Путин: Западът цинично използва украинския народ като пушечно месо

Конфликтният потенциал по света се увеличава, заяви той
Обновена: 9 дек 2022 16:44 | 9 дек 2022 16:30, Нели Христова
425
Путин: Западът цинично използва украинския народ като пушечно месо
Снимка: БГНЕС

"Опитите на Запада да запази своята хегемония на международната сцена увеличават конфликтния потенциал по света", каза днес руският президент Владимир Путин във видеообръщение към участниците в среща на министрите на отбраната на държавите от Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) и Организацията на независимите държави (ОНД), предаде Ройтерс.

"Конфликтният потенциал по света се увеличава и това е пряка последица на опитите на някои западни елити с всички възможни средства да запазят политическата, икономическата, финансовата, военната и идеологическата си хегемония", каза Путин, цитиран от ТАСС.

Руският президент обвини западните елити, че "съзнателно вървят към разпространение на хаос и изостряне на международната обстановка". Според Путин Съединените щати и техните сателити залагат на силата. "Те фактически разрушиха създаваната с десетилетия архитектура за стратегическа стабилност, агресивно разширяват географския обхват на експанзията на НАТО", каза той.

По думите му, за да сдържат и блокират всякакви алтернативни модели на развитие, САЩ прибягват до незаконни икономически и търговски санкции, използват технологиите на цветните революции за сваляне на неудобни правителства и разпалват военни конфликти, като с откровените си провокации повишават градуса на напрежение и конфронтация в различни региони по света, предаде БТА.

Западните страни са превърнали Украйна в колония и използват украинския народ като пушечно месо, като таран срещу Русия, каза още Путин.

"В продължение на години Западът безсрамно изпомпваше и експлоатираше ресурсите (на Украйна), поощряваше геноцида и терора в Донбас, на практика превърна тази страна в колония и сега цинично използва украинския народ като пушечно месо, като таран срещу Русия, и продължавайки да снабдява Украйна с оръжие и боеприпаси, изпращайки наемници, я тласка по пътя на самоубийството", каза руският президент.

Путин отбеляза, че сегашните събития в Украйна са тежки последици от стремежа на САЩ да запазят хегемонията си на всяка цена.

"Убеден съм, че характерът и мащабите на съвременните заплахи предявяват повишени изисквания към нашето взаимодействие по линия на министерствата на отбраната", допълни руският лидер по време на видеообръщението си към срещата на ШОС и ОНД.

Путин също така изрази увереност, че тясното партньорство в областта на отбраната ще повиши авторитета и влиянието на държавите членки на двете организации и ще съдейства за укрепване на сигурността и стабилността в Евразия и в света като цяло, като послужи за по-нататъшното развитие на традициите на приятелство и доверие между страните.

Руският президент изрази мнение, че зараждането на многополюсен световен ред е обективен исторически процес.

"Пред очите ни се оформят очертанията на един истински многополюсен световен ред. Просто е невъзможно да се противопоставим на тези обективни исторически процеси", заяви Путин и отбеляза, че в Азия, Африка и Латинска Америка се формират нови центрове на развитие, които все по-активно отстояват националните си интереси, защитават своя суверенитет и правото на собствен път за развитие.

Путин каза, че смята за много важна и своевременна срещата на министрите на отбраната на ШОС и ОНД, и изрази надежда, че подобна съвместна работа ще позволи "успешно да се решават най-широк кръг от въпроси, преди всичко такива, свързани със защитата от външни заплахи, с гарантирането на глобалната и регионална сигурност".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


425
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
283
12
 
24
 
! Отговори
Докога престъпници преди 1 година
ще заемат място в новините. Путин в затвора да си приказва сам. 5 пари не давам за неговите шизофрении.
282
6
 
21
 
! Отговори
Считам, че преди 1 година
*** е за Хага! Само да припомня за част от войните, които той разпали в Европа и не само, и после превърна в замразени конфликти в висок потенциал за подновяването и разрастването им: т.нар. ПМР (Молдова), Абхазия и Южна Осетия (Грузия), Нагорни Карабах (Армения и Азербайджан), Донбас и Крим (Украйна). За Северен Кавказ няма и да говоря - "демократичен руски подход" в "защита" на суверенността и желанието на хората за самоопределяне! И т.н.
281
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Тавариш ПУ=============Кой организира държавния преврат в Украйна?
280
6
 
9
 
! Отговори
отговор преди 1 година
До анонимен317..... А, кой започна войната-------САЩ,НАТО,ЕС,..................................имаш ли още въпроси?
279
4
 
18
 
! Отговори
Тавариш ПУ преди 1 година
Нали уж нямаше Украински Народ ? Нали с огън и меч изкоренявате Украинската Култура в окупираните територии ? КАКВО ЗАПЯ ДРУГА ПЕСЕН ?
278
8
 
27
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
А, кой започна войната, товарищ Путин? Не НАТО избива братският, славянски и християнски украински народ! Не, НАТО изпрати мюсюлмани да режат глави в Украйна, а ти се съюзи с тях! Ще завършиш в АДА, нещастнико!
277
11
 
35
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Ти щото започна война с "благородна" цел....хахаха Стига глупости! Стига оправдания другарю! Ставаш все по малък и жалък!!!
276
6
 
25
 
! Отговори
Хм преди 1 година
А Путин, като какво използва украинския народ???
275
15
 
38
 
! Отговори
До 311 преди 1 година
Пич, не разбра ли, че украинската армия не можеш да и платиш да се бие. Ако не искат няма да го правят както стана в Авганистан! Украйна просто не иска да е в руската част от света. Това е. Никъде освен Луганск може би, не посрещнаха руснаците като освободители. Украинската армия искаше да свали Звленски, щеше да го направи! Стига тролски глупости
274
34
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За това трябва да се отстрани продажника Зеленски и тези около него на които им плащат за да пращат войниците, а не да се трепе украинската армия които са задължени да се бият и явно не искат да го правят, но нямат избор.
273
18
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Търси си оправдания гадът за свинщините, които върши в Украйна.
272
11
 
17
 
! Отговори
Не ядосвайте Путин преди 1 година
Щот ще извади от музея секретното безаналогово оружие на другаря Сталин!
271
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 300 Уил Смит - на 09.09.1944 г. съветската армия., повтарям съветската, а не руската ни освободи от 30 хилядната окупационна немска арммия пратена в България, за да ограбва храната на българския народ, който гладуваше с по 300 грама купонен хляб на ден. Хитлеристите останаха да ни дълхат 11 милиарда райхмарки. Българският народ посрещна съветските освободители с цветя и спонтанна радост. Нито една българска пушка не гръмна срещу тях. А нашите граници бяха защитени от ново териториално разкъсване. Понял, нацистче недобито
270
16
 
19
 
! Отговори
ДжоБаеца преди 1 година
Да го съблича тоя костюм и да облича един анцуг и да става пак таксиджия в Камчатка най-добре. За нищо друго не става тоя.
269
18
 
16
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
Русия няма да отстъпи ,те се "поизчистиха" ,"поутупаха" се ...и ще тръгнат отново в атака,впрос на време е ...А НЯКОЙ да не си въОбразяват,че Русия ще загуби ...виж,по-голяма верятност ние да изгубим,отколкото Тя ...с разваоянето на ЕС.
268
4
 
7
 
! Отговори
Джо Бидона преди 1 година
Днес коя година сме?
267
23
 
21
 
! Отговори
Уил Смит преди 1 година
България е поробена от русия на 9.09.1944 година, но Освобождението идва с победата на Украйна, тоя ситен ПееRаZ каквото и да говори съдбата му е- пандиZ до живот в двойна килия с някой надарен представител на моята раса!
266
13
 
4
 
! Отговори
зАз преди 1 година
Къде беше ти, бе, Пу преди Осем години, когато ВС на Украина бяха готови заедно с Руската армия да влязат в Киев и да изчистят бандеровския б.ърдак? Вардеше интересите на чновническият олигархат в обкражението си! И днес правиш същото!!! На Русия й трябват двама грузинци като Сталин и Берия, за да я спасят от такива като теб!
265
15
 
21
 
! Отговори
аз преди 1 година
Ами щом са толкова лоши САЩ ,защо Русия не ги нападна, а нападна Украйна?
264
10
 
16
 
! Отговори
Язе преди 1 година
До 294 Така е, благодарение на западната пропаганда и наглост - когато УСАно напада безпричинно суверенни държави като Ирак,Либия,Сирия, всичко е ок. Но щом рашките нападат - уау, вой до небесата.