Руската пропаганда: По-добре светът да е унищожен от ядрена война, отколкото Русия да загуби

Според водещите на руско токшоу Запада ще арестува всеки руснак
5 дек 2022 07:12, Нели Христова
406
Руската пропаганда: По-добре светът да е унищожен от ядрена война, отколкото Русия да загуби
Снимка: БГНЕС

Подкрепата за войната в Украйна сред обществото в Русия отслабва, затова машината за пропаганда на Кремъл се опитва да поправи това, като предупреждава руснаците, че цялата страна ще бъде наказана от западните сили, ако армията на президента Путин бъде победена.

"Всички ще бъдат считани за виновни без изключение, независимо дали се намират на територията на Русия или извън нея", каза Олга Скабеева, известна държавна телевизионна водеща, в актуално токшоу, излъчено от канал "Россия 1". "Съществуването на страната, както и съществуването на всеки руски гражданин е заложено на карта!"

Скабеева, която е известна като желязната кукла на Путин, каза, че обикновените руснаци, живеещи в чужбина, дори тези, които нямат връзка с Кремъл, ще бъдат „незабавно арестувани“, ако Русия загуби войната.

Маргарита Симонян, ръководител на RT, подкрепяната от Кремъл медия, предупреди за "невъобразими" последици за Русия, в случай че Украйна излезе победител. "Ако загубим, Хага, реална или хипотетична, ще дойде дори за портиера, който мете калдъръма зад Кремъл", каза тя, имайки предвид Международния наказателен съд.

Говорейки по националната телевизия, тя призова руските военни да продължат безмилостните си атаки срещу украинската енергийна инфраструктура, като каза: "Това е единственото нещо, което можем да направим в тази ситуация".

Симонян, която рутинно нарича Путин "шефа", каза също, че неназовани длъжностни лица във "високите кръгове" са все по-загрижени да не бъдат преследвани за военни престъпления. "Но те трябва да се страхуват от загуба, от унижение, от предателство на собствения си народ", допълни тя.

Поредица от унизителни неуспехи на бойното поле, огромни военни жертви и крайно непопулярна военна служба означават, че само един на всеки четирима руснаци сега е за продължаване на войната в Украйна, според изтекло проучване на Кремъл, получено от Meduza.

"Конфликтът става все по-осезаем за много руснаци след частичната мобилизация през септември 2022 г.", заяви днес британското министерство на отбраната. "Тъй като е малко вероятно Русия да постигне големи успехи на бойното поле през следващите няколко месеца, поддържането дори на мълчаливото одобрение на войната сред населението вероятно ще бъде все по-трудно за Кремъл."

Симонян и Скабеева, както и Владимир Соловьов, друг известен амбулантен търговец на кремълската пропаганда, казаха преди това, че биха предпочели да видят света унищожен в ядрена война, отколкото Русия да бъде победена в Украйна.

Коментарите дойдоха, когато Европейският съюз призова миналата седмица за специален съд, който да разследва руските военни престъпления. "Готови сме да започнем да работим с международната общност, за да получим възможно най-широката международна подкрепа за този специализиран съд", каза Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия.

Тя добави, че Москва и свързаните с Кремъл магнати трябва да осигурят по-голямата част от средствата, необходими за възстановяване на украинските градове и инфраструктура след войната.

"Русия трябва да плати финансово за опустошението, което причини", каза тя. "Русия и нейните олигарси трябва да компенсират Украйна за щетите и да покрият разходите за възстановяване на страната."

Служители на Европейската комисия казаха, че разходите за възстановяване на Украйна ще бъдат най-малко 600 милиарда евро. Президентът Зеленски оцени цената на трилион долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


406
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари