Русия разположи ракетни системи на един от Курилските острови

Преди година бяха дислоцирани „Бастион“ на друг от островите
6 дек 2022 11:28, Елка Василева
102
Русия разположи ракетни системи на един от Курилските острови
Снимка: архив, БГНЕС

Руското министерство на отбраната съобщи, че е разположило мобилни брегови ракетни системи на северен остров от Курилския архипелаг – част от стратегически разположена островна верига, която се простира между Япония и руския полуостров Камчатка, предаде Ройтерс.

Япония предявява претенции към контролираните от Русия южни Курилски острови, които Токио нарича Северни територии. Този териториален спор датира от периода в края на Втората световна война, когато съветски войски ги отнемат от Япония.

Руските брегови ракетни комплекси „Бастион“, които изстрелват ракети с обсег до 500 километра, бяха разположени на остров Парамушир в северната част на Курилския архипелаг, каза вчера руското военно ведомство.

Бреговите военнослужещи от Тихоокеанския флот ще наблюдават денонощно прилежащата акватория и зоните на проливите, се казва в министерското съобщение.

Съобщава се също, че на Парамушир е изграден военен лагер с условия, позволяващи целогодишно обслужване, настаняване, отдих и изхранване на личния състав.

Това разполагане на ракети става една година, след като Русия дислоцира системи „Бастион“ на остров Матуа, в централната част на Курилската верига, посочи министерството в Москва.

През септември базираният във Вашингтон мозъчен тръст „Център за стратегически и международни изследвания“ посочи в доклад, че останала в сянката на инвазията в Украйна, извършваната от Москва милитаризация на Курилските острови „се е оказала до голяма степен под радара“.

Стъпките на Русия за засилване на присъствието й предполагат, че островите ще продължат да играят пагубна роля в руско-японските отношения и че Япония и САЩ трябва да задълбочат консултациите си относно дейността на Русия в региона, пише в доклада, публикуван на сайта на Центъра.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
6
 
13
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До 67 Курилските или северните острови според зависи кой питаш са минавали до първата световна война от ръце в ръце сигурно дузина пъти. Първата световна война Япония ги окупира като СССР има териториални претенции останали от Руската Империя. В Ялтенското споразумение САЩ и ВБ подписват че Курилите са част от СССР. Съответно 1945 се стоварва СССР десант... И края на историята под влияние на САЩ Япония отказва да подпише мирен договор със СССР(има само примирие) И сега положението е същото.
62
18
 
14
 
! Отговори
Georgiev преди 1 година
Понеже руснаците имат претенции към островна част в този район, изключително ми е интересно дали биха посегнали и към Япония. Е, там вече много набързо ще бъдат попиляни руските пияндета.
61
12
 
12
 
! Отговори
До 65 преди 1 година
Разликата идва от това какво руснаците вярват че е силата на тяхната армия спрямо обективната реалност . Няма как да трябва да ползваш Ирански дронове , да викаш наборници и запасняци да воюват ,да изтегляш от ПВО-то на Ст Петербург за да бомбандираш електроцентрали и да мислиш че нещо ще сториш на Япония. Според мен вече и на тях им е кристално ясно и тези ракети са там за демонстрация на псевдосила. Само сравни Ирак 2003 с Украйна сега - ето това е разликата спрямо една професионална войска
60
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Курилските острови служат на руснаците като една база от която могат по-бързо и близо да нанасят удари към япония" ---------------------------------------------------------- Руснаците 75 години не са имали и нямат военна база на Курилските острови, но Курилските острови затварят огромната акватория на Охотско море и го правят вътрешно руско море.
59
9
 
9
 
! Отговори
До 65 преди 1 година
Няма как да се изнесат сега , без да станат за посмешище - при което и Путин си отива .За това и ще седят докато могат да обявят нещо за победа , но на всички бе ясно че идеята бе за няколко седмици да се свали правителството и Украйна да капитулира (за справка колоната танкове към Киев)това не стана за това и се наложи мобилизация
58
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
58, подариха ни свободата, изградиха ни държавността, а независимостта ... подарената на България независимост Стамболов преподари на Сакс Кобургите. С подарената от Стамболов независимост, си заминаха и свободата и държавата и държавността изкуфя.
57
6
 
7
 
! Отговори
до 64 преди 1 година
То и Токио и Осока не им трябват на японците, могат да си ловят риба и в морето, нали? И на украинците не им трябва Донбас, и на нас не ни трябват териториите около р. Арда...
56
3
 
6
 
! Отговори
до 63 преди 1 година
Ами по твоята логика руснаците трябва да се изтеглят и от Украйна, щото също видяха, че не е лъжица за тяхната уста, но не би. По същия начин и Япония - вече има информация, че са подготвяли нахлуване и там.
55
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За какво им е на японците Курилите и те не знаят болен народ с мания за величие са японските смешници
54
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбирам коментиращите тук дето се съскат на Япония - Като виждат ситуацията в Украйна как си представят нападение над Япония , страна с 3 пъти повече население от Украйна , модерно въоръжена професионална армия която е винаги готова да реагира(заради Китай и с.Корея) - там няма да се чакат доставки от НАТО директно ще се използва всичко налично . Да не говорим че е и остров , а руският флот го видяхме крайцера/подводница Масква и пушещия самолетоносач Кузнецов
53
13
 
10
 
! Отговори
do 43 До Американофи преди 1 година
Тука става дума, че русия се подготвя да нападне и Япония, ти пак американци сънуваш. Русофилите, досега единственото което виждам от вас е радост, как руснаците безмилостно избиват цивилни и унищожават градовете им.
52
9
 
11
 
! Отговори
ДДТ преди 1 година
Какво очакват?! Русия си пази територията. Японският агресор губи войната и с това и някои територии. Ако са толкова "справедливи", някои западни политици да настояват и за връщането на Силезия(от Полша) и Судетите(от Чехия) на Германия. Силезия е подарена лично от Сталин на неблагодарните поляци! Това,което пропагандистите правят се нарича "двоен аршин". А Германия,понеже е американска колония си мълчи и подсмърча...
51
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Антибъбългарска пък някак си ни подари независимостта.
50
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СПОКО!, тази връзка си има име "Каналът на Сталин".
49
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"част от стратегията на САЩ е изключително бързо завземане на огромни територии в руския Далечен изток" --------------------------------------------------------------------------------- Тази стратегия не е ексклузивна. Това вече се е случвало по време на руската гражданска война 1918-1922 г. Пиндостанските интервенти нападат и бързо завземат огромни територии в руския Далечен изток. И какво? За това как позорно и през глaвa избягаха от там нещо не обичате да си спомняте.
48
16
 
16
 
! Отговори
До до американофилит преди 1 година
Не става въпрос за американофилство. Става въпрос , че не искаме да имаме близки отношения с доказано антибългарски държави като Русия и Сърбия.
47
7
 
9
 
! Отговори
СПОКО! преди 1 година
ако войната ескалира, част от стратегията на Русия е широка морска връзка между Канада и Южна Америка съединяваща двата океана.
46
3
 
7
 
! Отговори
До 42 преди 1 година
Тя войната си тече от Февруари - каква е тая подготовка , то ако всичко върввеше както трябва нямаше да им се налага мобилизация. А позиции укрепват за да не падне и Крим а не за да нападат
45
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Между другото, ако войната ескалира, част от стратегията на САЩ е изключително бързо завземане на огромни територии в руския Далечен изток, който е слабо защитен, а веднъж поставен под американски контрол, руснаците няма да си го върнат никога! Вaтeнките трябва много да внимават!
44
10
 
20
 
! Отговори
Нищо в украйна преди 1 година
Оборудването -натовско, комуникациите -натовски, мунициите - натовски, ПВОто -натовско, инструкторите -натовски, командването -натовско, милярдите долари -натовски, само смъртниците украински! - Нищо, нищичко, нали?! Ей двуличници!