"Търговецът на смърт" е на свобода, размениха го за Бритни Грайнър

Размяната е станала на летище в Абу Даби
8 дек 2022 17:32, Нели Христова
47
"Търговецът на смърт" е на свобода, размениха го за Бритни Грайнър
Снимка: БГНЕС

Русия е освободила американската баскетболистка Бритни Грайнър. В замяна Съединените щати са пуснали руския оръжеен търговец Виктор Бут, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, като се позоваха на американски официални източници.

Американският президент Джо Байдън написа в "Туитър", че Бритни Грайнър е в безопасност и пътува към САЩ.

Още по темата

Размяната на затворници бе потвърдена от министерството на външните работи на Русия, цитирано от ТАСС. Тя е станала на летището на Абу Даби, столицата на Обединените арабски емирства.

Това е втората размяна на затворници между САЩ и Русия през последните осем месеца, отбелязва АП. Тя бе осъществена в момент на високо геополитическо напрежение между двете страни на фона на войната в Украйна.

Освобождаването на баскетболната звезда Бритни Грайнър, двукратна златна олимпийска медалистка с националния отбор на Съединените щати, бе сред основните приоритети на президента Джо Байдън. То бе постигнато, но на висока цена, и освен това бившият морски пехотинец Пол Уилан остава в руски затвор вече близо четири години, отбелязва АП.

Решението на администрацията на Байдън да се съгласи да пусне руснака Виктор Бут, известен като Търговеца на смърт, бе взето в обстановка на засилващ се натиск да бъде върната у дома Бритни Грайнър - най-известният гражданин на САЩ, държан в чуждестранен затвор.

За подобна размяна се говореше от месеци. Въпреки това форматът "един срещу един" е изненадващ, предвид факта, че представители на американските власти бяха изразили решимост да върнат Грайнър и Уилан заедно у дома, предаде БТА.

Адвокатът на бившия морски пехотинец потвърди днес, че клиентът му е в руския затвор. Преговорите за освобождаването на Пол Уилан продължават, добави той, цитиран от Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
3
 
! Отговори
Моше преди 1 година
Търговец на оръжие разменен за третополов наркоман .... Съвсем равностойна размяна . Сега остана САЩ да арестуват Ала Пугачова за да има за какво да разменят и оня шпионин Уилан дето стои вече 4 г. в руски затвор ....
38
1
 
2
 
! Отговори
Пепо преди 1 година
Ето Путин колко е долен: хваща една обикновена баскетболиска и почва да изнудва Щатите да му върнат "търговеца на смърт" Бут. Мисли си Путин колко е хитър обаче е 1.60 м, а на някои места е само 1 см.
37
2
 
3
 
! Отговори
Realist преди 1 година
Ако този е "търговец на смърт" то НС и правителството като изпращат оръжие за Украйна какви са ??! И още: Тази Грайнър не е ли търговец на дрога след като той е търговец на смърт. Хайде да мерим с един и същи аршин.
36
0
 
2
 
! Отговори
Do 37 преди 1 година
Много добре казано-надявам се да разберат коментарат ти. Много промити мозъци има и от двете страни на Атлантика. Ако можех да ти дам оценка 100 бих го направил.
35
2
 
8
 
! Отговори
Шарли Хебдо преди 1 година
Защо американският съд сто години търси Роман Полански и не може да го намери в Европа, но изведнъж се сети за Виктор Бут и го намери в Тайланд???
34
4
 
6
 
! Отговори
джон преди 1 година
напишете нещо за разпространителката на смърт тази баскетболистка,жена и я чака в къщи,най интересното е че оставиха в руски затвор разузнавач американски а освободиха Дженифър,,,фемокрация
33
5
 
7
 
! Отговори
колко е напавил? преди 1 година
АМерика дотук е изпрала чиста печалба 100 милярда, (урките зимат 10% и връщат тайно на господарите), като тези пари стават по две защото се записват като дълг на Украйна, който също се връща! А Бут със смешните милиони....
32
4
 
6
 
! Отговори
Не ставайте смешни! преди 1 година
Този е тротоарен търговец в сравнение със "Търговецът на смърт" - АМЕРИКА!!
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има и неща, които никога няма да узнаем. Тайните му сметки по света, също.
30
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците искат да знаят какво точно е казал на американците. Жална му майка сега.
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 29. Няма такава работа. Въобще нямаше да го разменят. Не си измисляй. А и да има сигурно е единствения търговец на оръжие продаващ на терористи нали ?
28
0
 
5
 
! Отговори
SS преди 1 година
След религията, производството и търговията с оръжие е най древният бизнес !
27
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
27 Той си е казал всичко, че и повече дори. Има и доказателства.
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
22 Не, всяка страна има право да се защитава от нападение на агресор, нахлул на територията й. Но терористите, на които продава оръжие въпросният затворник, сеят смърт сред невинни.
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 23. Ти беше ли там когато го продаваше ?
24
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 15. Тя е по-висше същество - афроамериканка. Иначе имат шпионин-офицер за разменяне, но той е по-нисше същество.
23
0
 
5
 
! Отговори
факт преди 1 година
с доставките на смърт в украйна всички го сложихаВиктор Анатолиевич Бут в малкия си джоб, даже наша корнела
22
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
18 Този руски търговец на оръжие, го продава на терористи.
21
3
 
10
 
! Отговори
SS преди 1 година
Когато ЕС и НАТО дават оръжие на Украйна това не е търговия ! А и ние не си купихме книжни изтребители за милиарди ? ЕС цинизъм в действие !
20
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Donald Heathfield се споменава като възможен президент на Руската федерация след Путин.