Шойгу: Украйна извършва ядрен тероризъм

По думите Киев продължава да обстрелва Запорожката АЕЦ
6 дек 2022 19:35, Йоана Цонева
111
Шойгу: Украйна извършва ядрен тероризъм
Снимка: БГНЕС

Украйна продължава да обстрелва Запорожката атомна електроцентрала, създавайки умишлено заплаха от възможна ядрена катастрофа. Това заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от Ройтерс.

По думите му руските сили предприемат "всички мерки", за да гарантират безопасността на електроцентралата, най-голямата в Европа, в лицето на това, което той нарече "ядрен тероризъм" от Киев. Министърът на отбраната направи изявлението си в конферентен разговор с висши военни.

Той добави, че на свой ред режимът в Киев се стреми да създаде вид на заплаха от ядрена катастрофа, като продължава умишлено да обстрелва обекта.

Още по темата
Шойгу посочи, че Украйна е изстреляла 33 голямокалибрени снаряда по ядрената централа през последните две седмици. Повечето са били прехванати от руската противовъздушна отбрана, каза той, въпреки че някои все още удрят обекти, които засягат безопасната работа на АЕЦ-а.

Ние класифицираме тези атака като ядрен тероризъм, категоричен бе той.

Украйна отрича да е обстрелвала съоръжението, което е под контрола на руските сили от първите дни на войната, и обвини Русия, че е стреляла по него.

Москва, и Киев взаимно се обвиняват за атаките срещу Запорожката АЕЦ. Киев също обвини Москва, че използва завода като де факто оръжеен склад. Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) - настоява за създаването на зона за сигурност около централата, опасявайки се от потенциална катастрофа, подобна на Чернобил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дошъл от якутия в цивилизована държава за да я превземе избивайки местното население, обвинява Украйна и народа и в това че се защитават.