Сп. "Шпигел": Германия дава зелена светлина за изпращане на "Леопард 2" на Украйна

Очаква се доставките да бъдат официално обявени още тази седмица
25 яну 2023 07:00, Анисия Иванова
272
Сп. "Шпигел": Германия дава зелена светлина за изпращане на "Леопард 2" на Украйна
Снимка: БГНЕС/EPA

Точно 11 месеца след началото на войната срещу Украйна Германия е решила да достави на Киев танкове “Леопард 2” и да позволи на други съюзнически държави да сторят същото, твърди списание “Шпигел”.

Ако бъде потвърдено официално, решението ще осигури на украинската армия голяма ударна мощ за освобождение на земите, окупирани от Русия.

Германски танкове ще бъдат пратени в Украйна - потвърждава и източник на агенция Ройтерс.

Очаква се доставките да бъдат официално обявени още тази седмица, съобщава „Шпигел“.

Според неотдавнашна анкета на ARD 43 на сто от германците са против такава стъпка, но според днешните публикации в германските медии канцлерът Олаф Шолц най-сетне се е поддал на натиска на Полша и други съюзни държави от последните седмици.

Още по темата

Самият Киев настоява да получи танкове “Леопард” от месеци, за да намали загубите в жива сила и да изтласка руските войски от всички територии, завзети през 2014-а и през тази година.

Според “Шпигел” Берлин може да достави на първо време поне рота от модела “Леопард 2 А6” пряко от арсенала на Бундесвера. В по-дългосрочен план могат да бъдат изпратени още танкове, след като бъдат ремонтирани. Според производителя - “Райнметал”, в наличност са 139 такива машини, но за ремонта им са необходими месеци.

Освен това Германия като страна-производител ще разреши и на други натовски държави да реекспортират танкове “Леопард” за Украйна. Желание за това изразиха по-рано Полша и Финландия, а според източник на ABC News Украйна очаква поне сто танка от общо 12 съюзнически държави, съобщава БНР.

Wall Street Journal писа по-рано, че е било постигнато съгласие между Съединените щати и Германия Берлин да достави малък брой от танковете си за Киев и да позволи на други страни да направят същото. В замяна на това администрацията на президента Байдън ще достави “значителен” брой американски танкове “Abrams M1”.

Според американски официални лица, на които се позовава изданието, Вашингтон ще огласи такива намерения още тази седмица.

Официално потвърждение обаче още няма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
3
 
6
 
! Отговори
до 197 преди 1 година
Кой е казал, че европа ще събира армия? :))) САЩ си разполагат вече армия в Румъния от няколко месеца :)))
183
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Брех колко военни капацитети сме имали :)))
182
0
 
1
 
! Отговори
до 208 преди 1 година
Даваха ги че тези брадлита със две като ракети специално за танкове някакви реактивни управляеми ли ,те го казаха и показаха -- та може да ги намериш и видиш .
181
4
 
1
 
! Отговори
204 преди 1 година
До 210 - Точно! Цялото това туткане е смешно. САЩ една година го мъдрииха, да им изпратят нещо по-сериозно. Европа и тя ... и още нищо не е доставено. Представи си, че бяха задесйтваи процеса още март месец - до лятото Украйна щеше да има всичко. Можеше и да се избегнат анексации и прочие. Ама сега - Русия не само, че готви масивна офанзива, ами са укрепени яко.
180
1
 
2
 
! Отговори
до 204-няма време преди 1 година
И аз така мисля ние какво знаем Все си мисля че щатите няма да си оставят магарето във калта направят ли подобно нещо ще е много подкопаващо и няма да им се вярва Защото всеки знае че украйнците не искаха да живеят като руснаците ,ама куража им идваше от щатите Ако не дойде лекаря или закъсне идва попа !
179
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"брадлитата също виждат и унищожават и танкове и пехота" - Как унищожават танкове? 25 mm оръдие, ама под 50 метра. Много рискова маневра и изисква множество попадения. Освен това, танковете които биеха преди 20-30 години, са малко по-обновени. Това не е камък-ножица-хартия ... Закарваш ендото и неутрализираш другото.
178
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 201 - Те са хора и имат нужда от сън. Освен това, артилерията и трябват кординти, а не светлина, за да удря. Ако си издадът позициите ... става жестоко.
177
2
 
2
 
! Отговори
Не съм казал ,че преди 1 година
във момента войската на украйна е МНОГО по модерна вагнер са по добре въоръжени и работят правилно със артилерията -- писах за лопардите че виждат във тъмното ,ако получат хеликоптери убици на танкове и те ще виждат ,брадлитата също виждат и унищожават и танкове и пехота ! новостите във голям размер тепърва ще идват във украйна нали за това си готвят цяла армия на запад .
176
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Европа колкото-- Добави нова зеландия и 5-те очички светват ;)
175
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледам новини и прочие от фронта - Украйнците често биват превъзхождани 3 към 1 като бройка, а "техоогичната разлика", изглежда че е прекалено малка, а самият брой на войниците, танкте, артилерията и амонициите им не просто кмпенсира, а превъзхожда тотално. Ако Европа продължава да се тутка, тея танкове доакто стигна по гарите в Украйна, може и руснаци да ги получат ... НЯМА ВРЕМЕ!
174
4
 
0
 
! Отговори
Европа колкото-- преди 1 година
--- може толкова ! Вижте има четири държави които са винаги заедно -сащ канада австралия и англия -- щом те не са тръгнали да си поставят икономиките на воени релси значи много добре знаят къде какво има и какво ще го правят . Когато сащ води война първо удря със стелтовете и томаховките после осъществява пълно въздушно превъзходство после над танковете се движат апачите и просто смилат всичко---като гледам украина и русия мъката е голяма -- какво ще им дадат щатите не знам ?
173
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако имаха технологично превъзходство нямаше ли украинците да атакуват през ноща? Защото точно това прави Вагнер в момента... плюс това едно е да имаш термокамери друго е да можеш да ги използваш
172
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Руските фенове -- За годините, когато все още имахме амия, хич не бяхме толкова "нискотехнологична", спрямо останалите.
171
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До БГ-от 8,5 милиона - 192 0 Китай нямат достатъчно ядрени бойни глави. Засега са 200, за 2025 готвят да ситгнат 400, а за 2030-а поне 1000. Нямат критинто количество ядрени бойни глави и достатъчно бръзи систими, за да е сигурно, че достатчно ще минат от тях.
170
4
 
3
 
! Отговори
Руските фенове -- преди 1 година
--- ме кефят защото нали и ние бяхме във същата амия и то доста по -- стегната само че нискотехнологична ,добре че и украйнците са като тях --- но все пак им вкараха нови технологии започна да се работи и със главите ! Сега обаче е пълно със украйнци който са във страните от нато и се учи материята много здраво --не да викаш аз катоп го излепам със ер *** гето тоя леопард и ще му хвръкне купола ,ами си представи през ноща че от леопарда те виждат точно къде си и след малко те няма !
169
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 195 - Европа ще види мог зор, да събере голяма армия. Говорим за 50 различни страни, някой не са в НАТО, други не са в ЕС, повечето разчитат едни на други за защита, а военната готовност почти навсякъде е под всякаква критика. Ти виждаш немците - половината им танкове изисква ремонти по 6-7 месеца.ОСвен това имаш тежка икономическа криза. При евентуален военнен конфликт, повечето страни няма да издържат икономически - Украйна, без масивната помощ, нямаше вече да я има.
168
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германия ще правти 20 танка през април,после още 30 през септември - средно п 1.5 танка на месец. Прибалтийските пращат 15-20 танака. Поляците пращат 14 танка (пратиха доста повече Т-72-ки, но това се забраи), британците и те ще пратят различни на вид танкове. И всичкото ще идва бааавно и в различни периоди от време. Осъзнавате ли, колко се туткаме из Европа? ЗАЩО СЕ БАВИМ ТОЛКОВА!?
167
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия няма нужда от голяма мобилизация... От началото на операцията ВСУ са били винаги със числен превес... А жертвите които русия дава са 3-до 4 пъти по малки в сравнение с украинските.. Европа е 300 милиона а русия 150 - ясно е че европейците могат да съберат по голяма армия... Затова русия разчита на здрав разум или революции в Европа преди да ни унищожи със ядренно оръжие
166
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щооо ми махате комента?
165
4
 
7
 
! Отговори
Русия като брой преди 1 година
-- хора може да извади много запасняци калашници ще се намерят велики генерали лично ще ги вдигат във атака със викове за родино и до там ! Мого народ-- още повече жертви защото ще срещнат много по модерна техника ! Това сега там е някаква мъка Русия се бие само защото има превъзходство във далекобойност --това е голляма работа защото можеш да унищожаваш без тебе да могат да те ударят ,обаче виждам как ще се внесе още техника за Украйна и това ще е края на руската инвазия във Украйна !