Сп. "Шпигел": Германия дава зелена светлина за изпращане на "Леопард 2" на Украйна

Очаква се доставките да бъдат официално обявени още тази седмица
25 яну 2023 07:00, Анисия Иванова
272
Сп. "Шпигел": Германия дава зелена светлина за изпращане на "Леопард 2" на Украйна
Снимка: БГНЕС/EPA

Точно 11 месеца след началото на войната срещу Украйна Германия е решила да достави на Киев танкове “Леопард 2” и да позволи на други съюзнически държави да сторят същото, твърди списание “Шпигел”.

Ако бъде потвърдено официално, решението ще осигури на украинската армия голяма ударна мощ за освобождение на земите, окупирани от Русия.

Германски танкове ще бъдат пратени в Украйна - потвърждава и източник на агенция Ройтерс.

Очаква се доставките да бъдат официално обявени още тази седмица, съобщава „Шпигел“.

Според неотдавнашна анкета на ARD 43 на сто от германците са против такава стъпка, но според днешните публикации в германските медии канцлерът Олаф Шолц най-сетне се е поддал на натиска на Полша и други съюзни държави от последните седмици.

Още по темата

Самият Киев настоява да получи танкове “Леопард” от месеци, за да намали загубите в жива сила и да изтласка руските войски от всички територии, завзети през 2014-а и през тази година.

Според “Шпигел” Берлин може да достави на първо време поне рота от модела “Леопард 2 А6” пряко от арсенала на Бундесвера. В по-дългосрочен план могат да бъдат изпратени още танкове, след като бъдат ремонтирани. Според производителя - “Райнметал”, в наличност са 139 такива машини, но за ремонта им са необходими месеци.

Освен това Германия като страна-производител ще разреши и на други натовски държави да реекспортират танкове “Леопард” за Украйна. Желание за това изразиха по-рано Полша и Финландия, а според източник на ABC News Украйна очаква поне сто танка от общо 12 съюзнически държави, съобщава БНР.

Wall Street Journal писа по-рано, че е било постигнато съгласие между Съединените щати и Германия Берлин да достави малък брой от танковете си за Киев и да позволи на други страни да направят същото. В замяна на това администрацията на президента Байдън ще достави “значителен” брой американски танкове “Abrams M1”.

Според американски официални лица, на които се позовава изданието, Вашингтон ще огласи такива намерения още тази седмица.

Официално потвърждение обаче още няма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Укронацистът и съветник на кабинета на Зеленски Михаил Подоляк обещаха удари срещу Москва, Санкт Петербург, Екатеринбург и други градове на РФ. Но той не намесва Украйна и казва, че това няма да са атаки от ВСУ, а някаква вътрешна ескалация.На първо място,това е послание към самите украинци, за да отвлече вниманието от месомелачката Бахмут,корупционния скандал с поръчките на украинското министерство на отбраната и да повдигне морала. Жителите на големите градове трябва да се преместят от състояние на еуфория в състояние на реализъм.
143
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски подписа закон 8271, който засилва наказателната отговорност на военните за редица нарушения, включително неизпълнение на заповеди, бягство от бойното поле, от военна част, отказ от действие с оръжие и др. Всъщност в сегашната ситуация действията са напълно оправдани от гледна точка на водене на война. Всичко това е необходимо на фашистката *** в Бахмут,където месомелачката смила с 200. Следователно някои единици буквално отказват да отидат там.
142
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Народът на Украйна защитава евроатлантическите ценности." --------------- Добре де, айде изброй ги тези ценности най-накрая бе. Те са като Йети - всички говорят за него, но никой не го е виждал. Проблемът ти е, че каквото и да изчуруликаш, всичко одтавна е деградирало и опровергано от безумната двулична западняшка политика. Тя си се върти като фурнаджийска лопата, но странно никога не е принципна, а единствено в зависимост от интереса. Няма как някой да те приема сериозно по този начин.
141
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Швейцария, държава с военен неутралитет, промени законодателството си. Сега е разрешен реекспорт (пренасочване през трети страни) на оръжия и боеприпаси, произведени в Швейцария за Украйна.Русия ще им припомни техния неутралитет.
140
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В района на Угледар ВС на РФ имат известен напредък в района на Николски и Павловка.Повишен натиск върху фашистката *** южно от Новомихайловка.В Маринка продължават боевете в западната част на града. На участъка Велики Новоселки-няма промени.В Запорожка област ВС на РФ вече са превзели по-голямата част от "сивата зона",но засега не са предприели сериозни настъпателни действия срещу сравнително големите населени места Орехов и Гуляйполе.
139
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В района на Соледар руските витязи настъпват към Раздоловка и Благодатное, има леко настъпление на запад от самия Соледар. Боевете за Спорни и край Белогоровка все още продължават. На юг от Бахмут ВС на РФ се движат към Красное(село Ивановское)и Часов Яр.От север на Бахмут нападение към Красная гора и Парасковиевка.Към момента няма оперативно обкръжение за Бахмутската групировка.Освен това в самия Бахмут боевете продължават в южните, югоизточните и североизточните квартали. Вагнеровците бавно пробиват отбраната на фашистката ***.
138
3
 
2
 
! Отговори
На Германците им преди 1 година
взиривиха газопроводите, взеха и изпратиха в Украйна такнковете, ликвидираха промишлеността .Какво ли още ще им се случи за да се срине ЕС икономически. Този театър в Украйна май е с единствена цел да ликвидира ЕС като конкурент на икономиката на САЩ или Китай или кой знае каква дълбока държава седи в дъното на събитията с Ковид истерията, войната и т.н. които ни се случват в последните години.
137
1
 
3
 
! Отговори
Йес!!! преди 1 година
Мачкай червените хлеб арки
136
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лаврик, на всички ни прави впечатление, че най-наглите, цинични и пропаднали коментари, без нищо съществено в тях се правят от западнофилите. Лоша услуга правиш на работодателите си.
135
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкова за илюзията за някакъв суверенитет. Щом на германския протекторат му смачкаха фасона да върви срещу интереса си, ние къде сме. Хубавото е, че всяка фасадна мантра за "демокрация", "права", "свободи" и безценности също потъна. Глашатаите на либералната шшаййка да застъпват на амбразурата да бранят Запада.
134
2
 
2
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 1 година
До Лаврентий Берия: Ето, виждаш ли. П'ростотиите ти се удават най-добре. А беше се заел да правиш едва ли не анализи. Не се мъчи да надскачаш себе си, бъди естествен.
133
0
 
0
 
! Отговори
Няма лошо преди 1 година
да се подпомогне украинската армия с танкове и оръжия. Лошото е, че или инструкторите или генералите, не знам кой, но е истински народомразец, дават заповеди тези оръжия и машини да се складират в жилищни квартали, болници и училища. Тактиката сандвич е много несправедлива към обикновените бедни украинци, които не успяха да напуснат тази територия. Важно е Украйна да победи, но не на всяка цена.
132
1
 
2
 
! Отговори
до 164 преди 1 година
И блазе на тия в западната Украйна - новото ГФР. За 5 години станаха лоокомотива на Евроопа. А в ГДР - то бяха като в България - впечатления от първа ръка.
131
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Работата е ясна, само се колебая Вова колко килотона ще им набие. Дилемата е дали ще ги заличи тотално или само леко ще ги поопърли.
130
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен: "САЩ ще се намеси" - та те се месят от ден 1 !! Страх ги е че ще им е за последно ако се намесят по-явно!
129
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И накрая САЩ ще се намеси , като уМИРОТВОРИТЕЛ , както винаги , а Украйна на две , Източна и Западна , както бяха ГДР и ГФР !
128
3
 
4
 
! Отговори
90 сек до Армагедон преди 1 година
В началото руснаците бяха подведени че украинците ще проявят разум и ще се предадат за 5 дни. Оказа се че 8 години мозъчна промивка на ЦРУ е свършила работа. Руснаците се изтеглиха и превключиха на нормална конввенционална война. Запада на свой ред се подведе че руснаците са слаби и отстъпват и се въвлече в нещо за кавото не бяха готови - ресурсоемна война.
127
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Започнало е разместване на ядрените сили на Русия. Скоро от Киев ще остане само радиоактивна пепел и никой нищо няма да направи. Защото пред атома всички са равни. *** е, че и тук ще има последици като от Чернобил.
126
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германия си иска териториите от Полша , ще им дават територия от Украйна .
125
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нинова да не закъснее с козунаците .