Кьовеши се заема с нарушителите на руските санкции

Европейската прокуратура започна операция срещу ДДС измамите
5 дек 2022 12:38, Анисия Иванова
41
Кьовеши се заема с нарушителите на руските санкции
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор на Европейския съюз, който си спечели репутацията на разследващ корумпирани политици в родната си Румъния, казва, че няма търпение да се заеме с борбата с нарушителите на руските санкции.

Службата на европейския прокурор, която функционира от малко повече от година, е добре подготвена да се справи с нарушаването на санкциите, тъй като блокът напредва с плановете да го превърне в престъпление съгласно законодателството на ЕС и да даде на службата си правомощия да го преследва възможно най-скоро, заяви Лаура Кодруца Кьовеши.

"Със сигурност сме готови, можем да се справим", каза 49-годишната Кьовеши в онлайн интервю. "Едно от възможните престъпления, свързани с нарушаването на санкциите, е контрабандата и ние вече можем да разследваме това", обясни тя. "Така че бихме могли да започнем още днес, ако разполагаме с правните инструменти."

Досега блокът е замразил активи на стойност около 18,9 млрд. евро, принадлежащи на санкционирани руски физически и юридически лица, след като Владимир Путин нахлу в Украйна през февруари. Като изключим нарушенията на санкциите, Кьовеши вече има пълни правомощия. Прокуратурата вече разследва случаи на предполагаеми измами с бюджета на ЕС на стойност над 5 млрд. евро.

Кьовеши беше първият високопоставен служител на ЕС, който посети Украйна след руското нахлуване и подписа споразумение с властите там за обмен на информация по подозрения за случаи на измами в Украйна, свързани с фондове, свързани с ЕС, тъй като страната наскоро получи статут на кандидат за членство в блока и има шанс да получи предприсъединително финансиране.

"Имаме доста солиден контакт с украинската главна прокуратура и очакваме с нетърпение потенциалната ни нова компетентност да работи в по-тясно сътрудничество с колегите в Киев”, каза Кьовеши.

Тя разчита на Европейската прокуратура, за да изправи пред съда транснационалните престъпления и да се справи със случаите на измами, които нанесоха щети на бюджета на ЕС. През първата си година службата вече е възстановила над 250 млн. евро, а Кьовеши очаква през следващата година броят на делата, които в момента са около 1200, да се удвои.

Миналата седмица тя обяви операция, насочена към дело за данъчни измами с ДДС на стойност 2,2 млрд. евро, което обхваща 35 държави в Европа. Като се има предвид, че според някои проучвания годишните измами с ДДС в ЕС възлизат на повече от 50 млрд. евро, това е само началото, казва тя.

Целият анализ на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Ето това се казва поставка в Симеоново специален учебник против международна поставка трябва да им издадат и да се научат. Офшорките поставка са кьорфишек в сравнение с разкритията поставка извършени от Кьовеши. Но бон шанс инспекторе има навсякъде. Добре е че Все поне има малко честност в назначенията.
35
0
 
3
 
! Отговори
R.A.T.M преди 1 година
То най-големите са ясни Щатите, Япония, Франция, но тя ще гледа Индия, Китай и други които не са от златния милиард. Щатите си внасят газ, титан и редки метали, Япония е купила с 60-70% повече газ и нефт спрямо миналата година, Франция не е спряла сътрудничеството в ядрената енергетика. Двойни стандарти както винаги. Въпросът е ако нефта е 49% руски и 51% друг демократичен ли се брои ?
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е редно, но да започнем от името. Кьовеши
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
щом си анти руско каквото и да е-издигаш се!!! и в румъния сиг е гонкала хора на русия!
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лееелеее ... какви серизни престъпници има, тя тая погнала хората, че с вкарали няколко стотин брела с нафтичка, че да имат за зимата ... НЕЧОВШКИ И И3PОДСКИ ЕС!
31
0
 
3
 
! Отговори
ДЯДО ПРЪЦКО преди 1 година
АЗ СЪЩО ГИ НАРУШАВАМ ,КОГА ЩЕ СЕ ЗАЕМЕ С МЕН
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А с Бооко Харемм от БГ кога??45
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тази излезе измама, като всичко в есср.
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Танкерите от Гърция кога?
27
4
 
11
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Дая дропла да се заеме с такива като Боко и Кирчо и Кокорчо. Фашистка
26
9
 
1
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 година
Сега на Путин ще му стане още по-зле, но затова пък на европейците, които крадат средства от ЕС ще им е по-добре щото никой няма да ги търси.
25
3
 
3
 
! Отговори
Ела Кьовеши... преди 1 година
Тука има руски ДАЛАВЕРИ С ГОРИВАТА БОЛ!
24
3
 
5
 
! Отговори
хаха преди 1 година
До Анонимен 9... Ти пък с какво, разликата е, че ЕС е 4-ти райх, а не трети.
23
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А с Урсулата кога?
22
5
 
3
 
! Отговори
Да идва Кьовеши... преди 1 година
..У НАС ЩЕ ИМА МНОГО РАБОТА С ДАЛАВЕРИТЕ ПО ГОРИВАТА---ОТ РУСОФИЛСКАТА МАФИЯ!!!!ЧАКАМЕ ТЕ!!!!!!
21
4
 
8
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Зозо Русия Е ЧИСТ ПРОДАВАЧ - там не е корупцията. Корупцията е при тези които искат да цуцат много като влагат малко и при това лъжат обществото. Нефта, Газът или петрола могат пре спокойно да са с произход Норвегия примерно или САЩ. Трети енергиен пакет буквално развързва ръцете на спекулантите?
20
4
 
12
 
! Отговори
Пфу преди 1 година
Тая за това ли я сложиха вместо да гони - злоупотребите с евро средства в бг , да плаши гаргитеЯвно ще дам глас за костадинов
19
3
 
3
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До долу ЕС "Иран закри нравствената полиция, а тук я откриваме!" Нашите ВЕЛИКИ МЕДИИ ПАК И ОТНОВО ИЗКАРАХА ЖЕЛАЕМОТО ЗА ФАКТ - Иран затвори само един ОТДЕЛ на Нравствената полиция и даде по конституция на всички ОСТАНАЛИ власти да проверяват за нещата записани в Конституцията
18
6
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
До Боби...........И в ЕС има руски кратуни, като теб :))))))))))))))))))))))))))
17
1
 
6
 
! Отговори
до 15 Зозо преди 1 година
БОЙ ПО ВСИЧКИ КРАДЦИ И РАЗБОЙНИЦИ, НЕЗАВИСИМО ОТ КОЯ ДЪРЖАВА СА ! ПОГЛЕДНЕТЕ ИСТОРИЯТА, КОГАТО СА ПРЕМАХВАЛИ КОРУПЦИЯТА И РАЗБОЙНИЦИТЕ, ХОРАТА СА ИМАЛИ СТИМУЛ ДА РАБОТЯТ И НАЦИИТЕ СА ПРОЦЪВТЯВАЛИ !