Най-добрият приятел на Путин в Германия: "Какво искаш - цяла Украйна?"

Страхът на Путин от коронавируса е невъобразимо голям
28 яну 2023 09:43, Елка Василева
198
Най-добрият приятел на Путин в Германия: "Какво искаш - цяла Украйна?"
Снимка: архив, БГНЕС

Никой друг човек на Запад не е толкова близък на Путин, колкото германецът Матиас Варниг. Пред "Ди Цайт" той разкрива подробности за разговорите си с руския президент след началото на войната в Украйна, пише Дойче веле.

Директорът на "Северен поток 2" Матиас Варниг разкри пред германския "Ди Цайт" подробности за свои разговори с Владимир Путин, проведени след началото на войната в Украйна. Шефът на дъщерното дружество на Газпром е смятан за много близък приятел на руския президент.

"Държавна тайна"

Варниг разказва, че се е видял с Путин малко преди руската инвазия в Украйна. След тази среща е останал с впечатлението, че руският президент мисли рационално. Няколко месеца след нахлуването в Украйна германецът се е срещнал отново с Путин в Москва, на четири очи. Варниг твърди, че тогава се е опитал да го убеди да спре войната.

Още по темата
Варниг разказва още, че е задал на Путин следните въпроси: "Какви са целите ти? Говориш за Донецк и Луганск, а в същото време твоите войски искат да превземат Киев. Как се връзва това с твърденията ти? Искаш Одеса, Харков или цяла Украйна? Или даже повече?". Отговорът на Путин, според него, бил просто: "Това е държавна тайна".

Матиас Варниг твърди още, че в същия разговор Путин му предложил да се премести заедно със семейството си в Москва. "Ще намерим нещо за теб тук", уверил го руският президент. Но германецът отхвърлил предложението.

"Токсичен"

Варниг твърди, че се познава с Путин от 90-те години на миналия век. По това време германецът е работил за "Дрезднер Банк" в Санкт Петербург. Други източници твърдят, че първите им контакти са от 1989 г. в Дрезден, където Варниг е бил агент на ЩАЗИ, а Путин - на КГБ. Германецът признава, че връзките му с руския президент са го направили "токсичен" за обкръжението му.

През годините Варниг е бил член на Съвета на директорите на банка "Россия", както и на Надзорния съвет на ВТБ. Той е бил и председател на Съвета на директорите на "Русал", участвал е в управителните съвети на "Транснефт" и "Роснефт". Оттегля се е оттам през май 2022 г., малко след началото на руската инвазия, но остава начело на дъщерното дружество на Газпром "Северен поток 2", което изгражда едноименния газопровод.

Варниг разказва още, че страхът на Путин от коронавируса е невъобразимо голям и заради това той се е изолирал от външния свят. Почти никой не може да го посещава, а по-голямата част от комуникацията се извършва чрез телефонни разговори и видеовръзки, обяснява Варниг. Шефът на "Северен поток 2" споделя още, че не е забелязвал признаци Путин да е болен.

"Отиваш при убиец"

От публикацията в "Ди Цайт" научаваме още, че съпругата на Варниг Елена, която е родена в Русия, доскоро е била противничка на Путин. Нейните роднини, живеещи там, са ставали многократно свидетели на корупцията и проблемите в здравния сектор. Преди едно от пътуванията на съпруга си до Москва тя му заявила следното: "Не ти пожелавам приятно пътуване. Отиваш при убиец". След началото на войната обаче Елена заела страната на Русия. "Не мога да бъда против Путин. Не бих искала да живея в свят, в който Русия е победена", казва тя.

Варниг е обект на санкции от страна на САЩ, а германските данъчни служби проверяват финансите му. По собствените му сведения Варниг притежава осем къщи и два апартамента, без да се броят имотите, които семейството му използва за собствени нужди. Част от имуществото на Варниг е на името на децата му - заради евентуалното налагане на нови мерки срещу него.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
3
 
2
 
! Отговори
Сармат преди 1 година
Последния път когато Русия беше втора, това и струваше 27 милиона живота и 4 години кошмар на нейната територия.
71
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германският народ е народ престъпник. Няма друг такъв народ в историята на човечеството, който да извършил такива ужасни престъпления както немския народ, да не обясняват за "Хитлер и неговата малобройна нацистка шайка" - целият немски народ до последно подкрепяше Хитлер и извършваше престъпления - избиха 26 милиона руснаци. И внесто да наведат глава смирено и да си правят машините и колите, което могат да правят, те тръгнали да доставят оръжия на нацистите от Киев да избиват руснаци.
70
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За Германия е достатъчна ракета със среден обсег, не се нужни Сармат.
69
9
 
6
 
! Отговори
Анализатор преди 1 година
Путин просто не знае какво да каже на народа - идеологията, на базата на която започна войната, се вкисна, социалната ѝ база се разпадна. Санкциите действат, Русия се срива, десетки милиони недоволни руснаци излизат в Москва и в цяла Русия да протестират срещу Путин. Със сигурност може да се твърди, че времето на диктатора Путин изтече.
68
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 69 "Путин няма приятели !!!".....................................Има - АРМИЯ и ФЛОТ!
67
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пионтковски: Путин моли на колене за спиране на огъня, чрез цялата си агентура папата, Мъск, Обама, Тръмп. Путин е лузър и го разбира. Русия упорито настоява за преговори с Украйна заради успешното контранастъпление на украинската армия и невъзможността да го спре. Това заяви пред изданието ГОРДОН живеещият в САЩ руски политолог и публицист Андрей Пионтковски. Президентът на Русия Владимир Путин е лузър и разбира, че времето му е свършило, заяви Пионтковски.
66
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин има приятели и в България.
65
2
 
9
 
! Отговори
хахахаааа........... преди 1 година
поредна глупост.............
64
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Приятел наа Путин?!" Какъв приятел може да е един германец,дрънкащ глупости пред пресата против Путин и Русия! Слава на Русия !Победа!!!
63
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е политически труп - факт. Санкциите действат, десетки милиони недоволни руснаци излизат в Москва и в цяла Русия да протестират срещу Путин. Със сигурност може да се твърди, че времето на диктатора Путин изтече. Руснаците искат да живеят свободно както в ЕС и Америка, руснаците мразят Путин и Русия и всеки руснак мечтае да живее като американец или западно-европеец.
62
1
 
5
 
! Отговори
продължение преди 1 година
До държавната тайна е И то това не е никаква тайна, а си го беше написал на официален документ, меморандум, който връчи на НАТО в края на 2021 година. Няма тайни и алабали. Имаме документ, а вече по-късно и конкретни действия - СВО/война. Ако там нещата минат леко, продължава по плана
61
2
 
10
 
! Отговори
Да преди 1 година
Поредната фейк нюз.
60
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин няма приятели !!!
59
5
 
7
 
! Отговори
държавната тайна е преди 1 година
... че Путин би искал да анексира към Русия всички територии от предишният СССР, а ако това стане лесно както примерно с Крим, би искал да направи същото и със териториите на бившата Росийска империя. След като свърши и тази работа, според ресултатите и силите ще иска във всички држави от т.нар бивш соц. лагер на назначи марионетни управители на къса каишка, примерно като Лукашенко. Е това му се иска.
58
7
 
18
 
! Отговори
(^_^) преди 1 година
Предлагам на тези, които не могат да живеят в свят в който путинова раша е победена, да помислят отсега за eвтaнaзиятa си ... !!!
57
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Калеко Алеко,а имаш ли с какво да победиш Русия?
56
6
 
25
 
! Отговори
Изродът в Кремъл преди 1 година
Започна война, която ще погуби и него и бъдещето на милиони руснаци.
55
7
 
4
 
! Отговори
До Калеко Алеко преди 1 година
Суверенитетът се оказа доста разтегливо понятие,когато държава участва в политически и военен съюз.Употребената от вас дума ,,същества" много напомня на думата ,,организми",употребена от един украински политик преди време.
54
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не беше се покатервал на кoн и да падне от него, нямаше да изтpепе толкова народ!
53
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мачкай вова!!