Демокрацията в Русия се е сринала, в Тайланд търпи разцвет

Москва изпревари дори Буркина Фасо
Обновена: 2 фев 2023 09:17 | 2 фев 2023 09:14, Нели Христова
135
Демокрацията в Русия се е сринала, в Тайланд търпи разцвет
Снимка: БГНЕС

Русия е страната в света, където демокрацията се е сринала най-много през 2022 г., изпреварвайки Буркина Фасо и Хаити. Това сочат резултати от проучване, публикувано от британската група "Икономист", която изготвя индекс на демокрацията в 167 държави, предаде Франс прес.

След инвазията в Украйна, започнала на 24 февруари, индексът на демокрацията в Русия отбелязва най-големия си спад, смъквайки се с 22 места в световната класация на това проучване на отдела за изследвания и анализи на групата EIU, което поставя Русия на 146-то място.

Войната в Украйна "разкри разделенията между развитите демокрации, които подкрепят Украйна, и редица развиващи се държави, които избраха да не вземат страна", се подчертава в проучването.

Сред "авторитарните режими", други държави като Хаити, „която изглежда е в състояние на вътрешен разпад“ (135-то място, спад с 16 места) и Буркина Фасо (127-мо място, спад с 16 места), където "ислямистки бунт отне от държавата контрола върху част от територията", също отбелязаха рязък спад на индекса си през 2022 г.

В същото време Тайланд е държавата, регистрирала най-голямо повишение на индекса през изминалата година, изкачвайки се със 17 места до 55-то място в класацията.

Премахването на ограниченията, свързани с пандемията от коронавируса, повиши резултата на редица държави, сред които Франция (22-ро място, стабилно), Испания (също 22-ро място, с 2 места по-нагоре) и Чили (19-то място, с 6 места по-нагоре), които се връщат в групата на "завършените демокрации".

На регионално ниво, Западна Европа е единственият регион, който категорично подобрява резултата си през 2022 г.

Държавите от Северна Америка, Азия, Австралия, Източна Европа и Субсахарска Африка са в застой, а тези в Латинска Америка, Близкия изток и Северна Африка претърпяха спад, се посочва в проучването.

В световен мащаб, индексът на демокрацията за 2022 г. е преминал от 5.28 през 2021 г. на 5.29 през 2022 г. Това е стабилизация след спад от 0.09 пункта през миналата година.

Но както и през 2021 г., по-малко от половината население в света е живяло в условия на демокрация през 2022 г. и само 8 процента в „завършена демокрация“, се вижда от класация начело на която е Норвегия, а на дъното – Афганистан.

Изследването идентифицира пет категории критерии за определяне на класирането: изборен процес и плурализъм, функциониране на правителството, политическо участие, политическа култура и граждански свободи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Забраната на референдуми е точно толкова демократична, колкото и тоталната цензура и преследването на инакомислието, които САЩ ловко налагат на всички свои васали и опитващите да станат такива. Много демократично е и изнудването на чуждестранни лидери, заплашването на семействата им от САЩ, с цел постигане на политически цели, а също и заграбването на чужди ценни ресурси.
55
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ало, пропагандаторите, тези класации за демократичност, произведени от САЩ нали знаете къде да си ги заврете? Може ли да ви попитам, защо САЩ не е начело на авторитарните режими, след като там е полицейска държава и сатрапия, а Байден си прави каквото си поиска налага пропаганда и цензура навсякъде, дори забрани Интернет на Трамп? И след като в Тайланд "демокрацията" е в разцвет, а в Русия се е сринала, да не би Тайланд да е цъфнал и вързал - сравнете го с Русия икономически.
54
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А забраната за референдум е много демократичен акт.
53
4
 
5
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
То па у нас една демокрация да не ти разправям.
52
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
61 чукнах в нета и видях, Путин на форум с младите, Путин на площада сред хората с безсмъртния полк. После дойдох тук и ти видях грантаджийските глупости. Преди 200 години се било говорило български в крайна видиш ли. Само дето Ботев преди 200 години е ходил да учи в царска Русия в руският град Одеса, на руски. Обаче ти това не го знаеш въпреки че всяка година на втори юни ти го напомнят със сирени. Доларите и пълно отрицание по опорките. Никаква почит, нищо свято.
51
3
 
3
 
! Отговори
Какво? Къде? Кога? преди 1 година
Някакви зачатъци на демокрация в Русия е имало за няколко месеца през 1917 г., но болшевиките са побързали да смачкат това "безобразие". Нито преди, нито след това е имало, каквито ще лъжи да са пробутвали властниците. И Вовата реши да бъде хуморист преди няколко години и заяви, че бил "либерал". Шегичката на десетилетието. Особено след всичките му изродщини напоследък.
50
8
 
4
 
! Отговори
Georgiev преди 1 година
Демокрация и Русия в едно изречение? Хахахах, няма как. Те тия вървят с 200км/ч назад към каменната ера.
49
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като гледам последствията от демокрацията в България, добре че се е сринала в Русия, поне братушките да не се мъчат като нас.
48
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми чукнете в нета вижте в Русия какво е.Някакви същества на по 80-90 години закичили се с петолъчки и плакати Ленин и Сталин скандират " Путин е нашият спасител и Бог". Другите му фенове са разни милионери и милиардери били никои преди да дойде на власт а сега плуващи във злато.
47
1
 
12
 
! Отговори
Мишо преди 1 година
В САЩ всеки с различно мнение се заклеймява като терорист, всеки борец за своите права за терорист, всеки желаещ да е свободен е терорист. Мадлен Олбрайт нагледно го каза 1000 000 цивилни жертви в Ирак са необходими съпътстващи загуби в името на Демокрацията. Ура за кървавата американска Демокрация!
46
1
 
6
 
! Отговори
Мишо преди 1 година
Много добра заглавна снимка правилно подбрана! Снимката е от един на кварталите близо до центъра на Донецк и много добре демонстрира терора на усираинските престъпници, ежедневните артилерийски обстрели на жилищни квартали продължаващи вече повече от 8 години. Браво, страхотна снимка!
45
1
 
14
 
! Отговори
Шоу преди 1 година
В ЕС цари цензура и истината се преследва и не и се публикуват различни мнения.Много "демократично"
44
3
 
9
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Поредните глупости и лъжи,никъде вече няма демокрация всичко е само театър.
43
2
 
11
 
! Отговори
птица преди 1 година
а в Европа, и у нас в частност, цъфти и зеленее, особено след силовите фашистки методи но ограничаване на информацията, насилствено спиране на руските тв канали и подготовката ни за масово клане, т е ядрена война, и лъжите, че ударът ще дойде от Русия.
42
9
 
4
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
Роби бяха, роби си останаха. Шансът който Хитлер им даде през 1941г., го пропуснаха.
41
2
 
5
 
! Отговори
дойче зелье преди 1 година
джурналята, я дайте линк към класацията, искам да видя кои са в топ 10, както и наш'та мила родина под или над Русия е? хич не ми пука за Буркина фасо, Хаити и Бурунди... ама преводача на Гугъл толкоз... поне малко заприличайте на журналисти, прочетете, напишете, и за тази глупост получавате пари...
40
4
 
7
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 1 година
Всички вече знаем, че най- вече Великобритания воюва срещу Русия на украинска територия. Не е Украйна, не е САЩ, не е ЕС, дори не е "колективния запад", а най- вече е Великобритания. Техни военни взривиха и Северен поток. И в такъв смисъл какво очаквате да се казва в едно британско проучване? Бас държа, че ако се представи едно руско проучване, то ще се окаже, че примерно във Великобритания има най- много тежки депресанти на глава от населението или пък не са интелигентни или кой знае кво...
39
3
 
11
 
! Отговори
българина преди 1 година
от сноши спряха всички руски канали ..... сещам се за дойче веле преди 1989.... пак сме от недемократичната страна
38
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали краварите внасяха демокрация в Афганистан, защо са на дъното? И какво значи демокрация, кой определя критериите? Демократично ли е да се забраняват медии в ЕС, защото това се случи с руските. Демократично ли е да се забраняват митинги и стачки, защото това се случва засега частично. Демократично е да се гори и къса Корана, но не е ако изкажеш подкрепа за Русия примерно. Та КОЙ определя кое е и кое не е демократично? Зависи от гл. точка и от културните вярвания в дадена страна.
37
2
 
8
 
! Отговори
следвамехронологията преди 1 година
Само 8 процента от населението в света живее в условията на "завършена демокрация" сочат резултати от проучване на наглобританската група "Икономист". Красноречив факт, че до победата на глобализма на Хегемона е като от тук до мъглявината Андромеда.