Готвила ли се е Русия да нападне Япония вместо Украйна?

Това твърди източник от ФСБ
7 дек 2022 19:42, Нели Христова
239
Готвила ли се е Русия да нападне Япония вместо Украйна?
Снимка: БГНЕС

Готвила ли се е Русия да атакува Япония през лятото на 2021 г., месеци преди президентът Владимир Путин да започне пълномащабно нахлуване в Украйна? Такава информация разкрива имейл, включващ писмо от източник от Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ), изпратени до Newsweek.

Имейлът с дата 17 март е изпратен от агент, наречен "Вятърът на промяната", до Владимир Осечкин - руски правозащитник, който управлява антикорупционния уебсайт Gulagu.net и сега живее в изгнание във Франция.

Агентът от ФСБ редовно свидетелства пред Осечкин, разкривайки гнева и недоволството в службата заради войната, която започна, когато Путин нахлу в съседна Украйна на 24 февруари.

Игор Сушко, изпълнителен директор на Wind of Change Research Group, базирана във Вашингтон организация с нестопанска цел, превежда кореспонденцията от руски на английски, откакто тя започва на 4 март. Той е споделил всички имейли изцяло с Newsweek, включително кратката информация от 17 март.

Писмо, написано от подателя на сигнала и публикувано от Осечкин, е анализирано от Христо Грозев, разследващ журналист в Bellingcat. Той казва, че е показал писмото "на двама действителни (настоящи или бивши) контакти на ФСБ", които "без съмнение са потвърдили, че е написан от колега".

"През август 2021 г. Русия доста сериозно се подготвяше за локализиран военен конфликт с Япония", пише агентът в имейл до Осечкин през март. Той предполага, че Кремъл вместо това е избрал да нахлуе в Украйна месеци по-късно.

"Увереността, че страните ще влязат в етапа на остра конфронтация и дори война, бе висока. Защо в крайна сметка Украйна беше избрана за война, трябва да отговорят други", пише той..

Източникът описва движенията на хеликоптери за война, насочени към Япония, докато руската пропагандна машина също е задействана, с огромен натиск да бъде поставен етикет на японците като "нацисти" и "фашисти".

Курилски острови

Мирен договор, официално слагащ край на Втората световна война, никога не е бил подписан от Русия и Япония, до голяма степен поради спорове за група острови, претендирани от Япония, но окупирани от Русия.

Островите Кунашири, Еторофу, Шикотан и Хабомай от веригата Курилски острови бяха завзети от СССР в края на Втората световна война, но Токио твърди, че островите са негови "Северни територии". Тази тема влошава отношенията между Русия и Япония в продължение на десетилетия.

Според агента на ФСБ "основен препъникамък" между Москва и Токио са Курилските острови.

Поради местоположението си между големия японски остров Хокайдо и руския полуостров Камчатка, островите предлагат редица военни и политически предимства.

"За Япония тук е крайъгълният камък на нейната съвременна геополитика: статутът й на губещ от Втората световна война все още пречи на японците да имат официална военна сила, чуждестранна разузнавателна служба и редица други неща. За страната връщането на Курилските острови всъщност би означавало ревизия или дори отмяна на следвоенния им статут", пише той.

Междувременно за Москва островите са "разменна монета", продължава информаторът: "Небесното царство (Китай) приема много негативно всякакви опити за преразглеждане на следвоенните споразумения и потенциална победа на Токио в спора за Курилите е неприемлива за Пекин. Толкова е неприемливо, че Китай лесно би усложнил живота на Русия.

Информаторът отбелязва, че бившият японски премиер Шиндзо Абе по това време вече е поставял силен акцент както върху опитите за "преговори" с Русия по въпроса за Курилските острови, така и върху реформирането на разузнавателната служба на страната.

"В исторически план военното разузнаване на Япония винаги е било на високо ниво, но след поражението във Втората световна война то просто е премахнато по волята на победителите", обяснява той.

Разсекретен

През август 2021 г. ФСБ разсекрети графична информация за това как съветски граждани са били измъчвани от японските специални служби по време на Втората световна война.

Информаторът от ФСБ казва, че службата има за задача да започне "информационна кампания срещу Япония в руското общество".

"Случи се рязко, внезапно и почти неочаквано", пише той. Разсекретените материали включват данни от разпита на Отозо Ямада, генерал от японската армия през Втората световна война.

"Първоначално, още на 8 август, руските медии бяха доста пестеливи в коментарите си за новината: те твърдяха, че Япония се готви за война със СССР от 1938 г., кроят се планове за нападение, правят се диверсии, и т.н", допълва информаторът. "Но на 16 август руските медии буквално избухнаха, обсъждайки разсекретените документи в съвсем различен тон: уж японците са провеждали ужасни биологични експерименти върху съветски затворници и са се отнасяли изключително зле с тях. Подробностите за чумните въшки които са били използвани за измъчване на затворници, бяха публикувани навсякъде. Russia Today, основният рупор на международната пропаганда, също се присъедини."

Информаторът в своя имейл включва множество връзки от прокремълски медии по въпроса, включително една, озаглавена "Как СССР спаси света от биологичната война, която Япония подготвяше" и "Доказателство за подготовката на Япония за война със СССР е разсекретено."

В доклад на RBC, публикуван на 20 август 2021 г., цитиращ разсекретените документи на ФСБ, се посочва, че са провеждани експерименти върху затворници в концентрационен лагер в района на Харбин и че по време на Втората световна война "японците са тествали бактериологични оръжия и нови химически отровни вещества върху тях."

По-рано класифициран материал също беше публикуван от ФСБ през август 2021 г., който според службата показва, че Япония е планирала да използва бактериологична бомба през 1944 г.

"Те един вид замениха Япония с Украйна", заявява информаторът. "Просто вземете нещата, които Русия обмисляше преди да атакува Япония, това е лудост, както и фактът, че Русия нападна Украйна, е лудост. Това е лудост."

Newsweek се свърза с външните министерства на Русия и Япония за коментар, но отговор няма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някаква шизофрения е това. Ако Русия беше нападнала Япония, самураите щяха да я размажат. Няколко пъти царска Русия е била бита като маче у дирек от японците. Сега нямаше да е по-различно. Японците са по-големи откачалки и от украинците и това не е само манга и аниме - щяхме да гледаме падащи камикадзета върху половината руски градове, а както и в момента целият западен свят щеше да помпа Япония с помощи.
92
3
 
17
 
! Отговори
Пуууу преди 1 година
Ако Русия беше нападнала Япония сега щяхме да имаме за комшии по море не рашки а самураи.Се не ни върви на нас ко да прайм.У сяка къща щеше да има кастофон Хитачи.
91
16
 
5
 
! Отговори
Много преди 1 година
ви е черна Русия, бе! Сигурно Русия има над 700 военни бази в цял свят?! Не!! ФАЩ има над 700 военни бази в цял свят! Говорете ми после за руската злоба! ФАЩ/НАТО са напаст и е въпрос на време ние окупираните да страдаме от това! Съвсем доброволно дадохме земя на тия фашаги да носят тука незнайно какви оръжия и да се разгръщат, както могат! Ще съжаляваме жестоко!
90
0
 
5
 
! Отговори
Българин! преди 1 година
"те твърдяха, че Япония се готви за война със СССР от 1938 г."Сериозно?!? Затова през 1941-ва година, след като Райха напада СССР, Вермахта СТИГА ЧАК ДО МОСКВА И ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ МОБИЛИЗИРА КУЦО И САКАТО, ЗА ДА ГО СПРЕ, ВМЕСТО ДА НАПАДНЕ НЕЗАЩИТЕНИЯТ ОТ АБСОЛЮТНО НИЩО СЪВЕТСКИ ЗАДЕН ДВОР (СИБИР И ВЛАДИВОСТОК) ЯПОНИЯ ОТИВАТ НА ДРУГИЯТ КРАЙ НА СВЕТА И НАПАДАТ САЩ!
89
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Япония расте ли кококошка?
88
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин кат сай фанал еднаж на урото, от гордост и суета нема а са пусни дорде му свършат силицити и му са nykнu сърчицето!
87
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И защо са засекрети ли изстъпленията на японците? Това е интересния въпрос.
86
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Япония е прекалено голям залък за Русия.
85
11
 
2
 
! Отговори
Бено преди 1 година
Тук има големи разбирачи на ставащото в Русия, че и акъли дават как да се излезе от ситуацията.
84
7
 
15
 
! Отговори
Сатрапия преди 1 година
Имаме една семейна рускиня приятелка, която живееше в Курган - демек на маййната си и от както се помня все пътува нанякъде, най-вече в "лошия" Запад да припечелва. Тя каза, че още преди 3-4 месеца в малките градове плащали навсякъде копейки, буквално! ПЪЛНА МИЗЕРИЯ! Тия хорица там не се чуват, ама бедстват както никога досега.
83
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На империалистическата терористична хунта на Русия им трябваше война за се опитат да предотвратят разпада на тази изкуствена руска федерация пльоснала се на земите на толкова завладени народи чрез кръвопролитни войни. Трябваше им поредната война за да се спасят. Една империя ако не воюва и не отнема нови земи и не завладява още народи, обратното е разпад. Но аз се радвам, че разпадът на Русия, ще се осъществи и ще бъде факт. Вече загубиха войната.
82
0
 
6
 
! Отговори
Alex преди 1 година
Япония никой не напада след ВСВ. Спокойно.
81
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 119. Не се мъчи бе нямаш акъл за да го измислиш както трябва
80
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това да си русофилче е някакво психическо заболяване. Мразиш запада и ЕС, но подкрепяш Русия от "гадния и прогнил запад", а не е от "богата и просперираща Русия". Не е лесно да си ватенка
79
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
с япония щяха да имат сериозен проблем, русия щеше да бъде заличена, ако беше посегнала на япония
78
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който търси - намира. Просто са проумяли, че японците ще им видят сметката за 0 време. Т72 амфибия няма. Но пък джапанките имат флот. То Украйна ще ги такова, та Япония ли?
77
8
 
9
 
! Отговори
Не фен на Путин. преди 1 година
Поредната манджа с грозде, забъркана чрез медите и платените слуги, на подивелите от загубата си глобалисти. Путин трябва да измисли изход от ситуацията без да ги унижава много, че иначе няма да се спрат пред нищо.
76
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 110. Поредния "македонски" историк
75
0
 
2
 
! Отговори
Alex преди 1 година
Аре бе - няма ли да има тролова срещав София? Аз ще дойда.
74
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руската армия избяга от старата българска столица Бащу / Киев като бито куче!