Руснаците се учат бързо, украинските войски в Донбас се страхуват от нова офанзива

Ние се задържаме, но става все по-трудно, споделят те
1 фев 2023 13:08, Нели Христова
274
Руснаците се учат бързо, украинските войски в Донбас се страхуват от нова офанзива
Снимка: БГНЕС

Украинските войски на фронтовата линия в Донбас споделят пред BBC, че руските сили "се учат всеки ден и променят стратегията си", докато продължават да навлизат около силно оспорвания град Бахмут. Моралът при украинците обаче остава висок, въпреки нарастващото изтощение след почти една година война.

Двама украински войници влизат в стаята, все още видимо зачервени от адреналин, току-що потеглили направо от яростно активните фронтови линии по покритите със сняг хълмове на юг. Взирайки се в огромна карта във временния щаб на бригадата си, те показват точките, където руските сили се приближават към ключов път.

"Те бяха на около 400 метра от нас, през полето. Ние се задържаме, но става все по-трудно", обяснява сержант Денис Калчук от изцяло доброволческия батальон Днепър-1, описвайки как Руската пехота, изтребители и артилерийски части изглежда действат с нарастваща координация и ефективност около Бахмут.

"Самолетите са най-лошата заплаха. Не можете да ги чуете, докато не стане твърде късно. Същото е и с танковете. Артилерията е по-лесна – поне може да имате секунда или две да се скриете, след като ги чуете да идват", разказва сержантът.

Да се оцени цялостното състояние на конфликта в Донбас е изключително трудно. Достъпът е предизвикателен и опасен и десетки различни украински батальони и бригади работят по отделни задачи, сред известна секретност, разпръснати по протежение на стотици мили от често бързо променящи се фронтови линии.

Украинските войски казват, че руските сили действат с нарастваща координация и ефективност около Бахмут.

Седмици наред прословутата руска наемническа група "Вагнер" ръководи голяма част от боевете около Бахмут, поддържайки катастрофален брой жертви, като предприема почти самоубийствени масови пехотни атаки срещу по-малки градове като Соледар. Но през последните дни, според някои украински войници, редовната руска армия е възобновила по-видна роля със забележим ефект.

"Сега ни е много трудно. Разбираме, че Русия се учи всеки ден и променя стратегията си. И мисля, че трябва да се учим по-бързо", казва Дмитро Подворчански, който ръководи разузнавателно звено в Днепър-1.

Не само той, но и други войници говорят за начина, по който добре оборудваните редовни руски сили сега крият и разпръскват своите складове за боеприпаси много по-добре и се насочват по-ефективно към украинските логистични маршрути. В резултат на това те продължават да навлизат около Бахмут и заплашват друг потенциално важен град, Въгледар, по на юг.

Но все още няма индикации, че руските сили са готови да направят стратегически значим пробив.
Един високопоставен командир казва пред BBC, че западните доставки вече са донесли баланс в това, което беше дълбоко неравномерна артилерийска война, и че западните танкове скоро биха могли да наклонят общия баланс в полза на Украйна.

Въпреки че не е изненада, че много украински войници страдат от изтощение след месеци на конфликт, моралът като цяло изглежда се поддържа.

"Има случаи на украински части, които не изглеждат готови да се бият, и разногласия по отношение на тактиката", признава един украински войник, говорейки неофициално.

Други споделят за травмата да видят как приятелите им умират, за части, които са претърпели огромен брой жертви и за психологическото въздействие от боевете сред труповете на толкова много несъбрани руски войници. Един войник, цитирайки вероятността за нова руска мобилизация и огромния размер на населението на врага, говори за страха си, че "Русия ще ни смила".  Но повечето войници, с които BBC разговаря, отхвърлят подобни съмнения, обвинявайки ги за изтощението и, като цяло, хвалейки своите командири, че са им дали време за почивка.

Едно все по-често срещано извинение, предлагано за борбите на Украйна около Бахмут, е теорията, че сравнително слаби и неопитни части сега са оставени да държат линията тук, докато най-силните сили на армията се преместват другаде преди широко очакваната украинска контраатака или контраатаки.

Местоположението на такива потенциални офанзиви остава обект на много спекулации сред украинските войски. Някои предвиждат натиск по-на север, към Луганск, докато други се чудят за нападение на юг към Мелитопол, за да изолират и заплашат руските сили в и около Кримския полуостров.

Един опитен офицер казва, че вярва, че Русия търси да изправи своята фронтова линия, да вземе още няколко парчета от Донбас и след това да обяви "мисията за изпълнена" и да настоява за мирни преговори. Той е сигурен, че Украйна никога няма да се съгласи с това, но предупреди, че военните ще се нуждаят от западни бойни самолети, за да пробият всички нови отбрани на Русия, особено в южната част на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руски военни се разбунтуваха в Украйна. Москва прати спецбойци. Путин няма как да накара 300 000 души да умрът в Украйна
203
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бият ги като ***. Руснаците са по-малко, за Украйна воюват много наемници, предимно грузинци литовци и поляци най-много. Но се оказва че руската армия е доста подготвена. Независимо, че британците са обучили над 500 батальона за 9 години. Градовете дето се превземат сега са бетонни крепости. Цяла Европа праща оръжия и не стигат - всичко гори.
202
1
 
2
 
! Отговори
да не им преди 1 година
свърши водката? Отрезняха и взеха да схващат по-бързичко
201
1
 
4
 
! Отговори
СС преди 1 година
Укропитеците искаха НАТО и да избият етническите руснаци в Донбас !!! Сега получиха пълна разруха и мизерия !!!
200
8
 
3
 
! Отговори
заблудата на 1 преди 1 година
диктатор - 1. Армията му е в перфектно състояние (таз заблуда идва от военоначалниците де не смеят да му кажат истината) 2. Украйна няма да се опъва, ще ги посрещне като "освободители" - заблуда от разузнаването което като по-горе страх от реакцията на диктатора 3. Запада ще стой безучастен - заблуда от реакцията след окупацията на Крим и от пишман разузнаването. И така 1 година по-късно Кремълското диктаторче е като плъх в капан де току чо е щтракнал зад него
199
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хохлите се учат от 2014 година,но така и не се научиха.
198
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Двама украински войници влизат в стаята, все още видимо зачервени от адреналин..." И колко точно литра адреналин са изпили?
197
3
 
12
 
! Отговори
До 197 преди 1 година
Зеленски беше казал преди няколко месеца, че с темповете на контранастъпление, Украйна вероятно ще влезе в Кирм до средата на Декември. Не се шегувам. Наистина го изтропа това нещо преди време. :)
196
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам от кого се учи руската армия, ама вижте екипажите на танковете, артилерията и ракетни войски колко са подготвени. По-малко са като бройка руските войски и ги бият.
195
16
 
4
 
! Отговори
кавальов преди 1 година
Прехвалената руска армия се учи бързо. Браво! От кого - от нацистите, разбира се.
194
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин решава какво ще става.Украинската непобедима армия продължава победоносно да отстъпва.
193
19
 
5
 
! Отговори
e5y преди 1 година
"Учат се" с цената на над 200 000 хиляди загинали и ранени хаховци с промити от путлерска пропаганда мозъчета!!! Отпадъци
192
7
 
7
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 година
Мдаа Руската икономика се срива а Украинската направо изтегля пари от обръщение.Украинската гривна е законно платежно средство в цяла Европа,понеже бежанците освен Гривни имат само себе си.Да видим все пак тия дето ги взимат тия Гривни какво ще ги правят.Най вероятно ще разпалват печките.Каквото е станало с Райхсмарките,Японската йена и Италиянската лира след ВСВ.
191
21
 
6
 
! Отговори
Striker преди 1 година
Ако се учеха бързо, щяха да разберат, че срещу страна, защитаваща родината си от окупатор и използваща западно оръжие нямат шанс.
190
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войната вече е загубена. Руската икономика се срива", това заяви бившият автор на речите на Путин и политически анализатор Абас Галямов.
189
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един преятел си взел билет за парада на победата в Москва на украинците. Какво да му кажа сега? По-малобройните руски войски се справят перфектно. Бият врага обучен от британските инструктори и въоръжаван от половин Европа.
188
11
 
10
 
! Отговори
f преди 1 година
Сладките експертчета в това форумче много обичат да коментират, но ако примерно Турция реши да си върне територии и влезе насам, ще са първите, които с подвити опашчици или ще бягат или ще подлагат трътчици, за да ги пожалят и ще плачат за помощ на лошата Европа. Това са българските мъже. Шкембести и неграмотни драскачи по форуми, да не ти се налага само да ги чакаш да свършат нещо, йахахахахахахахахах
187
10
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес по обяд руснаците завършиха оперативното обкръжение на Бахмут, а вечерта от А1 спряха още два руски ТВ канала, да не би да видим какво наистина се случва.
186
8
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евроатлантичетата ги гълтат тия пропагандни жабета как руската армия давала огромни загуби ама те укропчетата щели да се " евакуират стратегически от Бахмут. Оня ден краварите го привикали Залужни да каже реалните загуби щото зеления потник е постоянно друсан, та той си признал за 305хил. убити. В укропия вече ги ловят мъжете по улиците, влизат в къщите, в магазините, даже на един сляп и на един без ръце им дадоха призовки. Месомелачката е на пълни обороти, без значение какви глупости пише.
185
15
 
39
 
! Отговори
Новини преди 1 година
Предавайте се украинци, не бъдете македонци!