Пригожин: Да бъдем честни, украинската армия се бие смело за Бахмут и Соледар

Съобщенията за тяхното масово дезертиране не са верни, добави той
10 яну 2023 12:38, Нели Христова
214
Пригожин: Да бъдем честни, украинската армия се бие смело за Бахмут и Соледар
Снимка: БГНЕС

Руската паравоенна групировка "Вагнер" заяви, че води "тежки кръвопролитни боеве" за контрола над град Соледар като част от продължилата месеци руска офанзива за превземане на източната Донецка област в Украйна.

"В западните покрайнини на Соледар се водят тежки кръвопролитни боеве. Въоръжените сили на Украйна защитават достойно територията на Соледар", написа в социалните мрежи основателят на "Вагнер" Евгений Пригожин.

Свързаният с Кремъл бизнесмен, който попадна под ударите на западните санкции, отхвърли твърденията, че украинските сили масово напускат фронтовите линии в Соледар.

"Нека бъдем честни със себе си. Украинската армия се бие смело за Бахмут и Соледар. Съобщенията за тяхното масово дезертиране не са верни", каза Пригожин, цитиран от пресслужбата му в Telegram.

Соледар се намира на около 15 км от разтърсвания от войната град Бахмут, който през последните месеци се превърна в център на сраженията.

Превземането на Бахмут - град с предвоенно население от 70 000 души, сега е една от основните военни цели на Москва.

По-рано тази седмица Пригожин заяви, че Соледар е щурмуван "изключително" от частите на „Вагнер”, като каза, че те водят ожесточени боеве за административната сграда на града.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви в късното си нощно обръщение в понеделник, че неговите войски устояват на "нови и още по-силни атаки" срещу Соледар.

Той каза, че градът е бил изравнен със земята по време на боевете. "Всичко е напълно разрушено."

Министерството на отбраната на Великобритания заяви в понеделник, че силите на Москва "вероятно контролират по-голямата част" от Соледар.

Публичната роля на Пригожин и "Вагнер" значително нарасна, откакто Кремъл изпрати войски в Украйна. Бизнесменът вербува затворници да се бият в Украйна, като обещава амнистия при завръщането им, ако оцелеят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направо ви изпиват акъла на вас ама няма си признаете.
10
20
 
27
 
! Отговори
Валерiй Береза преди 1 година
10 месеца и половина втората по сила армия в Света не може да се справи с агитката на Динамо Киев!
9
12
 
24
 
! Отговори
Ограничени та плоски преди 1 година
Ако питате нашите ***, руснаците нямат никви загуби, 2-3 ранени в рамото за 1 година
8
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този обърна плочата...нещо е замислил в дългосрочен план..ама какъв......................
7
32
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Огромен е контрастът между изказванията по темата на Пригожин и на оня изтръпнал наркоман от Киев. Пригожин има доста по-трезва оценка, докато киевския гном пак халюцинираше някакви въображаеми сцени.
6
23
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само нашите комунисти вярват фанатично за ,,успехите" на Путин.Е...да си вярват. За тяхна сметка.Украинците си защитават земята и семайствата.Тяхна битка е справедлива.
5
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зе-клоунът казал, че Соледар бил изравнен със земята по време на боевете и, че всичко е напълно разрушено, а Пригожин заявил, че частите на "Вагнер" водят ожесточени боеве за административната сграда на града.
4
13
 
33
 
! Отговори
Тъжен преди 1 година
Сърцето ми се къса от тази война. А "братята" оттатък океана си умират от кеф!
3
28
 
29
 
! Отговори
Урките преди 1 година
са руски войни със замъглено самосъзнание. тестото е същото. Тука наглосаксите добре го изиграха - в цялата ЕС няма да намерят други такива-упорни и без грам разум!
2
27
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И смело ще изгуби Бахмут и Соледар.
1
36
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
гледайте интервюта на Урки от тези места и тогава пишете поредните пропагандни бози. Смело никой не го угрява, просто загиват млади хора по някакви окопи и дупки в земята. Няма нищо смело и геройчно в това, но на ФАЩ така и харесва. Да се съсипе поредната държава. Още ли търсят на Садам химическите оръжия?