Войната в Украйна: Две поколения делят едно легло и няколко квадрата...

Заради руските атаки хората няма къде да живеят
6 дек 2022 15:43, Нели Христова
143
Войната в Украйна: Две поколения делят едно легло и няколко квадрата...
Снимка: БГНЕС

София коленичи в ъгъла на стаята, заемайки възможно най-малко място. Пространството или пълната липса на такова сега е постоянното ограничение в нейния живот.

19-годишната живее в една стая с приятеля си и майка му. И не само това - всички те споделят едно легло.

"Мразя това", казва тя пред BBC. "Просто искам малко лично пространство."

По-рано тази година София Просяник избягала от Мариупол. Градът бе обсаден и в крайна сметка превзет от Русия през май. Тя се срещнала с приятеля си Ярослав Моисеенко в евакуационен център, преди да дойде да живее с него и майка му Надя в село Калиновка, западно от столицата Киев.

Но Ярослав и Надя се завръщат и намират собствения си дом в руини, разрушен по време на неуспешния руски поход към Киев в началото на войната. Сега всички те живеят в пристройка, която е била "лятната кухня" на семейството.

Подовото пространство в стаята може да бъде пресечено на три крачки. Леглото и хладилникът са от едната страна, а печката е точно до вратата.

Между тях има табуретка, на която сядат, когато се мият. Шестдесет и три годишната Надя показва на екипа на BBC как слагат найлоново покривало, за да не се намокри пода.

По думите на семейството още по-лошото е, че понякога се налага да ходят до тоалетната тук, ако е твърде студено, за да използват външната баня.

"Мразя да го правя пред всички", казва София.

Сега тя се чувства "нормална" само, когато е на работа в местна бензиностанция, където има подходяща тоалетна и ток.

Докато разговаря с екипа на BBC, светлините изгасват, което, казва тя, се случва през цялото време. Милиони украинци страдат от липса на ток след многократни руски удари по енергийната мрежа на страната.

Надя казва, че използват факли и свещи, но задушаващата липса на място е най-трудното нещо за това семейство. Поне през лятото можеха да отворят вратата, но сега е твърде студено.

За Надя останките от старата й къща са в съседство. Сега сняг покрива основите на приземните стаи, съставляващи нейния бивш дом. Семейството й започва да го строи, когато тя е едва на 14 години.

Сега на път да навърши 64 години, Надя описва себе си като "бездомна" и плаче, докато обяснява колко трудно е да се отърве от спомените си, когато те лежат точно там, сред развалините.

"Когато искам да отида и да взема нещо, постоянно си спомням къде са били всички неща в старата ми къща", казва тя. "Имаше килер до стената. Сега, когато искам да взема нещо оттам, се хващам, че си мисля – там вече няма нищо."

Завръщането у дома, след като руснаците са напуснали тяхното село, Калиновка западно от Киев, трябваше да бъде радост за Надия, но вместо това е източник на постоянна скръб.Те се надяват, че скоро чрез благотворителна организация, наречена Nest, ще получат сглобяема къща, в която София да живее с Ярослав, а Надя да остане в пристройката.

В селото мъже са заети да строят една от онези сглобяеми къщи за 64-годишната Ина и нейния син. Тя излиза да поздрави журналистите, но почти веднага избухва в сълзи, спомняйки си онези ранни седмици от войната.

"Всичко беше в пламъци, казва тя. "Точно над главите ни летяха снаряди."

Те напуснали дома си през март и се върнаха през май, като построили импровизирано място за живеене на мястото, където се намирала старата им къща.

От състоянието на старата сграда става ясно защо на Инна е даден приоритет за сглобяем дом възможно най-скоро. Покривът, такъв какъвто е, постоянно капе върху мокър и мръсен под, а кухнята е адски студена. Ина често кърши ръце от болки в подутите й стави. През друга врата в тъмна задна стая изведнъж става задушаващо горещо. Чорапи и дрехи висят от въжето за пране по тавана. Поне е топло в тази част на набързо построения дом, но е нездравословна и потискаща топлина, идваща от стара печка на дърва.

Цялата ситуация се отразява на здравето на Ина, но тя изразява устойчивост, която се чува от толкова много хора в Украйна.

"Ще преминем през всичко", казва тя.

Нейната надежда е, че Украйна може да спечели войната "възможно най-скоро".

"За да има мир и спокойствие. Всички войници да се приберат живи и здрави. Това е най-важното. Липсата на светлина не е страшна, ще оцелеем."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
1
 
2
 
! Отговори
NNnnn преди 1 година
В Мариупол построиха много нови панелки. Да се запишат да си вземат една. Да си ходят там.
111
5
 
10
 
! Отговори
Vako преди 1 година
И те като нас в бг.
110
3
 
8
 
! Отговори
Обаче преди 1 година
Тази пропаганда прави лоша услуга на Украйна.
109
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прави ли ви впечатление, че краварофилите крещят лозунги с пяна на уста, а нормалните хора вадят доводи?
108
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Русофили, пожелавам ви да изживеете това, което украинските родители и децата им изживяват в Украйна."-------------- Лоботомиран, само за теб не е ясно, че сащисаните са в основата на упражнението. Вижда се, че много искаш да легнеш курбан за белия господар.
107
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"мога да ви кажа п.тки, че русия е терористична държава!" ------- Щото тъй ти прошепнаха от кораба майка, нали? Но за всички е ясно, че си лоботомиран либерастки фундаменталист, при това като градински оххлюв.
106
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До gosho А тия на коя страна са, та очакват Русия да ги гали с перце?
105
1
 
15
 
! Отговори
Ангел преди 1 година
Аз помислих,че за Донецк става дума,защото там живееха с месеци в мазетата заедно с децата си.ама за това няма доказателства,според ЕС
104
6
 
12
 
! Отговори
... преди 1 година
Колкото и слъзливи истории да напишете няма да промените факта, че и укрите имат немалко вина за текущата си ситуация! По никакъв начин не оправдавам кремълското джудже! НО тея са далеч от светци! Та, за да не отвратите хората съвсем (наблюдава се силна апатия в БГ) просто спрете с тея никому ненужни писания! Време е да се занимаваме с подема след кризата, през която преминаваме. Бъфет вече даде насоки!
103
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като си продаде една от яхтите някой украйнски милиардер ще събере гривнички да построи къщичка на бездомницата.Нали укрите са задружни подкрепят се винаги и навсякъде? Що така?
102
1
 
14
 
! Отговори
113 преди 1 година
Тук е било също много лошо по време на бритно-американските бомбардировки на София За които се мълчи!И масово хората не знаят,че от тях са загимали повече цивилни, отколкото са тези, писали се за репресирани.Както сега в Украйна нацистите хвърлят мини лепесток,с които няма да убият човека, но ще го лишат от крак,така и американците са хвърляли бомби -игрячки,за да осакатяват децата.Във вестниците са се публикуваки предупреждения. Точно през зимата, през януари са били най-зверските бомбардировк
101
7
 
7
 
! Отговори
БОГ ДА ПАЗИ РУСИЯ преди 1 година
Бог да пази Русия !!! За всичко са виновни'' украинците''. Украинци ,македонци ,косовци.....дрън,дрън. Измислици. Няма такива нации. Нима ''македонците'' са по различни.
100
1
 
16
 
! Отговори
Украинка преди 1 година
Мизеруват, обаче никой не смее да потърси сметка на Киевска хунта, убиват без да те изслушат. Бият се две украини на едната помага запада на другата Русия. Тук в България говорят и показват само бандеровци,защо не знам.
99
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А как живеят сега пострадалите от наводненията в карловските села? Защо не сте така активни за нашето населени, г-да и г-жи сайтаджии? Предложените фургони стават и въобще за живот през зимата? Грижа ли е на българите и на българските управници? Б-я ще изпрати 9 Боинга с оръжие, да се убива и руши в Украйна. За какво съчувствие и състрадание може да се говори.
98
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците са големи американофили и лесно ги подлъгаха. Сащ обича да подкопава Русия чрез нейните съседи.
97
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горе-долу и тук е било същото когато ни окупират през 44г
96
1
 
5
 
! Отговори
Има ли ток? преди 1 година
Как е в пещерите има ли ток? Тая вечер ще има пак заря?
95
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чечения поиска независимост, рашка изби 300 000 чеченци от които 42 000 деца . В Източна Украйна пак рашка влезе затуй че не искаха да се отделят и им развали живота .
94
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Га ги думкаха - Ти си думнат от рождение , кого са думкали прочети резолюциите на ООН там не лъжат .
93
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До горния. Да така е, но не са предполагали, че там ще се развие нацистки режим, основан на омразата към съседа си.