Може ли военният провал на Путин в Украйна да го направи уязвим?

Руският президент не разбирал, че Украйна е горда и независима
7 дек 2022 11:30, Петя Славова
178
Може ли военният провал на Путин в Украйна да го направи уязвим?
Снимка: БГНЕС

Възможно е военният провал на Владимир Путин в Украйна да го направи уязвим по отношение на политическата опозиция в Русия, пише в редакционен материал британският в. "Гардиън".

Провалът на първоначалните планове на Путин за Украйна е толкова голям, че сега вече не е ясно за какво точно продължава да воюва Русия, освен за да спести на президента си унижението да признае поражението.

След като устремът на Кремъл за териториални придобивки бе възпрян, руските сили започнаха да тероризират цивилните и да нанасят щети на украинската инфраструктура. Планът е Украйна да бъде оставена на студено и тъмно през зимата и това да пречупи волята на украинците за оказване на съпротива, отбелязва "Гардиън".

Няма обаче индикации, че тази стратегия работи. Неспособността на Путин да разбере, че Украйна е горда и независима страна, която е готова да се съпротивлява, е фундаменталната грешка на войната му. Освен това руският президент не прецени правилното отношението на собствения си народ към войната. В началните седмици на войната руските държавни канали с лекота разпалиха войнолюбиви настроения. Трудностите на войната обаче охладиха страстите, а обявяването на мобилизация през септември сведе ентусиазма до минимум. Това обаче не значи, че гражданите масово се опълчват на властта. Инакомислието в Русия е заглушено от страха и от навика да бъдеш лоялен към властта във времена на криза, изтъква британският всекидневник.

Още по темата

Въпреки това стотици хиляди души избягаха от мобилизацията. Избягалите може би дори са повече от тези, които бяха успешно мобилизирани (властите не съобщават точните данни). Мнозина от мобилизираните изразиха възмущението си от това, че не им е предоставено необходимото оборудване, че не са минали през обучение и че разполагането им е безцелно. Хора, които се възприемат като пушечно месо, не може да са войници с мотивация. В интернет пространството бяха разпространени видеоклипове, в които те разказват за несгодите си. Подобна обърканост лъха и от официалните канали, но по тях тя придобива облика на все по-бурни призиви за унищожението на Украйна, гарнирани с презрение към военните командири, които изглежда не успяват да се справят с тази задача. Самият Путин все още не е обект на критики, но митът за силата му и за добрата му преценка е сериозно разклатен, пише "Гардиън".

Трудно е да се направи точна оценка на обществените настроения в един полутоталитарен режим, но има индикации, че хората вече са изтощени от войната. От изтекло миналата седмица в медийното пространство поверително проучване, извършено по поръчка на руска държавна служба, става ясно, че 25 процента от анкетираните искат военната кампания да продължи, а 55 процента искат мирни преговори. За сравнение, през февруари нахлуването в Украйна се ползваше с подкрепата на 80 процента от населението. Има също така индикации, че Кремъл губи всеобхватния си контрол над информационното поле. Понастоящем руснаците са най-големите ползватели на онлайн услуги, с чиято помощ може да се заобикаля цензурата в интернет. Освен това руските общности в чужбина предоставят на съотечествениците си по-правдива информация за това какво се случва в Украйна от медиите в Русия, предава БТА.

Би било преждевременно да си въобразяваме, че позициите на Путин са сериозно отслабени. Той разполага с лостове на принудата, които да компенсират спада на ентусиазма. Признаците на уязвимост обаче са окуражаващи в качеството си на доказателство, че сред руснаците както в Русия, така и в чужбина има интерес към друг вид политика. Подхранването на този интерес, оказването на помощ на изгнаниците и подчертаването на факта, че руският народ и престъпното ръководство на Русия не са едно и също нещо ще бъдат от все по-голямо значение през идните месеци и години. Макар поражението на Путин в Украйна да е стратегически и нравствен императив за европейските демокрации и перспективата за нормализиране на отношенията с Москва да изглежда далечна, тази идея не бива да бъде изоставяна напълно. За да има тя практически основания, инакомислието в Русия трябва да бъде подхранвано, независимо от това къде се проявява, заключава "Гардиън".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Бахмутското напр. продължават боевете за село Опитное,което е ключът към град Бахмут,както и в изт. покрайнини на града.Западната група "Оркестър" работи към село Клещеевка.Преминаването от югозапад на Бахмут е важно,защото ВС на РФ не вървят челно,а заобикалят основните отбранителни позиции в южните покрайнини на града.Пуснатата "месомелачка Бахмут" дава от 500-800 убити и ранени зомби нацита.Укр.ком. обаче не жали ресурси и прехвърля нови сили към Бахмут,за да не предаде този важен град.
82
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Украйна е горда и независима страна.." Това е много голям въпрос.
81
6
 
9
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 1 година
ЛЕКО ПОВДИГАНЕ НА ЗАВЕСАТА: ***, замисляли ли сте се накого колко струва приключването на Украйна за 3 дена (което не е особен проблем за Русия)? Не? Ще ви кажа - $6 мрлд., които Victoria Nuland наля в майдана, и още няколко мрлд. ЗАЕМИ (!!!) за превъоръжаване. Това щеше да е цената (или загубата), която Западът щеше да плати за 3-дневна война. А сега знаете ли колко струва всеки един ден само на бойното поле? Не? $ 171-180 млн. Отделно ИКОНОМИЧЕСКИТ загуби. ХВАЩАЙТЕ КАЛКУЛАТОРИТЕ!!!
80
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе какво стана с ония големите ите тарикати от,, Азов '' нещи май вече не им се воюва толкова. Пленените в Мариопул руснаците почнаха да ги връщат на порции на зеления пъпеш, добре обработени и превъзпитани, особено ония заместник командира им с позивна,, Калина '' Май вече е Калинка след няколко месеца ласки от кадировци.
79
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпреки численото си превъзходство 8:1 Украйна 8 месеца не може да се справи с агитката на Спартак Москва. Това е военния провал на Путин. С 200 000 души и то не редовна армия а събрани от кол и въже дечурлига на по 18-21 години 8 месеца бъхти над милион украинска армия, по голямата част с 8 години боен опит.
78
9
 
12
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 1 година
"военният провал на Путин в Украйна"?!? Моля?!? Кой от кого е взел територия? Украйна е с 25% по-малка. Но засега, защото ще има още. Каква е тази западна неолиберална демокрация (т.е. неомарксистка!), към която толкова се стремим? На бялото казва черно и всичко си е ОК. Представяте ли си Украйна да беше завладяла 25% от Русия, а нормалните, ние, да говорим за "провала на Украйна"? Западът щеше да се задави от смях. Обаче въпросът е ЗАЩО НЕ СЕ ДАВИ ОТ СМЯХ СЕГА!
77
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"А случайно да си се замислял, че единствената цел на Русия през 2022 свързана с т.нар. СВО е просто да види доколко далеч е готов да стигне Запада? Видя" Чакай, чакай, айде стига с тая демагогия. Русия искаше демилитаризация, денацификация и сваляне на режима в Украйна. Нищо от това не постигна, плюс си причини още щети.
76
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тигана на огъня рибата в морето. Ама нейсе, като са почнали да фантазират, да попитам а Зе-фюрера ще марширува ли на Rote Platz в Масква? Да не стане като през втората световна война, когато пленените фашистки генерали вървяха с унила походка на Червеният прощад и вместо марша на победата, стана марша на поражението?!
75
1
 
4
 
! Отговори
Киро преди 1 година
До АнонименДемек ако ти пратя презервативи да спиш с жена си, то аз спя с нея? ... Мислете малко преди да ги пишете тия глупости...
74
10
 
7
 
! Отговори
Ей така става... преди 1 година
Путин е бита карта, държат го само службите, но е въпрос на време и те да се обърнат срещу него. Тогава виждам два варианта - инсценирано самоубийство или изгнание в Турция или Китай...
73
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"България кога е пратила войници на фронта през ВСВ?" Ей, четете малко, стига сте писали глупости. През ВСВ през 1944 България изпраща 3 армии в подкрепа на Трети украински фронт които участват в изтласкването на германците от Югославия. И това не е всичко...четете ей.
72
8
 
12
 
! Отговори
Мужик преди 1 година
Жужето глътна вода, скоро ще потъне и ще завлече и страната си на дъното! Да се надяваме че ще го опаткат преди да натисне червеното копче.
71
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия няма как да не бъде изтласкана от Украйна, въпрос на време е. Преди 9 месеца руснаците бяха на път за Киев. Вижте къде са сега като позиции и ако можете забележете тренда. Песков дори започна да мрънкя за мир. Защо, нали демилитаризират? В техните редици вече започна да се покрадва "ами ако загубим" , това само преди началото на лятото беше немислимо.
70
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Относно НАТО, нито една страна от НАТО не воюва в Украйна" - Напротив. Не е нужно да си на фронта, за да подкрепяш едната от двете страни и дефакто да си част от конфликта пък било то и неофициално. България кога е пратила войници на фронта през ВСВ? А откога се води, че сме влезли във войната? ... :) ... Защо има разминаване в датите според теб?
69
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руският народ и престъпното ръководство на Кремъл са си точно едно и също нещо, докато в статията се прави разграничение. Това е единственото становище в публикацията, с което не се съгласявам. Руският народ е също толкова исторически отговорен и дори престъпен в мирогледа си, колкото и ръководството на страната му.
68
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Русия нападна Украйна първа от 3 страни . Имаше стратегическо предимство в авиация, артилерия и бронирана техника." - А случайно да си се замислял, че единствената цел на Русия през 2022 свързана с т.нар. СВО е просто да види доколко далеч е готов да стигне Запада? Видя. Войната започна съвсем наскоро, тъй като съвсем наскоро започнаха атаките по инфраструктурата. Нещо, което обикновено се прави съвсем в началото. И така. Военен провал ще бъде тогава, когато Русия бъде изгонена от украйна.
67
6
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 109 преди 1 година
Прав си, чиста пропаганда си е, нито Херсон са напуснали, нито отстъпват от фронта. Относно НАТО, нито една страна от НАТО не воюва в Украйна, това че им дава оръжие, не значи че армия на НАТО участва във военните действия. Благодарете се, че НАТО не им даде ракети със среден обсег, МОсква вече щеше да е история! Русия единствено спечели враг за следващите поне 100 години.
66
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 102 - Ами не, аз не съм фен на Русия, но съм фен на конкуренцията т.е. не обичам монопола и не искам еднополюсен свят, което не означава, че искам Бг да е в сферата на влияние на Русия. Относно Ковид - само "слепите" още не сте разбрали какво ви се случи, затова ви съветвам да се ваксинирате. За вас друг път няма. Другите си знаем какво ни чака... :) ... Светът ще се изчисти от тези без конструктивно мислене, защото работата, за която то не е нужно, може да се върши и от роботи.
65
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вова никога няма да е уязмив, той разчисти всички политически и социални противници в Русия, и голяма част от тези, които избягаха. Разбира ги той старите КГБ похвати - като има проблем с някой или го ликвидира, или го праща в някоя затворническа колония в Камчатка. Пък и руснаците са г0веда, трябва им пъдар с тояга да ги бие и командва, иначе в Русия ще е пълен хаос като в близкия изток. Държава създадена от прости болшевики не се управлява с мека ръка.
64
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия нападна Украйна първа от 3 страни . Имаше стратегическо предимство в авиация, артилерия и бронирана техника. След тези военни предимства три месеца след това да бягаш и да се оттегляш с на хората тоалетните и пералните, ако не е военна загуба, не знам кое е. Освен това военна операция ако водиш само заради самата нея и да не я свръзваш с последвалите икономически и геостратегически причини, като разширяване на НАТО и загуба на пазари то действително са военни гении и стратези. ЕВАЛА ИМ.