Готвила ли се е Русия да нападне Япония вместо Украйна?

Това твърди източник от ФСБ
7 дек 2022 19:42, Нели Христова
239
Готвила ли се е Русия да нападне Япония вместо Украйна?
Снимка: БГНЕС

Готвила ли се е Русия да атакува Япония през лятото на 2021 г., месеци преди президентът Владимир Путин да започне пълномащабно нахлуване в Украйна? Такава информация разкрива имейл, включващ писмо от източник от Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ), изпратени до Newsweek.

Имейлът с дата 17 март е изпратен от агент, наречен "Вятърът на промяната", до Владимир Осечкин - руски правозащитник, който управлява антикорупционния уебсайт Gulagu.net и сега живее в изгнание във Франция.

Агентът от ФСБ редовно свидетелства пред Осечкин, разкривайки гнева и недоволството в службата заради войната, която започна, когато Путин нахлу в съседна Украйна на 24 февруари.

Игор Сушко, изпълнителен директор на Wind of Change Research Group, базирана във Вашингтон организация с нестопанска цел, превежда кореспонденцията от руски на английски, откакто тя започва на 4 март. Той е споделил всички имейли изцяло с Newsweek, включително кратката информация от 17 март.

Писмо, написано от подателя на сигнала и публикувано от Осечкин, е анализирано от Христо Грозев, разследващ журналист в Bellingcat. Той казва, че е показал писмото "на двама действителни (настоящи или бивши) контакти на ФСБ", които "без съмнение са потвърдили, че е написан от колега".

"През август 2021 г. Русия доста сериозно се подготвяше за локализиран военен конфликт с Япония", пише агентът в имейл до Осечкин през март. Той предполага, че Кремъл вместо това е избрал да нахлуе в Украйна месеци по-късно.

"Увереността, че страните ще влязат в етапа на остра конфронтация и дори война, бе висока. Защо в крайна сметка Украйна беше избрана за война, трябва да отговорят други", пише той..

Източникът описва движенията на хеликоптери за война, насочени към Япония, докато руската пропагандна машина също е задействана, с огромен натиск да бъде поставен етикет на японците като "нацисти" и "фашисти".

Курилски острови

Мирен договор, официално слагащ край на Втората световна война, никога не е бил подписан от Русия и Япония, до голяма степен поради спорове за група острови, претендирани от Япония, но окупирани от Русия.

Островите Кунашири, Еторофу, Шикотан и Хабомай от веригата Курилски острови бяха завзети от СССР в края на Втората световна война, но Токио твърди, че островите са негови "Северни територии". Тази тема влошава отношенията между Русия и Япония в продължение на десетилетия.

Според агента на ФСБ "основен препъникамък" между Москва и Токио са Курилските острови.

Поради местоположението си между големия японски остров Хокайдо и руския полуостров Камчатка, островите предлагат редица военни и политически предимства.

"За Япония тук е крайъгълният камък на нейната съвременна геополитика: статутът й на губещ от Втората световна война все още пречи на японците да имат официална военна сила, чуждестранна разузнавателна служба и редица други неща. За страната връщането на Курилските острови всъщност би означавало ревизия или дори отмяна на следвоенния им статут", пише той.

Междувременно за Москва островите са "разменна монета", продължава информаторът: "Небесното царство (Китай) приема много негативно всякакви опити за преразглеждане на следвоенните споразумения и потенциална победа на Токио в спора за Курилите е неприемлива за Пекин. Толкова е неприемливо, че Китай лесно би усложнил живота на Русия.

Информаторът отбелязва, че бившият японски премиер Шиндзо Абе по това време вече е поставял силен акцент както върху опитите за "преговори" с Русия по въпроса за Курилските острови, така и върху реформирането на разузнавателната служба на страната.

"В исторически план военното разузнаване на Япония винаги е било на високо ниво, но след поражението във Втората световна война то просто е премахнато по волята на победителите", обяснява той.

Разсекретен

През август 2021 г. ФСБ разсекрети графична информация за това как съветски граждани са били измъчвани от японските специални служби по време на Втората световна война.

Информаторът от ФСБ казва, че службата има за задача да започне "информационна кампания срещу Япония в руското общество".

"Случи се рязко, внезапно и почти неочаквано", пише той. Разсекретените материали включват данни от разпита на Отозо Ямада, генерал от японската армия през Втората световна война.

"Първоначално, още на 8 август, руските медии бяха доста пестеливи в коментарите си за новината: те твърдяха, че Япония се готви за война със СССР от 1938 г., кроят се планове за нападение, правят се диверсии, и т.н", допълва информаторът. "Но на 16 август руските медии буквално избухнаха, обсъждайки разсекретените документи в съвсем различен тон: уж японците са провеждали ужасни биологични експерименти върху съветски затворници и са се отнасяли изключително зле с тях. Подробностите за чумните въшки които са били използвани за измъчване на затворници, бяха публикувани навсякъде. Russia Today, основният рупор на международната пропаганда, също се присъедини."

Информаторът в своя имейл включва множество връзки от прокремълски медии по въпроса, включително една, озаглавена "Как СССР спаси света от биологичната война, която Япония подготвяше" и "Доказателство за подготовката на Япония за война със СССР е разсекретено."

В доклад на RBC, публикуван на 20 август 2021 г., цитиращ разсекретените документи на ФСБ, се посочва, че са провеждани експерименти върху затворници в концентрационен лагер в района на Харбин и че по време на Втората световна война "японците са тествали бактериологични оръжия и нови химически отровни вещества върху тях."

По-рано класифициран материал също беше публикуван от ФСБ през август 2021 г., който според службата показва, че Япония е планирала да използва бактериологична бомба през 1944 г.

"Те един вид замениха Япония с Украйна", заявява информаторът. "Просто вземете нещата, които Русия обмисляше преди да атакува Япония, това е лудост, както и фактът, че Русия нападна Украйна, е лудост. Това е лудост."

Newsweek се свърза с външните министерства на Русия и Япония за коментар, но отговор няма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
1
 
7
 
! Отговори
Насакото Яката преди 1 година
"уж японците са провеждали ужасни биологични експерименти". Защо "уж", всеки може да прочете за "Отряд 731"
112
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия никога нищо не губи. Догодина даже ще превземе Япония. После - Китай. Ще укрепи Азия и след това ще анексира Европа. Присъединяването на САЩ е за десерт.
111
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредна фалшива новина. Няма никаква причина за война между Русия и Япония. Отношенията между двете страни са добри с добър търговски обмен. Япония декларира, че не може да се справи без руски нефт и газ и си ги внася. Главен противник на Япония е Китай. Русия не би предприела никакви действия в Далечния Изток без съгласието на Кирай. Имало някакво писмо от анонимен източник. Няма никакви докаателства за достоверност на това писмо. Поредна провокация изсмукана от пръстите. Няма кой да повярва на такива явни бълнувания.
110
3
 
13
 
! Отговори
българин преди 1 година
Като чета заглавието,най-вероятно източника от ФСБ трябва да е бил някой стоящ на пропуска старшина,или чистачка на входа.Да ви имам писанията.Глупост след глупост.
109
0
 
6
 
! Отговори
Климбо преди 1 година
Я по-сериозно!!!
108
8
 
6
 
! Отговори
Joe преди 1 година
Доколкото съм чувАл ,Япония е ключов съюзник на Щатите. А и самата Япония е сериозна сила. Ако бяха се объркали рашките, сега сушито щеше да е основното ястие из Московието.
107
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия никого не е освобождавала. Русия са работници, наети за определено нещо, което са го свършили, но пропагандата изглежда, че не са си свършили работата а са били освободили някаква държава. Сметката е платена за работата на работниците, и никой не ни е освобождавал, а са си изкарали заработените пари. Турция в момента са много по близки с нас българите отколкото болната Русия.
106
5
 
9
 
! Отговори
констатация преди 1 година
Само да спомена че Япония не е Украйна! И че ако бяха направили тази грешка рашките, щеше досега да се говори само на японски в Кремлята! Тия напълно са изкукали кремълските мъжаги, и освен да сипят тонове копейки за флудене в разни сайтове по света, за друго не ги е бивало никога!
105
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 127, осбоводи я бодигарда русия която получи 15тократно заплащане в замяна, но освободила на своя воля никога, така всяка охрана си изкарва парите, наели сме ги, те са си свърлишили работата, но на много скъпа цена
104
6
 
6
 
! Отговори
до 127 преди 1 година
драги ми мой всезнайко: а защо след като ни "освободи" сме една от най-бедните и пропаднали държави, нацията ни е пред изчезване, никой млад не желае да зачерня бъдещето си в тази клоака наричана България ?/? Защо нямаме рално никаква демокрация, никакъв нормален живот там ? Защо всички бивши соц. страни от Източна Европа които се дистанцираха от Руската к04ина сега дръпнаха и са на светлинни години от нас? Зашо като са толкова добри след края на ВСВ платихме сегашни пари десетки милиарди репара
103
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой освободи България от турско робство?Децата Ви не знаят.Ама не е НАТО,нито англоезичните двуполови,дето мъжете общуват сексуално с братята си.
102
5
 
7
 
! Отговори
Леле малеле преди 1 година
Тоз Путин пак е пил фалшива водка, дали не е била българска... И като му гледам фейса изглежда не само нещо болнав, ами и леко на луд или чалнат мяза... Тия ФСБ дали не си правят някакви експерименти с него, знае ли човек! Честно казано, имаше доста по-приличен вид допреди войната. Сега е заприличал на леко неуравновесен или психясал селски дядка! Иначе по темата: Ми за жалост или радост, ако бяха нападнали Япония, щяха да го ядат целия, и то много набързо! Там щяха да сгазят лука наистина.
101
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е пореднта глупост,измислена от краварите и робите им.Спрете се бре!Никой вече не ви вярва.Кой пусна атомните бомби над Япония???Май не е СССР.Кой изби индианците и ги натика в резервати?Коя е най-наркоманската държава в света?Напишете streets of Philadelphia iи ще ги видите.Ето и линк-https://youtube/watch?v=-RCMWsjX8YM
100
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
русия с всеки изминал ден, става все по слаба, такава каквато я искат определени държави, и тогава русия ще бъде ликвидирана, ще я почакат, въпрос на време е да останат без войска и муниции. заслужават си го!!!
99
2
 
11
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Русия е винаги готова да нападне всеки един от съседите си ! При това винаги има готово извинение !
98
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ванга нали е казала, че Япония ще потъне. Хич не му трябват
97
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе Путин да не е ваксиниран срещу Ковид че е толкова спрял ?
96
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ми се вярва чак толкова неадекватно да е руското разузнаване с една Украйна се овъртяха до ушите , камо ли срещу страна с 3 пъти по голямо население , модерно въоръжена и професионална войска , винаги в бойна готовност заради Китай и с.Корея + е остров и не могат просто да тръгнат с танковете (флота на Тусия го видяхме - търпи загуби от страна без флот). От др страна руската глупост и мания за величие са безгранични
95
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коя кола е по-скапана Лада или Дачия ?
94
2
 
18
 
! Отговори
ку-ку преди 1 година
Така както е тръгнало в Украйна догодина няма да има руска войска за парада в Москва на девети май.Украйнците ще ги изтрепат до крак.