Пригожин: Да бъдем честни, украинската армия се бие смело за Бахмут и Соледар

Съобщенията за тяхното масово дезертиране не са верни, добави той
10 яну 2023 12:38, Нели Христова
214
Пригожин: Да бъдем честни, украинската армия се бие смело за Бахмут и Соледар
Снимка: БГНЕС

Руската паравоенна групировка "Вагнер" заяви, че води "тежки кръвопролитни боеве" за контрола над град Соледар като част от продължилата месеци руска офанзива за превземане на източната Донецка област в Украйна.

"В западните покрайнини на Соледар се водят тежки кръвопролитни боеве. Въоръжените сили на Украйна защитават достойно територията на Соледар", написа в социалните мрежи основателят на "Вагнер" Евгений Пригожин.

Свързаният с Кремъл бизнесмен, който попадна под ударите на западните санкции, отхвърли твърденията, че украинските сили масово напускат фронтовите линии в Соледар.

"Нека бъдем честни със себе си. Украинската армия се бие смело за Бахмут и Соледар. Съобщенията за тяхното масово дезертиране не са верни", каза Пригожин, цитиран от пресслужбата му в Telegram.

Соледар се намира на около 15 км от разтърсвания от войната град Бахмут, който през последните месеци се превърна в център на сраженията.

Превземането на Бахмут - град с предвоенно население от 70 000 души, сега е една от основните военни цели на Москва.

По-рано тази седмица Пригожин заяви, че Соледар е щурмуван "изключително" от частите на „Вагнер”, като каза, че те водят ожесточени боеве за административната сграда на града.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви в късното си нощно обръщение в понеделник, че неговите войски устояват на "нови и още по-силни атаки" срещу Соледар.

Той каза, че градът е бил изравнен със земята по време на боевете. "Всичко е напълно разрушено."

Министерството на отбраната на Великобритания заяви в понеделник, че силите на Москва "вероятно контролират по-голямата част" от Соледар.

Публичната роля на Пригожин и "Вагнер" значително нарасна, откакто Кремъл изпрати войски в Украйна. Бизнесменът вербува затворници да се бият в Украйна, като обещава амнистия при завръщането им, ако оцелеят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
9
 
10
 
! Отговори
Оркестранта преди 1 година
Всеки ден минимум 500 укри при соледар и бахмут дават фира.61 бригада бяга ,изоставяйки полските наемници,17 танкова бригада е изоставена също , няма гориво да избяга.
90
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 85: Загубено време е да четеш статиите, ако търсиш истина в тях. Аз ползвам днес.бг като добро обобщение на пропагандата, за да знам с какво е облъчвано обществото, тъй като още от унверситета спрях да гледам тв. Иначе се информирам от съвсем други източници (предимно западни, сериозни и изпитани, но не мейнстрийм). Иначе като сравниш плоската пропаганда с реална журналистика наистина е смешно, малко ми е жал за хората, които вярват на лъжите, но като предпочитат лъжите пред реалността...
89
3
 
6
 
! Отговори
До 78 преди 1 година
Май си ги пробвал тези пишчици, щом не ти харесват? Ми бегай у кравария, такива като теб разправят, че там вапцаните били с големи тояги, може и да ти хареса!
88
11
 
8
 
! Отговори
do 83 преди 1 година
Не знам, кой е умник или глупав. Но руската държава и руските политици се оказаха обикновенни мизерници. Стигнали са до там, че напулно ги е напуснала лоиката и разума. Вагнер обещава амнистия. Все едно Пеевски или Митьо очите да влезне в българския затвор и да обещава амнистия. Къде е Конституцията...законите. По тая логика утре Костя Копейкин, може да иде да прави референдум в Мадрид Испания. Как се прави референдум от една влас в друга държава. Стига сте защитавали Русия. Отворете си очите.
87
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много внимание се обръща на Украйна и нищо не се казва за Етиопия, където войната е в пъти по кръвопроливна. И там както и в Украйна Вагнер взимат участие, а срещу тях е Френския легион. Но никой нищо не споменава за това.
86
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До дебейските самоотвержени армии от дезинформатори. Английското разузнаване потвърди, макар и с половин уста, че Соледар падна. Скоро и Бахмут. Вие си пишете тука, не пречите на никого, даже сте забавни :)
85
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рускините не могат да издържат пияните си мужици с малки патki. Като идват на черноморието се скъсват да се шлякат с българи, поляци, чехи, германци, който и да е, само и само да забравят за миг мизерния си живот с пияндетата в Сибир.
84
0
 
8
 
! Отговори
До До 64 и сие преди 1 година
Че те всичките ни "новини" от години насам, особено последните три, са си фейкове. Какво пречи да им се посмеем? Безсмислено е дори да се губи време за четене на статиите, съставляващи изключително некадърно изпълнение на поръчката за пропаганден облак. Хората прочитат заглавията и това е достатъчно, за да се посмеят. Ей го на и това - призив за честност в медиите ни! Ми то си е виц!
83
12
 
11
 
! Отговори
Владо преди 1 година
Русия загуби войната още през март 2021. Предстои разпад на федерацията, граждански войни и терор на населението от затворниците и мюсюлманските главорези.
82
3
 
3
 
! Отговори
До 64 и сие преди 1 година
Абре умници селски, пуснаха ви една въдичка и веднага клъвнахте. Хич и даже не се усетихте, че тази "новина" е фейкова бре.
81
8
 
14
 
! Отговори
Москва потъна преди 1 година
Подложин да дойде тук да вербува нашите русофили - партизани на маса и без това бая пари им наляха от Кремъл време е си връщат вересиите.
80
16
 
22
 
! Отговори
Сигурно е преди 1 година
Русия ще загуби тази война.
79
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А схемата за пропагандиране е елементарна - няколко десетки медии с един собственик, от зад Океана, платени 5 тр о ла, които имат предоставени права да пишат и да си лайкват постовете многократно и - те ти тебе "честно" слово. Ще ме уморите от смях с такива призиви. Толкова сте прозрачни. Там, където не е дадена възможност за изразяване на различните позиции, честност има само на куково лято.
78
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честност? В условията на тотална едностранчива натовска пропаганда, пълна забрана на свободата на словото и игнориране на други основни човешки права и свободи? Точно медийната мафия да апелира за честност е жива подигравка! Мърсене на думата!
77
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците са мизерни бедняци и алкохолици с малки пишчици.
76
11
 
13
 
! Отговори
съвет преди 1 година
До аз пък се чудяНе е нужно да си завършил право за да видиш че в Русия няма закони. Всичко се държи отмафиотски структури които ще ликвидират Русия. Ако наистина обичате тази държава, това трябва да ви е главната преокупация.
75
9
 
12
 
! Отговори
Кекъл преди 1 година
Тоз Пригожин... А ти ко правиш там без циклоп? Лъжеш някви хлапета, че се бият за родината и няква висша идея, а те се бият за твоята алчност - солните мини и накрая ще ги изпратиш с по един крак и един *** обратно в Блатная, тези които оцелеят.
74
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако Украйна вземе Бахмут ще раздели Донецк от Луганск и Руската армия в Донецк ще е изцяло изолирана след разгромяването на Руската флота в черно море и забраната на Турция да пуска Руски военни кораби през Босфора. Русия изгуби ли Бахмут, губи и Донецк, а с Донецк губят Мариупол и 3/5 от Руската армия в Украйна, както и оръжие и техника за десетки милиарди. Този град ще реши резултата от войната.
73
2
 
1
 
! Отговори
кубанская столица преди 1 година
До СандоСамо глупци не виждат това
72
2
 
3
 
! Отговори
хаха преди 1 година
До Анонимен 69 --- Да не би да си на терен и да ги броиш лично?