Киев: Рускаците се раздвижиха в Луганска и Донецка област

Херсонска област е била обстрелвана 68 пъти за последното денонощие
9 дек 2022 20:38, Йоана Цонева
42
Киев: Рускаците се раздвижиха в Луганска и Донецка област
Снимка: БГНЕС

Руските войски са обстреляли цялата фронтова линия в Донецка област в Източна Украйна, съобщи украинският губернатор на областта Павло Кириленко, цитиран от Руската служба на "Би Би Си".

Най-ожесточените боеве в петък са в района на градовете Бахмут и Авдеевка. Според Кириленко руските войски също са направили опит за настъпление в района на Лиман, който беше превзет от украинските сили през ноември.

Ситуацията в Донецка и Луганска област също беше описана малко по-рано от Олексий Арестович, съветник в канцеларията на президента на Украйна.

"Руснаците засилиха своите операции в Донецка и Луганска области. Сега те са в много активна фаза на опити за провеждане на настъпателни операции. Ние не напредваме никъде, а се защитаваме, унищожаваме пехота и техника на врага, където и да се опита да настъпи, ", каза Арестович.

Руски държавни медии съобщиха по-рано днес, че центърът на Донецк е бил обстрелван от украинската армия. Няма независимо потвърждение на тази информация.

Херсонска област е била обстрелвана 68 пъти за последното денонощие. Това написа в своя канал в "Телеграм" Кирило Тимошенко, заместник-ръководител на канцеларията на президента на Украйна. По думите му обстрелът е извършен от миномети, танкове, с помощта на артилерия и реактивни системи за залпов огън. В самия Херсон също са обстрелвани частни и многоетажни сгради. Осем души са ранени.

Още по темата
Ръководителят на областната администрация на Херсонска област Ярослав Янушевич заяви, че едно от попаденията е върху болницата - сградата на детското отделение и моргата, но никой не е пострадал.

Тази информация съвпада със съобщенията от сутринта за активни позиционни сражения в Донецка и Луганска област, по време на които нито една от страните все още не е в състояние да постигне убедителен успех.

На 8 декември руската армия е изпратила подкрепления на позициите си край градчето Сватово в Луганска област, което украинските въоръжени сили се опитват да превземат. Руснаците са се опитли да контраатакуват там. Въпреки това, позовавайки се на украинските военни, Институтът за изследване на войната (ISW) отбелязва, че контранастъплението е било отблъснато.

Във връзка със ситуацията в района Институтът за изследване на войната припомня прогнозите си, че руската армия възнамерява да засили активността си край Сватово, за да предотврати очакваното настъпление на украинските военни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
12
 
5
 
! Отговори
Българска чебурашка преди 1 година
Най-накрая руската армия е успяла да получи амуниции от Иран и Северна Корея. Добре, че са приятелите, че вече да воювахме с прашки. *** то за какво по първо пари, за дворец ли, за яхти или за амуниции. Трябва да се приоритизира. Пък на приятели ще им даде 200-300 хил. км2 в Сибир, след като завземем 50 хил. км2 в Украйна.
25
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Казано по друг начин, украинските о пки ядат бой на поразия.
24
3
 
4
 
! Отговори
toti преди 1 година
ТЕ за друго и не стават,но поне си намират поводи да се скрият от народа и те тъка да разберат,защо мизерства и кои им е виновен......а бая пара ще падне от реклами и телевизионо време,но на кой му дреме ???
23
0
 
7
 
! Отговори
русКаците преди 1 година
Стига вече правописни грешки в заглавието!
22
24
 
9
 
! Отговори
дедовия преди 1 година
Веднъж набиха "професионалната" армия. Сега ще набият мобилизираните. А после - пътят към Москва е отворен...
21
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Яко настъпват руснаците. До 2 мах 3 дена и са в Киев. Те за това Песков а вече и джуджака почнаха да мрънкят за преговори.
20
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците се раздвижиха и хвърила в позор наглобританското разузнаване, което само преди дни твърдеше, че операциите през зимата ще намалеят и бойците ще си седят в палатките, прегърнали кюмбетата.
19
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е да се,ама артилерията първо разчиства пътя и след това е пехотата,а Русия включи и авиация.Това да не първата световна война бе,да се изказвате неподготвени.
18
10
 
31
 
! Отговори
Дедо Чочко преди 1 година
СЛАВА Русия да измете всичко що е НАТО и друга пасмина СЛАВА РУСИЯ.
17
4
 
28
 
! Отговори
Плахо заглавие преди 1 година
Авторката страхливо описва руското настъпление като "раздвижване". Нещо като: Тази наша загуба всъщност е победа ?!
16
7
 
26
 
! Отговори
Слепок преди 1 година
Щом са се раздвижили значи пак ще си правят украинско барбекю. Не че са спирали де, А военната "помощ" която ще им пратим само ще увеличи материала за барбекютата...
15
21
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Половината ще ги убият украинците, половината ще дезертират обратно и ще ги застрелят чеченците на Кадиров от заградителните отряди.
14
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците са на амфетамини, руснаците са на водка.
13
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
200 грама водка правят от руснаците герои посмъртно.
12
3
 
5
 
! Отговори
дяконЪ преди 1 година
...отново на почистване...249:0.5 (без два пръста и с вече опериран далак, но пак на фронта и с вярната Драгуновка)Каквото и да пишат война е и всеки е избрал страна.Полска майка сигурно плаче от вчерашният лов, а за днес ще видим....
11
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите снаряди и мини ще ги дераздвижат.
10
30
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна вече победи руската терористична федерация духовно. Въпрос на време е да победи и военно. Успех им пожелавам и по-бързо и стойностно разгромяване на тази дивашка империя, която е завладяла толкова много народи и техните земи, и те ще се освободят един ден. Важно е руската федерация да катастрофира, за да може да падне и близо вековния режим, който се е настанил в България и все още набира сили да върне Борисов на бял кон, както вече си върнаха хартиената бюлетина от хартиената коалиция.
9
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в това направление авдеевка бахмут рус армия смачка укропите а те ими се хвалят че ги отблъскват рус армия подли лъжци лъжлива информация от страна на бг медии
8
9
 
36
 
! Отговори
Бум. преди 1 година
Оказа се че ЧВК "Вагнер"вече не взимат пленици след случаят с убитите пленени Руски военопленици от фашистите.И укрите са в шок и ужас.
7
0
 
20
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Този сайт с всеки ден става все по зле и по зле сутринта в заглавие бяха написали България с грешки сега Руснаците пак с грешки,много са зле ,много.