Украйна с нова линия срещу Русия: Църквата позволи Коледа на 25 декември

Руснаците празнуват на 7-ми януари
Обновена: 21 дек 2022 11:18 | 21 дек 2022 11:14, Нели Христова
249
Украйна с нова линия срещу Русия: Църквата позволи Коледа на 25 декември
Снимка: БГНЕС

Православните вярващи в Украйна винаги са празнували Коледа на 7 януари, но тази година това ще се промени за мнозина, тъй като Православната църква на Украйна (ПЦУ) за първи път разреши на своето паство да празнуват на 25 декември.

Този ход създава разделителна линия с Русия, която празнува на 7 януари, и вероятно ще задълбочи разрива между двете враждуващи църкви в Украйна.

През 2018 г. ПЦУ се отдели от едноименната Украинска православна църква (УПЦ), която се разглежда като политически свързана с Москва и е изправена пред обществени искания за закриването ѝ на фона на обвиненията, че е средище на петоколонисти - т.е. хора, които подкрепят и тайно помагат на враговете на страната, в която живеят.

"Даваме възможност на хората да празнуват в друг ден", заяви архиепископ Евстратий Зория от ПЦУ в Киев.

Евстратий заяви пред „Политико”, че нагласа за промяна има още от 2017 г., когато 25 декември стана официален празник в Украйна. Много от привържениците на църквата са лобирали за отказ от Юлианския календар, който се спазва от Руската православна църква.

Призивите за промяна само се засилиха след нахлуването на Русия в Украйна, което накара ПЦУ да позволи на своите 7000 енории да провеждат пълни религиозни служби на 25 декември, ако желаят.

Според Евстратий, още преди инвазията повече от една трета от украинците са искали да преминат към Григорианския календар. "Сега броят им вероятно е по-висок и ние провеждаме експеримент, за да се опитаме да разберем какво наистина искат богомолците", каза той.

"Няма да местим деня на Коледа", добави той. "Това ще бъде допълнителен ден за поклонение", като празненствата ще се провеждат в съответствие с официалния Юлиански църковен календар.

Междувременно църквата "ще обмисли какво да прави в бъдеще и ще наблюдаваме внимателно колко паства се възползват от възможността да празнуват на 25 декември", продължи Евстратий.

Въпреки съпротивата на Кремъл и Руската православна църква, през 2019 г. ПЦУ получава църковна независимост от Константинополския патриарх Вартоломей I, смятан за духовен водач на православните вярващи по света. Решението му отмени вековно споразумение, което предоставяше на патриарха в Москва власт над църквата в Украйна.

Политическите различия са в основата на разкола между църквите в преобладаващо православната държава: прозападната ПЦУ предложи подкрепа на протестиращите на Майдана през 2014 г., които свалиха Виктор Янукович, наместника на Москва в Украйна. През последните години църквата е силен защитник на украинската държавност и суверенитет.

Свързаната с Русия УПЦ заяви през май, че е прекратила подчинението си на московския митрополит Кирил, яростен поддръжник на руския президент Владимир Путин, въпреки че малцина вярват, че разколът е искрен. Говорителят на църквата, митрополит Климент, отхвърли като политически трик решението на УПЦ да разреши на своите пасоми да празнуват на 25 декември, като го обяви за доказателство за това, че съперничещата църква не е религиозна институция, а политическа организация, която се стреми да изпълнява заповедите на правителството.

"Исторически семействата са свикнали да празнуват на 7 януари", казва той пред „Политико”. "Хората, които ходят в Украинската православна църква, не искат никаква промяна", каза той. "Изминаха четири години, откакто правителството обяви 25 декември за официален празник, и оттогава не сме виждали хората да го празнуват като Коледа", добави той.

ПЦУ със седалище в Киев отхвърля обвинението, че решението ѝ да разреши на паството да празнува Коледа на 25 декември има нещо общо с политиката. Вместо това тя просто отговаря на "многобройните молби и взема предвид дискусията, която се води от много години в църквата и обществото".

Реакцията на УПЦ на новата коледна опция е нещо обичайно, смята архиепископ Евстратий. "Те винаги са се отнасяли към нас като към политическа група. Те не ни приемат като религиозна организация или като църква", казва той.

"Това наподобява много начина, по който Русия се отнася към Украйна като цяло", продължава той. "От наша страна често сме предлагали да започнем диалог без никакви предварителни условия, но те обикновено не отговарят, а когато го правят, настояват да признаем, че не сме църква, нямаме канонични права и че нашите духовници не са духовници."

Повече от 1600 енории са дезертирали от Украинската православна църква, откакто тя е призната от Константинополската патриаршия - около 1000 от тях след нахлуването на Русия в Украйна.

Григорианският календар е въведен от папа Григорий през 1582 г.; Юлианският календар, установен от Юлий Цезар, води началото си от 46 г. пр.н.е.


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Смешно ми е
164
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
СССР направи така, че всички висши духовници в държави като България и Украйна да са от КГБ/ДС. А празнуването на Коледа на седми януари е акт с който традицията на Коледния пост бе унищожена. 0% от руснаците постят на Нова Година.
163
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
България ще започне да празнува на 7-ми.
162
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Укри църквата да прави каквото си иска. Скоро няма да има УкриЛандия, така че няма особено значение. Днес укритата пак са загубили 5 града. Язък им за настъплението.
161
17
 
7
 
! Отговори
Видя се, че укрете преди 9 месеца
ще продадат не само ду_пе, но и религията си, само за да угодят на западния чорбаджия. Предлагам им да приемат направо исляма. Така хем ще угодят на британските съюзници от най-многоборойния мюсюлманки град в Европа (Лондон), хем може заливните шейхове и те да им пратят някаква милостиня.
160
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Българският народ се оказа мъдър и далновиден,след като навреме се отказа от руските манипулации за славянско братство и не склони в Югославия.Украинци,поляци,словенци,хървати сърбаха горещата попара на руската шовинистична политика,но не могат да върнат времето.
159
21
 
11
 
! Отговори
хммм преди 9 месеца
Много пр ост народ живее в България. Самия факт че плюе по държава която е водила 2 войни за свободата и показва колко мозък има в главите на новоизкюпените европейци. Англичани, франсета и въобще западняците плюят по сънародниците ни в чужбина, имат ги за по-долни от животни, а незрящите пишман западняци в БГ говорят за либерализъм и свобода. Вие сте ненормални бе хора. Слепи ли сте какво се случва, целия запад иска да остлаби Русия, вие им ръкопляскате. Тази война се води от запада не Русия
158
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
РУСКАТА ЦЪРКВА НЯМА НИЩО ОБЩО С ЦЪРКВА.НАРИСУВАЛИ ПУТИН И ШОЙГУ ПО СТЕНИТЕ. КАТО ФИРОМСКОТО НЕДОРАЗУМЕНИЕ КЪДЕ СЕ КЛАНЯТ НА АЦЕ ФЕДЕРО
157
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Руската православна църква е сатанинска секта, църквите им трябва да бъдат опожарени, а сектантите - обявени извън закона!
156
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
БРАВО НА УКРАЙНА! ЗАБРАНИ КАГЕБЕЙСКОТО СВЪРТАЛИЩЕ НА МОСКОВСКАТА ПАТРИАРШИЯ!
155
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всяко дете в Русия знае,че най-големият трафикант на цигари и алкохол е милиардерът-патриарх на руската псевдо църква Кирил Гундяев. Самият той нееднократно е призовавал да се избиват православните в Украйна.
154
24
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Едно време по социализма Коледа и Великден бяха забранени. Сега това става и в Украйна. Важното е да се празнува хелуин.
153
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Това е СИМОНИЯ - Еш па тоя па откачения, удия па и тоя не нормалния ...
152
15
 
9
 
! Отговори
Това е СИМОНИЯ преди 9 месеца
В българската православна църква Коледа е на 25 декември, защото сме по друг календар. Постъпката на ПЦУ е абсолютно сектантска и неправославна.
151
7
 
7
 
! Отговори
Това е СИМОНИЯ преди 9 месеца
Църковният празник не е ядене и пиене, а ритуал - православните християни 40 дни постят, след което се изповядват и се причестяват. И по какъв календар ще се причестява паството на ПЦУ сега??? Какво и как ще празнува ПЦУ на 27-мия ден от поста, 13 дни преди истинската дата??? Каква служба ще има в църквите на ПЦУ и по какъв канон??? Точно заради такива глуппости ПЦУ е абсолютно нелегитимна в целия православен свят и не е призната от нито една легитимна православна църква включително и БПЦ.
150
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В Америк само 20% от населението ходи на църква, а в скандинавието - 9 до 11%.
149
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Иванов - Защото ...? Защо? Какви исторически данни имаш, за да подкрепиш това твърдение?
148
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"а не на 25 декември, празника на езическая бог Митра (раждането на Слънцето, а преди това на египетския бог Ра). " - Не знаех, че в България сме празнували Ра и Митра. Роднин ли са? Защото и двамата имат ра в името? В мексико сигурно заради това празнуват ЧупакабРА!
147
6
 
7
 
! Отговори
Иванов преди 9 месеца
Григориански или не е без значение 25 дек.е най вероятната дата на Рождество Христово точка
146
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Поамериканчиха ги и тия...