Уроците от войната в Украйна: Как руснациге си навлякоха катастрофа

Причината - високомерната им увереност за бърза победа
8 дек 2022 16:00, Нели Христова
176
Уроците от войната в Украйна: Как руснациге си навлякоха катастрофа
Снимка: БГНЕС

"Войната е организиран хаос", отбелязва един от заместниците на генерал Дуайт Айзенхауер в Северозападна Европа след десанта в Нормандия. И бойното поле в Украйна е пример за това, със сражения, оцветени от хаоса, преобърнати от случайността и пред риск да поемат в неочаквана посока.

Умните генерали се опитват да вземат предвид всичко това по възможно най-добрия начин, за да избегнат хаоса. Макар може би не и в Москва, ако се съди по начина, по който се развива войната на Русия срещу Украйна. Една от най-ярките ѝ характеристики е колко зле подготвена беше за това, че нещата не се развиха по план. Друга причина е колко бавно се приспособява, за да се върне в правия път.

Тези точки са подчертани в съавторски анализ на военните уроци, които могат да се извлекат досега от войната, публикуван от Кралския институт на обединените служби, водещ британски мозъчен тръст в областта на отбраната. Анализаторите на RUSI си сътрудничат с Генералния щаб на Украйна при изготвянето на оперативни анализи за украинците и затова са запознати с подробности, които все още са секретни.

Авторите отбелязват, че още от самото начало руснаците са си навлекли катастрофа с високомерната си увереност в бързата победа. Възможно е това да е резултат от погрешен анализ и грешни прогнози на руските шефове на шпионските служби, искащи да угодят на президента Владимир Путин с разузнавателни данни, отразяващи собствените му предразсъдъци - както КГБ твърде често казваше на съветските лидери това, което те искаха да чуят. Аналитичният център не се занимава с това, но твърди, че първоначалният план за война е "формулиран преди всичко от специалните служби на Русия и основна група в президентската администрация, подкрепена от висши служители в Министерството на отбраната".

Планът предполага бързината и използването на измама, за да се държат украинските сили далеч от Киев и да могат да позволят бързото превземане на столицата. Измамата до голяма степен проработи, тъй като украинците съсредоточиха сили на изток, готови да парират руски настъпление по-дълбоко в Донбас и да се защитят от настъпление към Харков, втория по големина град в Украйна. В резултат на това руснаците постигнаха предимство от 12:1 в съотношението на силите спрямо украинците на север от Киев. Но руснаците не успяха да се възползват от предимството си, нарушено както от вътрешни, така и от външни фактори, които те не бяха предвидили при което и да е планиране на извънредни ситуации.

Не само украинците бяха измамени; руските сухопътни командири също бяха оставени в неведение.

"Заповедите бяха разпространени до 24 часа преди инвазията до повечето части", казват авторите на изследването. "В резултат на това руските войски не разполагаха с боеприпаси, гориво, храна, карти, правилно изградени комуникации и, което е най-критично, с ясно разбиране на тактическо ниво за това как техните действия се вписват в общия план."

Без тези познания руските сухопътни командири не са знаели как да коригират тактиката, за да постигнат първостепенните военни цели, когато нещата се объркат.

Основният външен фактор - човешкият фактор – е бил сърцевината на съпротивата, с която се сблъскаха. Според проучването те са били "забавени от решимостта - а не от възможностите - на украинските войски".

"Но най-големият недостатък беше липсата на обратни курсове на действие. В резултат на това, когато бързината не успяваше да доведе до желаните резултати, руските сили откриваха, че позициите им постоянно се влошават, докато Украйна се мобилизира", казват анализаторите.

В първия груб анализ на извлечените поуки, който се изготвя от RUSI и други центрове, има и поуки за Запада. Една от тях е революционното въздействие, което безпилотните апарати оказват на бойното поле. Тези сравнително евтини устройства променят съвременната война.

Въздействието им се появи още преди пълномащабното нахлуване на Русия.

През октомври 2020 г. в оспорвания анклав Нагорни Карабах турските дронове дадоха на Азербайджан ключово предимство пред арменците, като пробиха противовъздушната отбрана на Армения и поразиха нейните танкове, произведени в Русия. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган похвали успеха на турските безпилотни летателни апарати (БЛА), като заяви, че резултатите, които те са постигнали, "изискват пренаписване на военните стратегии".

Конфликтът в Украйна подчерта това и показа какво могат да направят безпилотните летателни апарати, когато става въпрос за разузнаване и атаки наблизо и надалеч. Тази седмица украинците очевидно са използвали дронове в бойни мисии на далечни разстояния, нанасяйки удари по въздушни бази дълбоко в Русия.

Друг ключов урок според RUSI е да се гарантира запасите от боеприпаси, съоръженията за командване и контрол, зоните за поддръжка и самолетите да са широко разпръснати. Украйна го направи и така избегна огромни загуби, след като първоначалната вълна от руски удари порази 75% от статичните отбранителни обекти през първите 48 часа след началото на нападението.

Но най-големият урок, който Западът трябва да научи, е да разполага с огромни запаси от артилерийски снаряди и ракети. "Войната изисква големи първоначални запаси и значителен допълнителен капацитет ", отбелязват авторите на RUSI.

В началото на войната руснаците се радваха на предимство от 2 към 1 в ракетите и артилерията пред украинските боеприпаси. Благодарение на западните доставки Украйна достигна артилерийски паритет през първите шест седмици на войната, но оттогава насам боеприпасите ѝ намаляват, въпреки огромната западна помощ. По отношение на обема на огъня от лятото насам руската армия се радва на предимство от 10 към 1.

Официални лица и военни експерти алармират за запасите от боеприпаси. Американските официални лица в публичното пространство до голяма степен се фокусират върху предизвикателствата пред Москва. Русия изгаря запасите си от боеприпаси с "изключителна" скорост, заяви директорът на националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс на отбранителен форум в събота. Според нея Русия няма възможност да замени тези оръжия без помощ. Русия се опитва да закупи прецизни боеприпаси от Иран, както и от други страни.

Но също така не е ясно дали западните държави имат капацитета да поддържат доставките за Украйна със сегашните темпове - освен ако не искат да изпразнят собствените си арсенали.

Липсва и капацитет за увеличаване на производството - времето за изчакване за някои оръжия е около 18 месеца. Американският военен анализатор Патрик Фокс повдига този въпрос от месеци, като тази седмица отново написа в Туитър, че и двете страни може да се окажат в сериозен недостиг на боеприпаси и ще трябва да се съобразяват с нормите. "Светът до голяма степен е забравил индустриалните усилия, необходими за поддържане на конвенционална война", каза той.

Служителите на отбраната на САЩ се борят за попълване на запасите от боеприпаси. Армията на САЩ е подписала договори на стойност 6 млрд. долара както за доставки за Украйна, така и за възстановяване на американските запаси. А Пентагонът изглежда е взел присърце този урок и се стреми да увеличи драстично производството на оръжие и в дългосрочен план. Главният служител по снабдяването на Пентагона, Дъг Буш, наскоро обяви тригодишен план за увеличаване на месечното производство на 155-милиметрови артилерийски снаряди през следващите три години.

Но не е ясно дали европейските правителства обръщат достатъчно внимание на това. Дали ще увеличат сериозно разходите за отбрана, или само ще говорят за това и ще се върнат към обичайната си дейност след края на конфликта, пренебрегвайки уроците от войната в Украйна?!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
0
 
! Отговори
хаха преди 1 година
До ГостИ как ги пази като им спират тока и водата зимата ?НА Хаймарса не му трябва ток ?На гранатата също?Хаимарса не изтрелва ракети от западна Украина ? Как точно ги пази като им изпраща педофили и изнасилвачи с присъди да ги освобождават ?!Как ги пази обясни ми моля те аз ще ти дам снимки на изравнени с земята градове !Както и клипове в които водещи по националини руски телевизии призовават за масово изтребване на украинци без значение деца или жени !!!!!!!!!!!
120
0
 
0
 
! Отговори
хаха преди 1 година
До Слава на РусияНе бе всички украинци са избити до крак, другите карат джипове в София в петзвезни хотели,третите шмъркат,петите трепят украинци.шестите се преобличат като руснаци и трепят деца .Да му се чудиш на Вагиналний как не може да ги превземе ?!?! Или. е толкова некадърен или по горното не е вярно ????????
119
11
 
7
 
! Отговори
Слава на Русия преди 1 година
Големи разбирачи, само анализи пишат това, че укрите 100000 жертви са дали досега е само статистика за анализите
118
2
 
10
 
! Отговори
До 134 преди 1 година
Изказваш се крайно неподготвен и втълпяваш неща, които никой не е казвал или намеквал. Ако целта ти е да си натякнеш нещо в което вярваш и да изприказваш един куп други глупости, успяваш.
117
43
 
29
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Кои *** написа тази глупост.Прочети бе *** американското и английско изучаване на военните действия.Русия за един ден може да превключи с жалка Укра ако не пазеше мирното население.Прочети Скот Рутер и се научи да мислиш.
116
6
 
14
 
! Отговори
Украинка преди 1 година
Още един *** се исказва неподготвен, Аман от такива.
115
19
 
20
 
! Отговори
До "Абе" преди 1 година
Таварищ, да те светна за това твойот "викане": Хората които не искат война осъждат и то безкрайно много агресията на Варварска Русия, а такива като теб викат за тоя или оня... Сам каза: хора умират и от двете страни, и тази война е ИЗЛИШНА. Но не и за Путин , той самия нахлу в суверенна държава и реши , че може да се меси във държавата сякаш е 1980г. Тое все едно да навлезе в нашите територии през морето , да окупира крайбрежието! РАЗИМНИТЕ ИСКАТ МИР А баламите ни обеждават в теории за оправдан
114
24
 
15
 
! Отговори
ПАСКВИЛ ЗАГЛУПАЦИ преди 1 година
ПОРЕДНАТА СМЕХУТВОРНА ГЛУПОСТ...НЕ СИ ГУБЯ ВРЕМЕТО ДА ЧЕТА ПРОФАНИСТИКА ..ЗАГЛАВИЕТО Е ДОСТАТЪЧНО .ПАСКВИЛ ОТ *** ЗА ***.
113
32
 
32
 
! Отговори
Тон преди 1 година
По точно е, как глупавите евро лидери ни докараха катастрофа!
112
22
 
51
 
! Отговори
Абе преди 1 година
Не знам кой "ще мачка" и дали Русия е толкова прецакана колкото ни спускат редовно в новините, ама ние сме прецакани на 100% и то доста повече от тях. Ония имат ресурси за векове напред. Иначе е малко тъпо, при положение, че се трепят хора, да "викаме" за едните или другите като на футболен мач.
111
45
 
31
 
! Отговори
Дедо Чочко преди 1 година
Русия ще мачка до последния укронацист.СЛАВА РУСИЯ.Натовците и те в коша с ....та.
110
4
 
10
 
! Отговори
Google преди 1 година
До Христо ХристовЕдинственото вярно тук е, че силата не ти е в мозъчната дейност.
109
33
 
27
 
! Отговори
Шута Зеленски преди 1 година
Навлякли си катастрофа?! Що за израз и изказ?! Все едно са имали избор....Какъв, да пълзят пред Нато, както Горби или оня алкохолик Елцин ли? Каквото е, това е! Ватенки или не, Русия каза на НАТО да го ***. А на ЕС директно им закова пироните в ковчега. Както и на Украйна, която вече не съществува!
108
25
 
26
 
! Отговори
Жуков преди 1 година
Еее големи разбирачи са западните разузнавания но явно при хвърляне на боб нещо не могат да познаят!!!!
107
16
 
25
 
! Отговори
Раzzия преди 1 година
Абе ***, чий е Херсон? Втората армия на третия свят!!!
106
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доктор Чалнат в измерението на лудостта. Наскоро излезе такъв филм, документален.
105
25
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То по-скоро е как НАТО и ЕС претърпяха катастрофа с Украйна.
104
30
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вън от държавата ни украинските гадове
103
16
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русоид = катастрофа!!!
102
26
 
32
 
! Отговори
Катастрофа за ЕС преди 1 година
Тарикатите от РС си мислеха, че лесно ще съборят руската икономика, но резултата се оказа съвсем друг. Русия намира пазар за своите горива на изток, а САЩ продава на ЕС втечнен газ на четири пъти по-висока цена отколкото на вътрешният си пазар. Резултат: европейски фирми се местят в САЩ. Е, кой загуби от това, за Западна Европа дълги години готвеше Украйна за война с Русия? Загубиха европейците. САЩ ги яхна по-добре от всякога.