Командир на рота в ЛНР бе убит с чук, войниците му дезертирали

Преди да загине Виктор Севалнев изпратил съобщение на жена си
5 дек 2022 13:17, Нели Христова
186
Командир на рота в ЛНР бе убит с чук, войниците му дезертирали

Виктор Севалнев, който командвал 7-ма мотострелкова рота от т. нар. народна милиция на "ЛНР", се обадил на съпругата си Лилия на 20 ноември и казал, че ще го изведат от болницата, където се възстановявал от рана, и ще го застрелят, защото войниците от ротата му дезертирали.

Записът на този разговор между Севалнев и съпругата му, както и други материали бяха предоставени на The Insider от Владимир Осечкин, ръководител на Gulagu.net.

"Днес съм аз, утре - някой друг, това е всичко. Министерството на отбраната стреля по хора. Те знаят, че сме 200 и не им пука. Бих искал да се върна там, където бях, но не ме пускат. Само ако знаех, че това е такава война. Казвам се Виктор Анатолиевич Севалнев, роден на 27 септември 1979 г. Не пращайте хора тук, стига. Те искат да убият всички", това е последното съобщение, което Севалнев предава на света чрез съпругата си.

Още на 1 декември представител на руското министерство на отбраната съобщил на Лилия, че съпругът й е починал в ДНР на 25 ноември от осколкови рани и силен удар в главата. Той обещал скоро в Москва да й бъде изпратен цинков ковчег с тяло и документи. И добавил: "Съболезнования, съжалявам".

Представители на ЧВК "Вагнер" идвали няколко пъти в ИК-3 в Калужка област, където Севалнев излежавал присъдата си. Първо те вербували сина му Олег, който бил в същата колония, да стане част от войната. Когато синът му загинал по време на боевете, Севалнев решил сам да отиде на война. Той подписал договор с Министерството на отбраната и в нощта на 3 срещу 4 октомври е бил преместен от колонията в "координационния лагер" в Луганска област.

Севалньов е прикрепен към в/п 08807 (ЛНР). Воювал е в 7-ма мотострелкова рота и когато командирът на ротата е убит, той заел неговото място, защото има боен опит в Чечня. Скоро Севалнев дори е награден с орден за това, че ротата, под негово командване, е напуснала обкръжението. През ноември обаче те претърпяват големи загуби, като част от войниците загиват, останалите - бягат.

Според Владимир Осечкин Севалнев вероятно е бил "екзекутиран" за дезертьорството на своите подчинени, подобно на друг бивш затворник - Евгений Нужин, който бе убит с чук заради интервю, което беше даден, докато е в плен.

В средата на ноември телеграм каналът Gray Zone, свързан с ЧВК "Вагнер", публикува видео, в което бившият наемник Евгений Нужин казва, че е бил отвлечен в Киев и сега ще бъде "съден". След това разбиват главата му с чук. В края на видеото излиза надпис "ликвидиран".

Кремъл не коментира убийството на Нужин от войниците на "Вангер". "Това не е наша работа", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Основателят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин публично одобри убийството на Нужин и по този начин фактически призна участието си в него. "Предпочитам да гледам истории в театъра. Що се отнася до чука, в това предаване е ясно, че той не е намерил щастие в Украйна, а се е срещнал с недоброжелателни, но справедливи хора. Струва ми се, че този филм се казва "Куче - кучешка смърт". Отлична режисьорска работа, гледа се на един дъх. Надявам се по време на снимките да не са пострадали животни", коментира видеото той.

Пригожин отрече информацията "Вагнер" да са участвали в убийството на Севалнев. "Този човек никога не е бил в редиците на ЧВК "Вагнер", никога не е пристигал в тренировъчни лагери и никога не е работил в ЧВК "Вагнер", такова съобщение беше публикувано в неговия канал в Telegram в отговор на молба за коментар на разказаната история на Севалньов от проекта Gulagu.net.

Ако се вярва на думите на представителя на Министерството на отбраната, прегледал загиналия Севалнев, нараняванията по тялото му може да са резултат от удар с чук. "Той има рана от шрапнел в тялото и силни удари в главата, които са счупили черепа",свидетелства той.

Според Осечкин в убийството на Севалньов може да са замесени "аналози на ЧВК "Вагнер" от "ЛНР", а Министерството на отбраната на Руската федерация носи отговорност за неговото убийство, както и за убийството на Нужин. Ръководителят на Gulagu.Net отбелязва, че военно поделение № 08807, в което е командирован Севалнев, няма нищо общо с ЧВК "Вагнер". "Неговата мотострелкова рота включваше както затворници, така и мобилизирани от ДНР и ЛНР", обясни той пред The Insider.

"Пригожин е продавач на Herbalife, който обикаля колониите и разговаря със затворниците. Всъщност това си е чиста договорно-документална система между Министерството на отбраната, Федералната служба и затворниците. Те я подписват с някакво "Рога и копита", тези документи се подписват от упълномощени представители от ФСИН и Министерството на отбраната, така че цялата тази история е отговорност на министъра на отбраната Шойгу и главнокомандващия Путин, а Пригожин е тук, за да отклони вниманието", смята Осечкин.

Правозащитникът Олга Романова каза по-рано в интервю за We Can Explain, че тя лично знае за около 40 случая на "екзекуции" на осъдени, вербувани за войната. Романова се позова на информация от роднини на затворниците, които са се обърнали към правозащитната организация "Rus Sitting".

Слуховете за "екзекуциите" на "вагнеровци" вероятно се използват и за сплашване на роднини и изнудване за пари. В края на октомври съпругата на осъдения Сергей Сербезов, който беше вербуван за войната, каза пред The Insider, че е получила текстово съобщение, че съпругът й е застрелян като дезертьор. Тя и сестрата на Сербезов изпратиха съобщение на този номер с въпрос къде могат да идентифицират и да вземат тялото. В отговор те поискаха пари за информация за мястото на погребението и контакти на хора, които знаят за него. Когато тази история се появи в медиите, агенцията на Пригожин RIA FAN публикува видео на живо, на което Сербезов успокоява жена си, че е добре.

Според доклад на аналитичната компания NewsGuard по време на войната в TikTok са се появили около 160 видеоклипа, които показват или възхваляват актове на насилие, извършени от наемници на ЧВК Вагнер. Видеоклиповете с хаштагове на руски език "chvk" или "chvkvagner" отбелязаха общо един милиард гледания.

14 видеоклипа показват фрагменти или пълни кадри от екзекуцията на Нужин. Едно от тях събра 900 хиляди гледания, преди администрацията на социалната мрежа да го премахне. По искане на "Вагнер" алгоритмите на социалната мрежа незабавно създадоха видеоклипове с етикети "Чукът на Вагнер" или "Екзекуцията на Вагнер". Сред тези видеоклипове имаше видеоклипове с убийството на сириец. Един от тези видеоклипове е гледан от около милион души.

По-рано евродепутати от различни партии призоваха Европейския съюз да включи ЧВК "Вагнер" в списъка на терористичните организации. В отговор Пригожин предаде на Европейския парламент чук с гравиран ЧВК Вагнер и фалшива кръв. Bloomberg написа, че администрацията на президента на САЩ обмисля признаването на ЧВК "Вагнер" за чуждестранна терористична организация. Ако това се случи, САЩ ще могат да образуват наказателни дела срещу ЧВК и техните членове, както и да преследват активите им по света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 107 Койй?
95
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ас кода напрааа?
94
3
 
0
 
! Отговори
109 преди 1 година
До До 109 - Ми гат си толкос грамотен, шооо ми говориш все едно сми много хора, а? А кажи, ве? Грамотник!!! Аре, ве!
93
8
 
17
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 година
...защо ли не се очудвам от "ПРАКТИКАТА НА РУСКИТЕ ОСВОБОДИТЕЛИ".... И ТЕРОРИСТИ.....????
92
5
 
11
 
! Отговори
НС преди 1 година
Впрегнаха и чукчета използват чукове. Скоро *** на вагнер ще се стовари върху самите тях..А това сервитиорче прогожин ли е, къв е ще го носят в дървен *** за чело...
91
1
 
5
 
! Отговори
До 109 преди 1 година
На база на това колко неграмотно е написан коментарът ви, мога да предположа и защо сте беден. И няма връзка с нищо и никого, освен празната ви глава. Та така.
90
19
 
11
 
! Отговори
джо преди 1 година
Хайде да спрем с плиткоумните и лъжливи статии. Все пак сме малко по - интелигентни от западните *** шарани. Живота ни е научил и тези плитки статийки няма да хванат дикиш....
89
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
русофилчетата като не им изнася и веднага сменят темата с цените.
88
3
 
19
 
! Отговори
AHAHAHAAHAHAH преди 1 година
''Само ако знаех, че това е такава война.'' - охохох. Ако знаех, че е такава, а не от ония хубавите, дето си вземеш малко маратонки и пералня, па изнасилиш някоя жена, постреляш малко, па се прибереш, никога нямаше да се навия.
87
7
 
3
 
! Отговори
до 109 преди 1 година
Радвай се импонтното НАТО, че не влиза в бойни действия, защото ти ще си вече с кубинките в калта.
86
9
 
6
 
! Отговори
Ясна работата! преди 1 година
Тази знакова статия си имала причина както писа един дето му свободно му заличиха словото: В МОМЕНАТ УКРАИНА Е В ПЪЛНА ВЪЗДУШНА ТРЕВОГА, ТРИЧАТ натовските войни на без сетлината!
85
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен до 106 преди 1 година
Това да са ти талибаните бе, впрочем те и талибаните наритаха .адниците на първата армия в света сащ.Кога ще го видим това импотентно НАТО в действие ? В момента цяла Украйна е под масирана ракетна атака.
84
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Навремето нашите русопоклонници убиха с чук Никола Петков и след това го качиха на бесилката.
83
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо ново под слънцето в Русия. Варварска жестокост. Навремето Сталин мислел да изсели украинците в Сибир, но скоро разбрал, че това е невъзможно, защото са твърде много и тази задача е неизпълнима дори за тоталитарния СССР с цялата му мощ и репресивен апарат. Сега Путин се сблъсква с подобен проблем. Няма как да завладее и подчини украинците. Вече дори не може и да ги разедини, както го правеше до 2014 г. Иначе може да е спокоен - крепостниците ще *** за него.За тях е чест да *** за бащицата
82
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ме радва хлебарката Пригожин от онзи ден как се кани на щатите ако обявят Вагнер за терористична групировка. тоя не си ли дава сметка, че има стотици дронове в небето навсякъде. Може да се консултира с един топ ирански генерал или да го изнесат като Бин Ладен за отрицателно време.
81
5
 
20
 
! Отговори
До Анонимен преди 1 година
Русия щяла да нападне САЩ от изток и от запад :)))))))))) абе момче Русия не може да отиде по-далеч от 100км от границата си преди да и се разпадне логистиката :))))))) втората армия в света от затворници, марудери и друга yтaйка :)
80
6
 
6
 
! Отговори
Хахахахха преди 1 година
Днеса спинкат и в понеделник,ама ген.армагедон не! Ракетна атака по цяла у руина!
79
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Героичните" украинци героично стоят в момента в метрата на Харков и Киев. А победените Руснаци отсъпвайки към Харков и Киев се отбраняват.
78
9
 
27
 
! Отговори
Риба чук преди 1 година
Втората армия в света -От психопати, пандизчии, мародери...
77
11
 
7
 
! Отговори
До авторката преди 1 година
Не ти ли горчи хлябът който ядеш като знаеш с какви измишльотини го изкарваш?