Може ли военният провал на Путин в Украйна да го направи уязвим?

Руският президент не разбирал, че Украйна е горда и независима
7 дек 2022 11:30, Петя Славова
178
Може ли военният провал на Путин в Украйна да го направи уязвим?
Снимка: БГНЕС

Възможно е военният провал на Владимир Путин в Украйна да го направи уязвим по отношение на политическата опозиция в Русия, пише в редакционен материал британският в. "Гардиън".

Провалът на първоначалните планове на Путин за Украйна е толкова голям, че сега вече не е ясно за какво точно продължава да воюва Русия, освен за да спести на президента си унижението да признае поражението.

След като устремът на Кремъл за териториални придобивки бе възпрян, руските сили започнаха да тероризират цивилните и да нанасят щети на украинската инфраструктура. Планът е Украйна да бъде оставена на студено и тъмно през зимата и това да пречупи волята на украинците за оказване на съпротива, отбелязва "Гардиън".

Няма обаче индикации, че тази стратегия работи. Неспособността на Путин да разбере, че Украйна е горда и независима страна, която е готова да се съпротивлява, е фундаменталната грешка на войната му. Освен това руският президент не прецени правилното отношението на собствения си народ към войната. В началните седмици на войната руските държавни канали с лекота разпалиха войнолюбиви настроения. Трудностите на войната обаче охладиха страстите, а обявяването на мобилизация през септември сведе ентусиазма до минимум. Това обаче не значи, че гражданите масово се опълчват на властта. Инакомислието в Русия е заглушено от страха и от навика да бъдеш лоялен към властта във времена на криза, изтъква британският всекидневник.

Още по темата

Въпреки това стотици хиляди души избягаха от мобилизацията. Избягалите може би дори са повече от тези, които бяха успешно мобилизирани (властите не съобщават точните данни). Мнозина от мобилизираните изразиха възмущението си от това, че не им е предоставено необходимото оборудване, че не са минали през обучение и че разполагането им е безцелно. Хора, които се възприемат като пушечно месо, не може да са войници с мотивация. В интернет пространството бяха разпространени видеоклипове, в които те разказват за несгодите си. Подобна обърканост лъха и от официалните канали, но по тях тя придобива облика на все по-бурни призиви за унищожението на Украйна, гарнирани с презрение към военните командири, които изглежда не успяват да се справят с тази задача. Самият Путин все още не е обект на критики, но митът за силата му и за добрата му преценка е сериозно разклатен, пише "Гардиън".

Трудно е да се направи точна оценка на обществените настроения в един полутоталитарен режим, но има индикации, че хората вече са изтощени от войната. От изтекло миналата седмица в медийното пространство поверително проучване, извършено по поръчка на руска държавна служба, става ясно, че 25 процента от анкетираните искат военната кампания да продължи, а 55 процента искат мирни преговори. За сравнение, през февруари нахлуването в Украйна се ползваше с подкрепата на 80 процента от населението. Има също така индикации, че Кремъл губи всеобхватния си контрол над информационното поле. Понастоящем руснаците са най-големите ползватели на онлайн услуги, с чиято помощ може да се заобикаля цензурата в интернет. Освен това руските общности в чужбина предоставят на съотечествениците си по-правдива информация за това какво се случва в Украйна от медиите в Русия, предава БТА.

Би било преждевременно да си въобразяваме, че позициите на Путин са сериозно отслабени. Той разполага с лостове на принудата, които да компенсират спада на ентусиазма. Признаците на уязвимост обаче са окуражаващи в качеството си на доказателство, че сред руснаците както в Русия, така и в чужбина има интерес към друг вид политика. Подхранването на този интерес, оказването на помощ на изгнаниците и подчертаването на факта, че руският народ и престъпното ръководство на Русия не са едно и също нещо ще бъдат от все по-голямо значение през идните месеци и години. Макар поражението на Путин в Украйна да е стратегически и нравствен императив за европейските демокрации и перспективата за нормализиране на отношенията с Москва да изглежда далечна, тази идея не бива да бъде изоставяна напълно. За да има тя практически основания, инакомислието в Русия трябва да бъде подхранвано, независимо от това къде се проявява, заключава "Гардиън".
 


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Глупости ! Няма провал на раша ! Всички руски военни са живи , даже възкръснаха 10 000 от войната в Чечня и вече помагат на фронта. Москва плава гордо в черно море. От време на време се дават по няколко стотици квадратни километра на Украйна в знак на добра воля ! Всичко е по план !
126
1
 
1
 
! Отговори
Колхозник преди 1 месец
Пак ант и руска пропаганда и преписване от западни медии. Браво, следвайте "правилната" политика
125
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Провал ли? Журналята пишат глупости.
124
3
 
2
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 2 месеца
Ще ви режат заплатите. Питайте Горан колко взема при Цвъки
123
2
 
1
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 2 месеца
Редакцията, я умната
122
1
 
1
 
! Отговори
Боко преди 2 месеца
Тоя Гого що го триете бе
121
1
 
4
 
! Отговори
Боко преди 2 месеца
Алоооу, редакцията, утре при мен да докладване що за простотии пишете
120
7
 
8
 
! Отговори
Народеее???? преди 2 месеца
РУСИЯ Е СИЛА И КОЙТО Е ТРЪГНАЛ СРЕЩУ НЕЯ ВИНАГИ Е ГУБИЛ! ТОВА Е ЗА ВСИЧКИ ОГЛУПЕЛИ ЕВРОАТЛАНТИЦИ! НАБИЙТЕ СИ ГО В ПРАЗНИТЕ КРАТУНИ !
119
0
 
4
 
! Отговори
На тоя свят преди 2 месеца
Няма неуязвим човек !
118
12
 
10
 
! Отговори
Jas преди 2 месеца
Спокойно русофили. Пилетата ще се броят напролет. Тогава ще видим кой прав и кой крив макарон. Тогава ще видим и "успехите" на ушанскатс армия. Абе не ви ли свърши все пак днешната смяна? Я колко дежурни драскачи сте още онлайн...то бива задръстения и простотия ама вашата е безбрежна като глупостта. Ако глупостта можеше да лети, вие щяхте да левитирате барем километър над Кремъл!
117
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Къде го видяхте тоя провал.Провала е за НАТО и ЕС.
116
13
 
19
 
! Отговори
Гогов преди 2 месеца
Няма провал - ама на някой му се ще!
115
16
 
13
 
! Отговори
Няма как да е провал преди 2 месеца
политиката на Путин ...Просто от велика сила Русия стана никой, от втора армия в света отиде след топ 20 , изгуби половината си военна техника за да нищо, икономическите си връзки със богатите страни тотално, икономиката и която нищо не произвежда по принцип а само изнася суровини е на път да спре да изнася суровини и руснаците да се върнат в каменната ера. Всичко останало обаче е тип топ . Например руските матрьошки си остават най- хубавите в света и руската салата си остава руска...
114
4
 
10
 
! Отговори
ГулюГулю преди 2 месеца
По вероятно е родните ни журналисти да станат за резил, голям резил. Наплюи журналист е доистоина кауза, плюнката е чест за всеки журналист
113
2
 
8
 
! Отговори
ГулюГулю преди 2 месеца
По вероятно е родните ни *** да станат за резил, голям резил. Наплюи журналист е доистоина кауза, плюнката е чест за всеки журналист
112
2
 
1
 
! Отговори
До 120 преди 2 месеца
До Анонимен120 ЦИПСО, а!? Хехе! СЛАВА ЦИПСО!!!
111
19
 
17
 
! Отговори
правете Добро преди 2 месеца
Путин няма как да загуби или отстъпи понеже справедливостта е на негова странаможе и да ни ви хареса, но е това
110
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Чикагският съвет по глобални въпроси: делът на подкрепата за Украйна в Съединените щати е спаднал до 47%.Унгарският премиер: ЕС може да е задлъжнял поради подкрепата за Украйна.Италианският министър на отбраната: Рим няма да изпраща оръжия на Киев до края на годината. Голям провал за Русия!
109
11
 
16
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 2 месеца
СЛАВА НА РУСИЯ!!!!!!!!!!!!!!
108
7
 
23
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 2 месеца
РОЗОВИТЕ МОКРИ СЪНИЩА НА АНГЛОСАКСИТЕ ИЗЛОЖЕНИ НЕ ДОТАМ ГРАМОТНО ОТ ЖУРНАЛИСТИ ОТДАВНА ИЗТЪРГУВАЛИ СВОЯТА СЪВЕСТ НА "КОЗЯК"