Може ли военният провал на Путин в Украйна да го направи уязвим?

Руският президент не разбирал, че Украйна е горда и независима
7 дек 2022 11:30, Петя Славова
178
Може ли военният провал на Путин в Украйна да го направи уязвим?
Снимка: БГНЕС

Възможно е военният провал на Владимир Путин в Украйна да го направи уязвим по отношение на политическата опозиция в Русия, пише в редакционен материал британският в. "Гардиън".

Провалът на първоначалните планове на Путин за Украйна е толкова голям, че сега вече не е ясно за какво точно продължава да воюва Русия, освен за да спести на президента си унижението да признае поражението.

След като устремът на Кремъл за териториални придобивки бе възпрян, руските сили започнаха да тероризират цивилните и да нанасят щети на украинската инфраструктура. Планът е Украйна да бъде оставена на студено и тъмно през зимата и това да пречупи волята на украинците за оказване на съпротива, отбелязва "Гардиън".

Няма обаче индикации, че тази стратегия работи. Неспособността на Путин да разбере, че Украйна е горда и независима страна, която е готова да се съпротивлява, е фундаменталната грешка на войната му. Освен това руският президент не прецени правилното отношението на собствения си народ към войната. В началните седмици на войната руските държавни канали с лекота разпалиха войнолюбиви настроения. Трудностите на войната обаче охладиха страстите, а обявяването на мобилизация през септември сведе ентусиазма до минимум. Това обаче не значи, че гражданите масово се опълчват на властта. Инакомислието в Русия е заглушено от страха и от навика да бъдеш лоялен към властта във времена на криза, изтъква британският всекидневник.

Още по темата

Въпреки това стотици хиляди души избягаха от мобилизацията. Избягалите може би дори са повече от тези, които бяха успешно мобилизирани (властите не съобщават точните данни). Мнозина от мобилизираните изразиха възмущението си от това, че не им е предоставено необходимото оборудване, че не са минали през обучение и че разполагането им е безцелно. Хора, които се възприемат като пушечно месо, не може да са войници с мотивация. В интернет пространството бяха разпространени видеоклипове, в които те разказват за несгодите си. Подобна обърканост лъха и от официалните канали, но по тях тя придобива облика на все по-бурни призиви за унищожението на Украйна, гарнирани с презрение към военните командири, които изглежда не успяват да се справят с тази задача. Самият Путин все още не е обект на критики, но митът за силата му и за добрата му преценка е сериозно разклатен, пише "Гардиън".

Трудно е да се направи точна оценка на обществените настроения в един полутоталитарен режим, но има индикации, че хората вече са изтощени от войната. От изтекло миналата седмица в медийното пространство поверително проучване, извършено по поръчка на руска държавна служба, става ясно, че 25 процента от анкетираните искат военната кампания да продължи, а 55 процента искат мирни преговори. За сравнение, през февруари нахлуването в Украйна се ползваше с подкрепата на 80 процента от населението. Има също така индикации, че Кремъл губи всеобхватния си контрол над информационното поле. Понастоящем руснаците са най-големите ползватели на онлайн услуги, с чиято помощ може да се заобикаля цензурата в интернет. Освен това руските общности в чужбина предоставят на съотечествениците си по-правдива информация за това какво се случва в Украйна от медиите в Русия, предава БТА.

Би било преждевременно да си въобразяваме, че позициите на Путин са сериозно отслабени. Той разполага с лостове на принудата, които да компенсират спада на ентусиазма. Признаците на уязвимост обаче са окуражаващи в качеството си на доказателство, че сред руснаците както в Русия, така и в чужбина има интерес към друг вид политика. Подхранването на този интерес, оказването на помощ на изгнаниците и подчертаването на факта, че руският народ и престъпното ръководство на Русия не са едно и също нещо ще бъдат от все по-голямо значение през идните месеци и години. Макар поражението на Путин в Украйна да е стратегически и нравствен императив за европейските демокрации и перспективата за нормализиране на отношенията с Москва да изглежда далечна, тази идея не бива да бъде изоставяна напълно. За да има тя практически основания, инакомислието в Русия трябва да бъде подхранвано, независимо от това къде се проявява, заключава "Гардиън".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
6
 
! Отговори
Путкинските драми преди 1 година
Вълнуват само п*т*и*е ! Тъй както турските драми вълнуват само ромите!
42
11
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Най - смешно и жалко е да си форумен путлераст. Рашата я чака поредния фалит, както в последните 200 години. Нищо ново :))))))))))))))))))))))))))))))))))))
41
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според данни на "Военна хроника" Сухопътните войски на Украйна регистрират безпрецедентен скок в броя на ранените в купянското, горловското направление и в боевете за Бахмут.
40
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента виждаме пълен провал на ВСУ армията която е смятана като най добрата в света водеща защитна война. Подготвена от Натовски инструктори укрепленията и те са строени по Натовски стандарти нямате си представа какви Бункери, тунели и укпления са правили и какви защитни линии милиони тонове железобетон. И въпреки всичко Руските сили им разказват играта. Аз виждам провал единственно във ВСУ и НАТО.
39
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилите ни горките ще им се спука жлъчката :)
38
8
 
6
 
! Отговори
до 56 преди 1 година
Нали :) всички пишат че Руснаците напуснали Херсон, а те реално вече са в Киев :)
37
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Промити и пробити мозъци !Набийте си го в наркоманските глави - Крим е Русия, а нападение на руска територия ще доведе до трета световна война!Светът ще престане да съществува и тогава няма да има значение чий е Крим!
36
1
 
11
 
! Отговори
Смешни журналисти преди 1 година
Ако не е ковид, ще е войната, масовата психоза е много важна, че населението да не се сети да мисли.Как може да гледаме 24/7 за войната, а едно кисело мляко да е 2 лв, бензина 3.30 и народа да е спокоен и да не е излязъл с вилите да избива политици?!
35
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да видим къде е военният провал? Русия нападна защото не искала НАТО да се разширява. Резултат: още 2 нови членки. Нападнаха защото искаха демилитаризация. Резултат: Украйна се въоражава от НАТО, вярно със старо оръжие, ама явно е достатъчно. Искаха да свалят режима в Украйна. Резултат: Зеленски е най разпознаваемият лидер в света в момента. И тези "успехи" до сега са с цената на какво от тяхна страна? Жертви и разбита икономика. Добри стратези са. Не мога да им го отрека.
34
4
 
6
 
! Отговори
До защо? преди 1 година
Веднага ти казвам защо :) защото руската преса пише каквото и каже кремъл. Обаче за разлика от Русия останалия свят има достъп до информация от първо лице.
33
6
 
5
 
! Отговори
Русофил преди 1 година
Какъв провал? Специалната военна операция върви по план и постига всичките си цели.
32
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цялото НАТО плюс Украйна и разни други съюзници на САЩ не могат да изгонят Русия от Украйна, а някой пише "военен провал на Русия". хахаха Или са се наговорили (САЩ и Русия), за да може икономиката на ЕС да бъде срината т.е. САЩ играят задкулисно против ЕС, или военните способности на НАТО, САЩ и компания са толкова зле, че не могат да се справят с деморализираната руска армия, останала без ракети, крадяща перални и използваща оръжия от средата на миналия век. Кой вариант си избирате? ... :)
31
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е пътник.
30
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не забравяйте, че руснаците са бият за собствената си земя, която Сталин е дарил, за да се съсздаде Украйна. Там населението е руско. Същото е ка през Втората световна война. Зеленски ще бъде съден за геноцид.
29
12
 
6
 
! Отговори
Do 33 преди 1 година
Изгуби 80% от това дето завзе и се бие срещу 8 HIMARS-а. Ако дойда една американска дивизия само и ще влезне в Москва за 72 часа. Баламурници
28
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дайте малко инфо какво стана с влака Киев - Херсон? Колко души са превозени? Чакане и информация какво ще предприеме правителството на Великобритания, след като програмата за поддръжка на украинци за 6 месеца е изтекла. Може и да понапишете за ситуацията с подпомагането им в Германия, Полша, Австрия, Чехия, прибалтийските държави...
27
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Марш в Хага. Убийци изкуфели. Изтрепахте младите хора. Хем ще видим как изглежда без ботокс
26
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не бързате ли с провала?
25
3
 
7
 
! Отговори
Тия от Гардиън преди 1 година
, пък и техните редовни читатели мат нужда да се прегледат за психически отклонения. Със 79% народна подкрепа позициите на Путин са БАЯ СЕРИОЗНО "разклатени". А тия подхвърляния за пушечното месо е необходимо да са в посока Украйна. От там има записи на телефонни разговори, как полеви офицер иска още войници, а неговия командващ казва "Давам ти 10!", "!0 са недостатъчно!", "Достатъчно са, ако ги убият щи дам още 10!". И това беше още преди 2-3 месеца след поредната мобилизационна вълна...
24
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къв провал, завзе 1/3 територия и се бие срещу целия ресусрс на Нато хаха