Готвила ли се е Русия да нападне Япония вместо Украйна?

Това твърди източник от ФСБ
7 дек 2022 19:42, Нели Христова
239
Готвила ли се е Русия да нападне Япония вместо Украйна?
Снимка: БГНЕС

Готвила ли се е Русия да атакува Япония през лятото на 2021 г., месеци преди президентът Владимир Путин да започне пълномащабно нахлуване в Украйна? Такава информация разкрива имейл, включващ писмо от източник от Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ), изпратени до Newsweek.

Имейлът с дата 17 март е изпратен от агент, наречен "Вятърът на промяната", до Владимир Осечкин - руски правозащитник, който управлява антикорупционния уебсайт Gulagu.net и сега живее в изгнание във Франция.

Агентът от ФСБ редовно свидетелства пред Осечкин, разкривайки гнева и недоволството в службата заради войната, която започна, когато Путин нахлу в съседна Украйна на 24 февруари.

Игор Сушко, изпълнителен директор на Wind of Change Research Group, базирана във Вашингтон организация с нестопанска цел, превежда кореспонденцията от руски на английски, откакто тя започва на 4 март. Той е споделил всички имейли изцяло с Newsweek, включително кратката информация от 17 март.

Писмо, написано от подателя на сигнала и публикувано от Осечкин, е анализирано от Христо Грозев, разследващ журналист в Bellingcat. Той казва, че е показал писмото "на двама действителни (настоящи или бивши) контакти на ФСБ", които "без съмнение са потвърдили, че е написан от колега".

"През август 2021 г. Русия доста сериозно се подготвяше за локализиран военен конфликт с Япония", пише агентът в имейл до Осечкин през март. Той предполага, че Кремъл вместо това е избрал да нахлуе в Украйна месеци по-късно.

"Увереността, че страните ще влязат в етапа на остра конфронтация и дори война, бе висока. Защо в крайна сметка Украйна беше избрана за война, трябва да отговорят други", пише той..

Източникът описва движенията на хеликоптери за война, насочени към Япония, докато руската пропагандна машина също е задействана, с огромен натиск да бъде поставен етикет на японците като "нацисти" и "фашисти".

Курилски острови

Мирен договор, официално слагащ край на Втората световна война, никога не е бил подписан от Русия и Япония, до голяма степен поради спорове за група острови, претендирани от Япония, но окупирани от Русия.

Островите Кунашири, Еторофу, Шикотан и Хабомай от веригата Курилски острови бяха завзети от СССР в края на Втората световна война, но Токио твърди, че островите са негови "Северни територии". Тази тема влошава отношенията между Русия и Япония в продължение на десетилетия.

Според агента на ФСБ "основен препъникамък" между Москва и Токио са Курилските острови.

Поради местоположението си между големия японски остров Хокайдо и руския полуостров Камчатка, островите предлагат редица военни и политически предимства.

"За Япония тук е крайъгълният камък на нейната съвременна геополитика: статутът й на губещ от Втората световна война все още пречи на японците да имат официална военна сила, чуждестранна разузнавателна служба и редица други неща. За страната връщането на Курилските острови всъщност би означавало ревизия или дори отмяна на следвоенния им статут", пише той.

Междувременно за Москва островите са "разменна монета", продължава информаторът: "Небесното царство (Китай) приема много негативно всякакви опити за преразглеждане на следвоенните споразумения и потенциална победа на Токио в спора за Курилите е неприемлива за Пекин. Толкова е неприемливо, че Китай лесно би усложнил живота на Русия.

Информаторът отбелязва, че бившият японски премиер Шиндзо Абе по това време вече е поставял силен акцент както върху опитите за "преговори" с Русия по въпроса за Курилските острови, така и върху реформирането на разузнавателната служба на страната.

"В исторически план военното разузнаване на Япония винаги е било на високо ниво, но след поражението във Втората световна война то просто е премахнато по волята на победителите", обяснява той.

Разсекретен

През август 2021 г. ФСБ разсекрети графична информация за това как съветски граждани са били измъчвани от японските специални служби по време на Втората световна война.

Информаторът от ФСБ казва, че службата има за задача да започне "информационна кампания срещу Япония в руското общество".

"Случи се рязко, внезапно и почти неочаквано", пише той. Разсекретените материали включват данни от разпита на Отозо Ямада, генерал от японската армия през Втората световна война.

"Първоначално, още на 8 август, руските медии бяха доста пестеливи в коментарите си за новината: те твърдяха, че Япония се готви за война със СССР от 1938 г., кроят се планове за нападение, правят се диверсии, и т.н", допълва информаторът. "Но на 16 август руските медии буквално избухнаха, обсъждайки разсекретените документи в съвсем различен тон: уж японците са провеждали ужасни биологични експерименти върху съветски затворници и са се отнасяли изключително зле с тях. Подробностите за чумните въшки които са били използвани за измъчване на затворници, бяха публикувани навсякъде. Russia Today, основният рупор на международната пропаганда, също се присъедини."

Информаторът в своя имейл включва множество връзки от прокремълски медии по въпроса, включително една, озаглавена "Как СССР спаси света от биологичната война, която Япония подготвяше" и "Доказателство за подготовката на Япония за война със СССР е разсекретено."

В доклад на RBC, публикуван на 20 август 2021 г., цитиращ разсекретените документи на ФСБ, се посочва, че са провеждани експерименти върху затворници в концентрационен лагер в района на Харбин и че по време на Втората световна война "японците са тествали бактериологични оръжия и нови химически отровни вещества върху тях."

По-рано класифициран материал също беше публикуван от ФСБ през август 2021 г., който според службата показва, че Япония е планирала да използва бактериологична бомба през 1944 г.

"Те един вид замениха Япония с Украйна", заявява информаторът. "Просто вземете нещата, които Русия обмисляше преди да атакува Япония, това е лудост, както и фактът, че Русия нападна Украйна, е лудост. Това е лудост."

Newsweek се свърза с външните министерства на Русия и Япония за коментар, но отговор няма.


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
0
 
1
 
! Отговори
ТОВА Е ЛУДОСТ преди 2 месеца
ЗАЩО ИМ СА НА РУСНАЦИТЕ РАКЕТИ ДО ЯПОНИЯ ДА Я ДРАЗНЯТ И ТЯ ОЩЕ ПОВЕЧЕ ДА ПОМАГА НА УКРАЙНА ???????????? ТА САМО НА 300 КМ НА СЕВЕР СЕ НАМИРАТ НАЙ- ГОЛЕМИТЕ РУСКИ СТРАТЕГИЧЕСКИ И ОТБРАНИТЕЛНИ БАЗИ ????
134
5
 
4
 
! Отговори
БАБА ВИ преди 2 месеца
Лудост е че НАТО и Америка дойде до Русия и подлъга народа на Украйна. Тика света към ядрена война и прави всички на маймуни. А нашите русофоби с пяна на уста и хипнотизирани очи викат Слава Кокаине. Даже е малко смешно.
133
1
 
12
 
! Отговори
Power Free преди 2 месеца
До Анонимен 148: От всичките мобилизирани 370 000 вече са ранени а някой си говорят вече с Хитлер. Справка minusrus dot com ! Още много руски баклаци има да *** и наторяват украинската земя. Хехехех
132
3
 
10
 
! Отговори
Solar Power преди 2 месеца
До Анонимен: Я се плякай някъде :) Всичко ще свърши когато дребния си замине. Така както стана с Хитлер,Наполеон така и с Патлера ще стане. После ще повръщат кръв руските пиндирасти така както се случи и на предните наците. НИЕ , СМЕ БЪЛГАРИТЕ ! Истинските БЪЛГАРИ които следват завета на ЛЕВСКИ,БОТЕВ и РАКОВСКИ (ДАЛЕЧ от русия) , а ти си просто един руски ай *** !
131
1
 
3
 
! Отговори
Я па я..! преди 2 месеца
Япония и Украйна се готвели да нападнат велика Русия.. Как смеят ?Боже , Боже..!
130
4
 
7
 
! Отговори
Ако беше нападнала преди 2 месеца
150 милионна Япония която за 20 години от страна която няма право на армия е в топ 5 сега щеше да вапца още на 3 ден . Щеше наистина да е 3 дневна военна операция.
129
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Гадната Русия се готви да нападне ПЛАНЕТАТА НА МАЙМУНИТЕ в съседната галактика. Срам нямат.
128
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русия ще продължи последователната борба за своите национални интереси-отначало с мирни средства,но ако това не помогне-с всички налични средства;Имаше проблеми в зоната на специална операция,те могат да възникнат и сега,необходимо е да се анализира ситуацията и да има обратна връзка;Слуховете, че има някакви "лагери" на напусналите бойните си позиции военни са глупости и фалшификати;Нямаше масово изтегляне от бойни позиции в зоната за специална операция;
127
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Президентът на Руската федерация Владимир Путин, помолен да даде лични гаранции, че в никакъв случай няма да използва първи ядрено оръжие, каза следното: Заплахата от използването на ядрено оръжие нараства и е греховно да се мълчи. Относно това, че Русия в никакъв случай няма да използва първа,то тогава ако не използва първа,при никакви обстоятелства няма как и втора да използва, защото възможностите за използване на ядрен удар на наша територия са много ограничени"
126
4
 
3
 
! Отговори
Чичо Пешо преди 2 месеца
Вие нас за ***...ти ни взехте....! Бах..ти и американско-Джен..дърски манипулации...
125
3
 
4
 
! Отговори
Да допълня... преди 2 месеца
До Анонимен 134 Ех ти , бъзикчия такъв. Ама Русия това са заслужава. Стана за подигравки.
124
4
 
7
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 2 месеца
Направи ли са грешен избор. Ако бяха нападнали Япония ,войната щеше да свърши за три дни. И без това Япония има крестяща нужда от територия ,дето няма земетресения всяка седмица.Ама Путин се е усетил .Жалко.
123
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кремълската бензиностанция ще работи на загуба и ще затвори. Няма пари, няма ракети.
122
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всеки, който е тръгнал да покорява света, е бил поставен обратно на мястото му.
121
13
 
11
 
! Отговори
М преди 2 месеца
До redordead---Чуй Малчо. САЩ още не са си тръгнали от Германия от ВСВ насам. Където са стъпили разрухата и дестабилизацията остават. Колкото до изкопаеми Русия си има и на своя земя. Не е това причината за войната. Много по-дълбока е но никой не слуша какво искат руснаците. по-точно САЩ не искат никой да чуе. Използват Украйна и ЕС за своите корисни цели. Виж кой досега е на плюс от тази война. ЕС ли Русия ли света ли или САЩ? Крадецът вика " Дръжте крадеца". Но само зелени като теб му вярват.
120
13
 
12
 
! Отговори
М преди 2 месеца
Незнам за Русия но САЩ нападнаха Виетнам, Афганистан, Ирак, Либия, Сърбия Сирия исега точат зъби на Иран. Що не пишете за това???
119
5
 
8
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 2 месеца
Ами то всеки избягал на Запад руснак гледа да изкара някакви пари, като може това да стане и с глупостите които говори. И да знаете, че след Украйна Путин ще нападне Луната за да присъедини нови територии.
118
5
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
не това са творения на гмо мозъци 75 години европа живя в мир ама нетрябват воини и печалби на впк на сащ и запада и от време на време вируси иваксини
117
5
 
14
 
! Отговори
Джордж Лукас преди 2 месеца
Ако четем измишльотините на всеки избягал от Русия пропадняк може да стигнем до заключението че тя се е готвила да нападне Първата Галактическа Империя, а Путин лично е искал да убие Палпатин и да заеме мястото му.
116
2
 
9
 
! Отговори
Факти и Загадки преди 2 месеца
Остров Сахалин е голям почти колкото цяла Япония,а това е бивша японска територия.И между другото нали се сещате че от другата страна се намира остров окинава? Та такива идеи са малко налудничави.Русия никога не е предявявала претенции към азиатските държави,освен в случаи на напрежение по границите и.