"Месомелачката Бахмут" – дори и Русия да надделее, ще е пирова победа

Независимо от всичко битката е от огромно значение за двете страни
22 дек 2022 19:00, Елка Василева
203
"Месомелачката Бахмут" – дори и Русия да надделее, ще е пирова победа
Снимка: архив, БГНЕС

Водената вече близо пет месеца битка за малкия град Бахмут в Източна Украйна се проточи толкова дълго и причини толкова много смърт и разрушение, че дори и Русия да надделее в нея, това ще бъде пирова победа, казват военни експерти.

Още по темата
Разрушени жилищни блокове, тежко ранени войници, кални догоре окопи и мирни граждани, криещи се в мазета под непрестанен обстрел - откакто започнаха боевете за града, всички тези гледки станаха неразделна част от пейзажа във и около Бахмут, пише Ройтерс.

Установяването на контрол над това населено място с население преди войната от 70-80 000 души, стопило се сега до около 10 000, може да осигури на Русия предмостие за продължаване на настъплението си към два по-големи града - Краматорск и Славянск.

Падането на Бахмут освен това ще лиши Украйна от полезен за снабдяването на войските ѝ пътен и железопътен възел.

Ожесточените боеве за града обаче се водят от 1 август, а руските обстрели започнаха още през май. Оттогава вече мина доста време, което украинските подразделения западно от потъналия в развалини Бахмут използваха, за да изградят нови отбранителни линии, към които да се оттеглят в случай на нужда.

"Ако руските войски бяха успели да превземат Бахмут още в началото на настъплението срещу града през август, това действително щеше да е значителна победа за тях. Всичко обаче опира до това в чии ръце е инициативата", каза Конрад Музика, полски военен анализатор.

По думите му съумяването на Украйна да укрепи околностите на града в месеците след началото на битката на практика е намалило стратегическата важност на Бахмут, тъй като дори и да го превземе, за Русия вече ще е по-трудно да развие този свой успех.

Независимо от всичко битката е от огромно значение за двете страни, тъй като сега, в условията на настъпващата зима, тя се превърна в основния театър на бойните действия в Украйна с оглед на големите ресурси, които бяха пренасочени към нея, и на това, че е първата от месеци, която Москва има реални шансове да спечели.

Командирите и от двете страни описват боя за Бахмут като "месомелачка". Някои руски, украински и западни експерти дори сравниха битката със сраженията от Първата световна война, когато в ожесточени окопни боеве Германия и Великобритания дават огромни загуби за спечелването на нищожни парчета земя.

Игор Гиркин, руски националист и бивш служител на Федералната служба за сигурност, изиграл роля при започването на първата война в Донбас през 2014 г., каза преди дни, че стратегията на неговата страна в Бахмут е идиотска.

"И какво, като падне Бахмут?", размишлява той във видеопослание, добавяйки, че украинците просто ще се оттеглят към следващия отбранителен рубеж и същевременно ще продължат да изграждат все нови и нови защитни линии.

"Това е пробиване на вражеските отбранителни линии по модела на Първата световна война", каза Гиркин. Според него Москва трябва да промени стратегията си на бойното поле и да разположи силите си по друг начин.

Майкъл Кофман, експерт по руската армия в американския мозъчен тръст Си Ен Ей, заяви, че упорството, с което Русия води битката за този град, е плод по-скоро на това, че вече е вложила прекалено много ресурси в нея, за да се откаже, а не толкова на "стратегическа целесъобразност".

"Боят за Бахмут не е лишен от смисъл, но е стратегически нецелесъобразен с оглед на слабия настъпателен потенциал на Русия и липсата на изгледи за пробив дори градът да бъде превзет", каза Кофман.

Затворници войници

Нито една от двете воюващи страни не разкрива какви са загубите ѝ досега в конфликта в Украйна.

Според Киев обаче Русия понася тежки загуби, а много от убитите са затворници, наети от частната военна компания на Москва "Вагнер".

Евгений Пригожин, основателят на "Вагнер", който е санкциониран от Запада, потвърди, че хората му участват в битката.

Договорът, който той предлага на затворниците, е, да воюват и след шест месеца да бъдат помилвани, но ако дезертират, ги заплашва екзекуция.

През ноември независимата руска медия "Медиазона" съобщи, че според публично достъпни данни на руската Федерална служба за изпълнение на наказанията между септември и октомври обитателите на руските затвори са намалели с над 23 000 души - най-големия спад от повече от едно десетилетие.

Това според медията говори, че затворниците са приели предложението на Пригожин.

Ройтерс не може да провери достоверността на изнесените данни.

Пригожин предупреди да не се чакат бързи пробиви, а в изказване от 12 декември посочи, че задачата на "Вагнер" в боевете за Бахмут е "да убият колкото се може повече вражески войници и да обезкървят украинската армия".

От кадрите от битката личи, че сражението се води за сравнително скромни участъци земя и че фронтовата линия постоянно се мести ту напред, ту назад.

В сводките за положението на бойното поле Русия съобщава, че Украйна търпи тежки загуби в жива сила и техника. В понеделник украинският президент Володимир Зеленски каза, че Бахмут е "най-горещата точка" на 1300-километровия фронт.

Във вторник канцеларията му съобщи, че той е посетил града, за да се срещне с украинските войници и да ги удостои с военни отличия.

Война на изтощение

За Русия Бахмут, който тя нарича със съветското му име Артьомовск, отдавна има политическо значение.

Градът е разположен на фронтовата линия, разсичаща на две източния украински регион Донбас. С превземането му Русия ще бъде една стъпка по-близо до установяването на пълен контрол над Донбас, части от който са под контрола на проруските сепаратисти още от 2014 г.

Откакто през април руските войски се изтеглиха от Северна Украйна след унизително поражение, Москва публично обяви, че главната цел на войната сега е "освобождаването" на рускоезичния Донбас, почти половината от площта на който се заема от Донецка област.

Конрад Музика посочи, че боят за Бахмут се е превърнал в битка на изтощение.

"Украинците просто изтощават руснаците, и то доста ефикасно, що се отнася до живата сила и техниката. Те правят така, че руснаците да платят по-висока цена", коментира полският военен анализатор.

Според британското военно разузнаване има "реална вероятност превземането на Бахмут да се е превърнало предимно в символна, политическа цел" за Москва.

Победата там ще повиши бойния дух, а генерал Сергей Суровикин, който от 8 октомври е главнокомандващият на всички руски войски в Украйна, ще може да покаже, че е бил прав да прехвърли силите си другаде след оттеглянето от южния град Херсон.

Тя може да донесе и политически капитал на Пригожин в Москва, ако му бъдат приписани някакви заслуги за нея.

Украйна, от друга страна, според експерти, си е направила сметката, че Бахмут си струва да бъде запазен под неин контрол донякъде и за да може да се съхрани подкрепата от западните страни, от чиито оръжейни доставки е зависима.

Макар и Украйна да постигна поредица успехи на бойното поле, дори и при най-малкото поражение за нея има риск да се създаде впечатление, че обстановката на фронта е патова, а това може да направи западните страни по-уклончиви що се отнася до увеличаването на помощта за Киев, като се имат предвид растящите икономически проблеми, с които се сблъскват в резултат на войната.

"На този етап Украйна е жертва на собствените си успехи и страда от високите очаквания да държи постоянно инициативата в свои ръце", заяви Кофман.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
зЕлка Василева е най-големият експерт по всичко, особено по военни въпроси. Предлагам тази видна ми.сир.ка да стане министър-председател, че да ни оправи и да оправи родата си и барем спре с про.сто.тиите си...
158
0
 
1
 
! Отговори
Вълканов преди 1 година
Целта на удължаването е, колкото се може повече украинци да оставят телата си на бойното поле. Руснаците воюват с малки щурмови сили и с висока наситеност на артилерия, дронове и самолети. Не само от украинците, но и от Натовските военни, жертвите са много. Войната ще спрре, когато плачът на майките на Натовсите войници тръгнат срещу правителствата на държавите участници във войната. Така бе във Виетнам, така ще и сега.
157
11
 
11
 
! Отговори
Сергей преди 1 година
Ако русите искаха ,досега да са приключили с Бахмут.Нарочно не затварят котела ,за да може Нато да вкарва свежи украински попълнения които руснаците изпращат при Бандера.Месомелапка здрава.
156
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи ако руснаците спечелят, в което никой не се съмнява дори и американците ще е пирова победа. А ако украинците спечелят, което е в рамките на фантазиите ще е ключова победа! Статията счупи ***!!
155
0
 
2
 
! Отговори
До Виготура преди 1 година
Ти от дупка ли изпълзя? Я вземи първо прочети нещо и тогава коментирай.
154
13
 
15
 
! Отговори
мунчо преди 1 година
Незнам от какво ще бъде освободен ,но това ще е името на поредното воинищко гробище .Простите украинци съсипаха самата си идея за силна държава ,сега ги чака разпърцелосване -предвид че полша и румъния чакат като чакали оцелелите от битката 4 МИЛИОНА И ПОЛОВИНА БЕЖАНЦИ ЕВТИНА РАБОТНА РЪКА И ЕВТИНА ПЛЪТ само в Германия -еми нема толкова *** нация и това сами си го причиниха ,Руснаците никога няма да им простят геноцида над руското население -тия не са като нас -меки марии.
153
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак нескопосана хохло пропаганда.
152
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахаха, какво мрънкане настана от русофилчетата, не разбрахте ли че няма да спечелите нищо бе кратунковци ?Единственото което спира западните държави де подпомогнат повече Украйна е че не искат РФ да се разпадне заради атомните уръжия. Това би бил по голям проблем за всички отколкото тази войнаКакто е тръгнало обаче упорството на Путиен ще довърши РФ до няколко години
151
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уил Смит - *** бий сценични шамари, мисленето не ти е сила.
150
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Това е просто една мародерска война на заграбване" --------------- Мнъц. Войната е за да попречи на сащисаните да направят същото. И за разлика от сащисаните, по-голямата част от населението там не им е безразлично.
149
19
 
17
 
! Отговори
Д2 преди 1 година
Украйна се бие доста успешно в район около Бахмут и в самия град. След таз сутрешна контраофанзива вагнерите пак са побегнали на зад. Опитное отново е в ръцете бандеролите. Всички квартали на Бахмут са също техни. Голям срам е за Путин, че това градче все още не е паднало.
148
13
 
26
 
! Отговори
Ром'с преди 1 година
Видимо украинците губят в Бахмут, та затова и пуснаха тази статия, за да подготовят хората за големите загуби на украинците в този град.
147
21
 
22
 
! Отговори
Ильо Минатов преди 1 година
Целта на путин е да вземе житницата на и полвината свят -украинския чернозем.След 20-30 години нефта и газа няма да е основното гориво ,а Русия няма друга икономика освен нефт и газ и така иска да контролира доставките на храна за полвината свят.Това е просто една мародерска война на заграбване,а другите оправдания са за бабите пред блока -спсявал православието пазел децата от канибали ала бала...
146
11
 
21
 
! Отговори
komitata преди 1 година
автора на тоз компот си ням ахабер от света -Бахмут въпреки че целия е опасан сбункери и тунели години наред и не с еразбира защо внаселено место руснаците с ан хълмовете и оттам го обстрелват и украинците търпят огромни загуби което е бесмислено защото армията им е изтощена и се бие с наемници ,запасняци и доброволни отряди
145
24
 
26
 
! Отговори
Инициатор преди 1 година
Ако войната вървеше добре, Рассия досега да е превзела цяла Украйна, според плановете на Фараона и под-фараончетата, но нещо движението им напред зацикли и никой от русофилстВУващата молодьож не може да обясни що стана тъй.
144
20
 
14
 
! Отговори
Додо преди 1 година
Няма Русия да "надделее", ние, редовните читатели тук и зрители на Нова Тв го знаем най-добре! Авторката на настоящата публикация многократно ни е казвала, че Путин умира от рак и губи войната, а Мурзилката-*** на Соро$ по Нова - Виктор Николаев каза, че Путин ще бъде изправен пред нов Нюрнбергски процес в Хага, като Украйна победи. Тъй, че недейте да се излагате! Путин загуби войната! Слава Украiни! Ураааа!
143
6
 
27
 
! Отговори
БАЙ ГАНЬО ЖУРНАЛИСТ преди 1 година
западната пропаганда - четете и анализирайте и помнете етапите на пропагандата. Тя е насочена към масовата публика и очерня мислещите хора. Доста е примитевна тази пропаганда. Пълна едностранчивост, само черно за едните и сам бяло за другите. Даже коменистите не ползваха толкова пошла пропаганда
142
17
 
6
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
Бахмут няма да бъде превзем, не и по този начин. Лисичанс и Северодонецк бяха обкръжени, за да бъдат взете, а това не се случва в момента. Просто Вагнер жертват войници, защото просто искат да обескървят украинската армия и дори загуби 1:3 това изглежда ги устройва. Другата причина е просто, че Пригожин иска успеха, защото явно иска да замени Путин.
141
12
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Окопаха се там вярвайки,че никой не може да ги бутне, но малко объркаха нещата.Руснаците не са бойците на ДНР.Тия укрепени позиции са още от 2014г,с много фабрики,които могат да се използват като укрепления.Сега се хвърля всичко от украинците там,защото няма други.Изтеглят ли се към Славянск не могат да се отбраняват ефективно,а да копаеш окопи през зимата не става.Загубят ли украинците Бахмут губят почти всичко.
140
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"На този етап Украйна е жертва на собствените си успехи и страда от високите очаквания да държи постоянно инициативата в свои ръце" ХАХАХАХАХАХАХАХААА