Уроците от войната в Украйна: Как руснациге си навлякоха катастрофа

Причината - високомерната им увереност за бърза победа
8 дек 2022 16:00, Нели Христова
176
Уроците от войната в Украйна: Как руснациге си навлякоха катастрофа
Снимка: БГНЕС

"Войната е организиран хаос", отбелязва един от заместниците на генерал Дуайт Айзенхауер в Северозападна Европа след десанта в Нормандия. И бойното поле в Украйна е пример за това, със сражения, оцветени от хаоса, преобърнати от случайността и пред риск да поемат в неочаквана посока.

Умните генерали се опитват да вземат предвид всичко това по възможно най-добрия начин, за да избегнат хаоса. Макар може би не и в Москва, ако се съди по начина, по който се развива войната на Русия срещу Украйна. Една от най-ярките ѝ характеристики е колко зле подготвена беше за това, че нещата не се развиха по план. Друга причина е колко бавно се приспособява, за да се върне в правия път.

Тези точки са подчертани в съавторски анализ на военните уроци, които могат да се извлекат досега от войната, публикуван от Кралския институт на обединените служби, водещ британски мозъчен тръст в областта на отбраната. Анализаторите на RUSI си сътрудничат с Генералния щаб на Украйна при изготвянето на оперативни анализи за украинците и затова са запознати с подробности, които все още са секретни.

Авторите отбелязват, че още от самото начало руснаците са си навлекли катастрофа с високомерната си увереност в бързата победа. Възможно е това да е резултат от погрешен анализ и грешни прогнози на руските шефове на шпионските служби, искащи да угодят на президента Владимир Путин с разузнавателни данни, отразяващи собствените му предразсъдъци - както КГБ твърде често казваше на съветските лидери това, което те искаха да чуят. Аналитичният център не се занимава с това, но твърди, че първоначалният план за война е "формулиран преди всичко от специалните служби на Русия и основна група в президентската администрация, подкрепена от висши служители в Министерството на отбраната".

Планът предполага бързината и използването на измама, за да се държат украинските сили далеч от Киев и да могат да позволят бързото превземане на столицата. Измамата до голяма степен проработи, тъй като украинците съсредоточиха сили на изток, готови да парират руски настъпление по-дълбоко в Донбас и да се защитят от настъпление към Харков, втория по големина град в Украйна. В резултат на това руснаците постигнаха предимство от 12:1 в съотношението на силите спрямо украинците на север от Киев. Но руснаците не успяха да се възползват от предимството си, нарушено както от вътрешни, така и от външни фактори, които те не бяха предвидили при което и да е планиране на извънредни ситуации.

Не само украинците бяха измамени; руските сухопътни командири също бяха оставени в неведение.

"Заповедите бяха разпространени до 24 часа преди инвазията до повечето части", казват авторите на изследването. "В резултат на това руските войски не разполагаха с боеприпаси, гориво, храна, карти, правилно изградени комуникации и, което е най-критично, с ясно разбиране на тактическо ниво за това как техните действия се вписват в общия план."

Без тези познания руските сухопътни командири не са знаели как да коригират тактиката, за да постигнат първостепенните военни цели, когато нещата се объркат.

Основният външен фактор - човешкият фактор – е бил сърцевината на съпротивата, с която се сблъскаха. Според проучването те са били "забавени от решимостта - а не от възможностите - на украинските войски".

"Но най-големият недостатък беше липсата на обратни курсове на действие. В резултат на това, когато бързината не успяваше да доведе до желаните резултати, руските сили откриваха, че позициите им постоянно се влошават, докато Украйна се мобилизира", казват анализаторите.

В първия груб анализ на извлечените поуки, който се изготвя от RUSI и други центрове, има и поуки за Запада. Една от тях е революционното въздействие, което безпилотните апарати оказват на бойното поле. Тези сравнително евтини устройства променят съвременната война.

Въздействието им се появи още преди пълномащабното нахлуване на Русия.

През октомври 2020 г. в оспорвания анклав Нагорни Карабах турските дронове дадоха на Азербайджан ключово предимство пред арменците, като пробиха противовъздушната отбрана на Армения и поразиха нейните танкове, произведени в Русия. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган похвали успеха на турските безпилотни летателни апарати (БЛА), като заяви, че резултатите, които те са постигнали, "изискват пренаписване на военните стратегии".

Конфликтът в Украйна подчерта това и показа какво могат да направят безпилотните летателни апарати, когато става въпрос за разузнаване и атаки наблизо и надалеч. Тази седмица украинците очевидно са използвали дронове в бойни мисии на далечни разстояния, нанасяйки удари по въздушни бази дълбоко в Русия.

Друг ключов урок според RUSI е да се гарантира запасите от боеприпаси, съоръженията за командване и контрол, зоните за поддръжка и самолетите да са широко разпръснати. Украйна го направи и така избегна огромни загуби, след като първоначалната вълна от руски удари порази 75% от статичните отбранителни обекти през първите 48 часа след началото на нападението.

Но най-големият урок, който Западът трябва да научи, е да разполага с огромни запаси от артилерийски снаряди и ракети. "Войната изисква големи първоначални запаси и значителен допълнителен капацитет ", отбелязват авторите на RUSI.

В началото на войната руснаците се радваха на предимство от 2 към 1 в ракетите и артилерията пред украинските боеприпаси. Благодарение на западните доставки Украйна достигна артилерийски паритет през първите шест седмици на войната, но оттогава насам боеприпасите ѝ намаляват, въпреки огромната западна помощ. По отношение на обема на огъня от лятото насам руската армия се радва на предимство от 10 към 1.

Официални лица и военни експерти алармират за запасите от боеприпаси. Американските официални лица в публичното пространство до голяма степен се фокусират върху предизвикателствата пред Москва. Русия изгаря запасите си от боеприпаси с "изключителна" скорост, заяви директорът на националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс на отбранителен форум в събота. Според нея Русия няма възможност да замени тези оръжия без помощ. Русия се опитва да закупи прецизни боеприпаси от Иран, както и от други страни.

Но също така не е ясно дали западните държави имат капацитета да поддържат доставките за Украйна със сегашните темпове - освен ако не искат да изпразнят собствените си арсенали.

Липсва и капацитет за увеличаване на производството - времето за изчакване за някои оръжия е около 18 месеца. Американският военен анализатор Патрик Фокс повдига този въпрос от месеци, като тази седмица отново написа в Туитър, че и двете страни може да се окажат в сериозен недостиг на боеприпаси и ще трябва да се съобразяват с нормите. "Светът до голяма степен е забравил индустриалните усилия, необходими за поддържане на конвенционална война", каза той.

Служителите на отбраната на САЩ се борят за попълване на запасите от боеприпаси. Армията на САЩ е подписала договори на стойност 6 млрд. долара както за доставки за Украйна, така и за възстановяване на американските запаси. А Пентагонът изглежда е взел присърце този урок и се стреми да увеличи драстично производството на оръжие и в дългосрочен план. Главният служител по снабдяването на Пентагона, Дъг Буш, наскоро обяви тригодишен план за увеличаване на месечното производство на 155-милиметрови артилерийски снаряди през следващите три години.

Но не е ясно дали европейските правителства обръщат достатъчно внимание на това. Дали ще увеличат сериозно разходите за отбрана, или само ще говорят за това и ще се върнат към обичайната си дейност след края на конфликта, пренебрегвайки уроците от войната в Украйна?!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изявления на прессекретаря на президента на Руската федерация:Приключва подготовката на отговор на въвеждането на таван на цените на руския петрол;Графикът на Владимир Путин все още не включва срещи с големия бизнес и петролните работници; Има рискове от нови терористични атаки в Крим, Киев продължава линията на организиране на терористични атаки, но се вземат мерки Обявяването на Зеленски за човек на годината според TIME се вписва в рамките на русофобския общоевропейски мейнстрийм.
100
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изявления на прессекретаря на президента на Руската федерация:Демилитаризацията и денацификацията остават сред основните цели на специалната военна операция; Конфликтът в Украйна може да приключи още утре с политическата воля на Киев, Владимир Зеленски знае това; Никой не говори за размяна на газ при политически условия в рамките на евентуален тристранен газов съюз на Руската федерация, Казахстан и Узбекистан;
99
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Делегацията на Украйна, водена от актьора Сергей Притула в Конгреса на САЩ, избърса ботушите си и стъпка флага на ДНР. Конгресмените не потъпкаха знамето, а просто наблюдаваха цирка, продължавайки да стоят на местата си и да записват случващото се на камерата.
98
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи, че за денонощие в района на Запорожие са унищожени 5 далекобойни РСЗО MLRS и РСЗО МАРС-2, а в ДНР са унищожени още 2 РСЗО ХИМАРС.
97
17
 
18
 
! Отговори
Щатите преди 1 година
за един Кувейт, се вдигнаха и изгониха Садам! Кой си е помисля, че ще оставят Украйна на Путин, или Тайван на Си....
96
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
УПК в Telegram съобщават, че вчерашното гласуване на резолюцията показа, че Байдън ще се изправи пред твърда позиция на Конгреса относно помощта за Украйна през 2023 г. Американските медии обръщат внимание, че Републиканската партия се е събрала и вече се е опитала да гласува резолюция за проверка на отпуснатото финансиране на Украйна. Засега неуспешно, но от януари 2023 г. републиканците ще имат мнозинство в Камарата на представителите.
95
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Полша призова ЕС да ограничи вноса на храни от Украйна. В сряда полският комисар по земеделието Януш Войчеховски призова ЕС да преразгледа споразумението си за свободна търговия с Украйна и да наложи ограничения върху вноса на храни: Познавам проблемите на фермерите и виждам проблем, който трябва да бъде разрешен спешно. Такъв е жестът на приятелство от страна на поляците.
94
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинските политически телеграм канали съобщават, че Залужни е докладвал на Зеленски за тежките боеве край Бахмут, които изтощават украинската армия. Войници от въоръжените сили на Украйна отказват да отидат в месомелачката Бахмутовски поради големи загуби и лоша артилерийска поддръжка. Генералният щаб е принуден отново да използва доброволци / наемници, за да задържи града, който все повече прилича на развалина.
93
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ISW:Руските войски продължиха настъпателните действия в направленията Бахмут и Авдеевка-Донецк. Руските войски продължиха отбранителните действия и преориентацията на силите си в източната част на Херсонска област. Руските власти вероятно ще превърнат Мариупол Донецка област в тилова военна база за руските войски.
92
12
 
25
 
! Отговори
Сбогом Украйна преди 1 година
Е, кой е без ток и вода на клинча пичове, Москва ли?! Е.. х ти и мозъчния тръс, то май по-скоро е трус! Каква катастрофа бе байчо, каква Украйна в Крим бре?! Мокри сънища на комедиант на 6-та марихуана. С всеки налят милиард, пукат украинци. Срам и смех от острова : )
91
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ISW:Руският президент Владимир Путин създава условия за продължителна кампания в Украйна.ГС на НАТО Йенс Столтенберг коментира в подкрепа на предишните оценки на ISW че оперативна пауза през зимата на 2022-23 г. би била от полза за Русия. Руските сили са използвали дронове Shahed-136 в Украйна за първи път от три седмици. Руските сили вероятно ще увеличат скоростта на своите контраатаки в източната част на Харков и западната част на Луганска област.
90
9
 
14
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Боби ли ти Съжалявам но САЩ и сие(Включително България) създадоха ПРЕЦЕДЕНТА КОСОВО. След това започна една ВАЛХАЛИЯ В СВЕТА. Ефектите ще са още по-сериозни като започне и конфликта около Тайван и на други горещи точки по света. Този дух ще може да се върне в Бутилката само ако се учреди ООН2 с ТОТАЛНО НОВИ МЕЖДУНАРОДНИ ЗАКОНИ АКО ТРЯБВА ПОДПИСАНИ ДОРИ НАСИСТВЕНО ОТ ВСИЧКИ НА ЗЕМЯТА
89
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И освен това,ако доставките в района на Гороховатка се прекъснат,цялото снабдяване на групировката на ВСУ трябва да се извърши през южното направление,което трябва да бъде отсечено от втория удар.И така, планът на тази операция може да се състои в маневриране на руските войски до линията на язовир Оскол,за да се върне частично рубежа на река Оскол и да се създадат предпоставки в бъдеще за настъпление към Купянск и Краснолиманска.
88
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освен това, ако внимателно разгледате района,където ВС на РФ атакуват,може да се предположи намерението на командването.Нанасят се удари на север в района на Новоселовски,а на юг по фронта на Макеевка-Терни.Първият удар,ако е успешен,трябва да доведе до превземането на Кругляковка и по този начин да отреже пътя от Купянск до Борова,по който се осъществяна доставката на боеприпаси за ВСУ.
87
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Битката в посока Сватово: ВСУ смятат, че Русия ще атакува. Вчера в Украйна започнаха публично да говорят, че Русия явно се готви за настъпление в Луганско направление(за руснаците това е Купянско-Сватовското).И последните събития, тоест активността и атакуващите действия на руските войски(и на първо място използването на "Солнцепек", който обикновено сеизползва за пробив на отбраната на противника) показват, че това не са празни думи.
86
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В южнодонецкото направление руските войски поразиха цели във Въгледар,Новомихайловка и Золотая Нива.В Днепропетровска област руска артилерия е обстрелвала огневи точки на украински формирования в Никопол,Марганец и Червоногригоровка.В южния участък на фронта ВС на РФ нанесоха удари по струпвания на противника в Токаревка,Антоновка и Качкаровка,а също така нанесоха удари по разположението на ВСУ на територията на транспортната база в Николаев. ВСУ от минохвъргачки стреляха по Таврийск, електропроводите бяха повредени.
85
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сутринта в Севастопол кораб на ЧФ свали вражески дрон над морето. Руските войски нанесоха удари по позиции на ВСУ в селата Хреновка и Гремяч на Черниговска област, както и в Нововасиловка, Чернацки и Улице на Сумска област. В Харковска област ВС на РФ атакуваха обекти на противника в Стрелечя, Старица, Уди и Волчанские Хутори. В Старобелското направление руските войски отработиха съсредоточаване на зомби нацита и техника на украински части в Табаевка, Крахмални, Берестови и Стелмаховка.
84
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 300 000 мобилизирани в Руската федерация 150 000 са в зоната на СВО, от които само 77 000 са в бойни части;Допълнителна мобилизация в Русия няма смисъл, няма такава нужда;CBO може да бъде дълъг процес; Новите територии са значителен резултат за Русия.Азовско море стана вътрешното море на Русия;Тези, които стрелят по жилищните райони на Донецк,не са трудни за идентифициране;Войната не я започнахме ние, а през 2014 г., след преврата в Украйна;Не ни бяха оставени други шансове да решим проблема с Донбас.
83
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия ще продължи последователната борба за своите национални интереси-отначало с мирни средства,но ако това не помогне-с всички налични средства;Имаше проблеми в зоната на специална операция,те могат да възникнат и сега,необходимо е да се анализира ситуацията и да има обратна връзка;Слуховете, че има някакви "лагери" на напусналите бойните си позиции военни са глупости и фалшификати;Нямаше масово изтегляне от бойни позиции в зоната за специална операция;
82
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Президентът на Руската федерация Владимир Путин, помолен да даде лични гаранции, че в никакъв случай няма да използва първи ядрено оръжие, каза следното: Заплахата от използването на ядрено оръжие нараства и е греховно да се мълчи. Относно това, че Русия в никакъв случай няма да използва първа,то тогава ако не използва първа,при никакви обстоятелства няма как и втора да използва, защото възможностите за използване на ядрен удар на наша територия са много ограничени"