя особено внимание на НАТО. Кремъл прави опит да представи войната в Украйна като отговор на уж агресивната политика на Алианса, на неговия стремеж за разширяване и за създаване на заплаха по руските граници. За увеличаване на "просвещението" сред населението в Москва е била открита и специална изложба, наречена "НАТО – хроника на жестокостта".

Засилване на репресиите срещу критиците на Кремъл

От началото на войната натискът спрямо всички, които не поддържат действията на Кремъл, е засилен. Независимите медии са закрити или принудени да прекратят работа. Критиците на властта са изтласкани от страната, нямат възможност да работят по специалността си и да предлагат алтернативна гледна точка на ставащото. Същевременно работещите в чужбина журналисти биват представяни като „врагове на народа“, както по време на Сталин.

Опозиционните политици също са принудени да замлъкнат – като намиращият се в затвора от април Владимир Кара-Мурза, станал на два пъти обект на покушение. „Искаха да го убият“, казва неговият адвокат, който споделя и с какви трудности се е сблъсквал, за да има възможност да общува със своя клиент.

*Френската компания Ligne de Front е специализирана в създаването на репортажи и документални филми, като отделя най-голямо внимание на автентичността и ангажираността.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
0
 
2
 
! Отговори
m преди 1 година
Руснаците вярват на Путин защото са стадо.Само 10 % от руснаците са излизали извън граница.Те чужбина викат и на бившите съветски републики.Те не са видели свят. Даже и в московска област живеят като скотове. Отворете Тубата и вижте малко инфо от самите руснаци.Расия е една студена и много тъжна страна.Също като северна Корея.
156
1
 
4
 
! Отговори
Абе преди 1 година
До иван иванов Добре е че още се чувстваш българин, предвид това, че си русофил. За двете освобождения, за които говориш, то за едното сме си платили, а при второто ни е обявена война и сме окупирани въпреки, че не е имало от кого да ни освобождават! Просто войската на СССР нахлува в България и поставя свое марионетно правителство! Това се мъчат да направят в Украйна и са направили в Беларус, Чечня и т.н. .
155
3
 
2
 
! Отговори
муспи преди 1 година
Не биле нацисти, не унищожавали 8 години руснаците, НАТО не ги правил свой клин в Русия... Тогава, за какво воюва Путин, от скука ли?
154
2
 
4
 
! Отговори
до 183 преди 1 година
Подкрепям мнението ти. Живял съм две години в Русия, но не съм живял на запад. Сега си живея в България. Мога да кажа, че обикновенните руснаци са добри хора, но са затворници в собствената си държава. Спрямо България ..Русия е много зле.
153
1
 
4
 
! Отговори
Другарки и... преди 1 година
Другарки и другаре....Хората сляпо вярват на Пътин, така както и ние сляпо вярвахме 45 години на Живков и Партията родна (демек --принудително бе)
152
3
 
5
 
! Отговори
до г-н Иван Иванов преди 1 година
При възможност да избирам между "краварско иго"( предполагам, че имате пред вид САЩ) и руско иго, предпочитам първото. Била съм и в двете страни и, сравнявайки ги, не искам по никакъв начин дори да си спомням за русия. Разликата между САЩ и русия е от "земята до луната", в полза на САЩ.
151
2
 
5
 
! Отговори
с.т. преди 1 година
Руснаците вярват на путин, защото от столетия им промиват мозъците.
150
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин истински държавник!
149
6
 
9
 
! Отговори
Защо преди 1 година
1. За всички руснаци ли говорим?2. Какъв е процента сред интелектуалци?3.Никога да не забравяме,че по малтретирани,зомбирани ,измъчени и изостанали от руснаците няма в Европа.
148
7
 
11
 
! Отговори
Nqkoi преди 1 година
Защото нямат избор
147
16
 
8
 
! Отговори
иван иванов преди 1 година
До коментар 201 - Аз съм българин отдал целият си живот в работа за българия и българската икономика и благоденствието на българския народ, и съм русофил защото съм благодарен на Русия са освобождението на България цели два пъти, ведниж от турско, и веднъж от фашистко иго. Послеслов- за освобождението от краварското иго трябва всички честни българи да се надигнем и да изгоним от родината ни цялата *** и продажна краварска ***.
146
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вярват те, на Путиновица
145
2
 
3
 
! Отговори
Амджък преди 1 година
Не са като вас амджъци
144
1
 
11
 
! Отговори
Цецо Мен преди 1 година
Вчера статия в същия сайт, че 25% подкрепят Путин, а днес обратното. Превърнахте лъжата в норма. Нищо чудно, че има толкова ционизъм в коментарите. И вие имате вашия принос...
143
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
вчера си говорих с колежка от киев, украинка. тя дословно каза следното: всички украинци без изключение сме наясно, че тази война на сащ цели унищожаването на русия, но когато върху главата ти падат бомби, няма как да не си от другата страна. всички сме и наясно, че ще бъдем слугите на европа и че двете държави ще станат само територии, но ние тук се борим за оцеляване и не решаваме нищо.
142
11
 
12
 
! Отговори
Georgiev преди 1 година
няколко руски пияници му вярват и нашите русофили мили, които и без това нямат особено значение в нашето общество.
141
0
 
5
 
! Отговори
Без паника, моля ! преди 1 година
КОЙ КАКВОТО Е НАДРОБИЛ, ЩЕ СИ ГО СЪРБА ! СЛЕД ЕДНА ГОДИНА ПАК ЩЕ СЕ ПРЕБРОИМ !
140
10
 
12
 
! Отговори
ВЪВ ВОДКАТА преди 1 година
ВЯРВАТ, НЕ В ПУТИН !!! БИЛ СЪМ 2 ПЪТИ В РУСИЯ !!!
139
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Грипен Гаменов ВетовАз ли съм из*род или тия детоунищожиха стотици молиони местно население?
138
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото сеп противопостави на глобалистките извер*и и започнатата през 2014 война от краварите в Украина!