Британското МО: "Вагнер" вербува по-малко затворници

Съперничеството между различни групи от руския елит се прехвърли в общественото пространство
3 фев 2023 13:45, Йоана Цонева
63
Британското МО: "Вагнер" вербува по-малко затворници
Снимка: БГНЕС

Ежедневният доклад на британското разузнаване е посветен на набирането на руски затворници в редиците на частната военна компания "Вагнер", съобщава Руската служба на "Би Би Си".

Набирането на затворници от ЧВК "Вагнер" е спаднало значително от пика си между лятото и есента на 2022 г.

По данни на Федералната служба за изпълнение на наказанията на Русия (ФСИН), публикувани на 31 януари 2023 г., броят на лишените от свобода в страната е 433 хиляди души - с 6000 по-малко от ноември 2022 г.

Други данни на ФСИН показват, че от септември до ноември 2022 г. броят на затворниците е намалял с 23 хиляди души. Основният фактор за това намаление, според британското разузаване, е набирането в редиците на Вагнер.

В допълнение, отделни доклади от фронта на украинската армия показват, че Русия е по-малко вероятно да прибягва до тактиката на атаки в масивни "живи вълни", включващи затворници от "Вагнер" в ключови райони.

Сериозното напрежение между "Вагнер" и руското министерство на отбраната се прехвърли в общественото пространство. Съперничеството между различни групи от руския елит вероятно е отчасти причината за намаляването на потока от осъдени на фронта.

Припомняме, че много пъти е заявявано от самия Пригожин, че компанията му наема за бойните действия в Украйна затворници, включително с тежки присъди, на които е обещавана амнистия, ако са готови да се бият във войната на Путин. В руското общество това не се приема еднозначно и дори в официалните медии се появяват периодично коментатори, които засягат моралната страна на подобен похват. Преди няколко месеца се появиха коментари на недоволство, когато Путин награди посмъртно затворник с тежка присъда, проявил героизъм в битките в Донбас.

Тази практика обаче има и друга страна. Появиха се съобщения, че именно такива вербувани затворници понякога се предават лесно на украинските военни и използват войната, за да напуснат затвора. Един такъв военнопленник, разменен при един от многото обмени на пленници, бе убит по ужасяващ начин от хора на ЧВК "Вагнер" след като бе върнат в Русия. При друг случай затворник избяга от частта си с оръжие и откри стрелба в град Новошахтинск край Ростов-на-Дон, като уби един полицай и рани няколко други, преди да бъде заловен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
6
 
7
 
! Отговори
... преди 1 година
Ми така е! нормалните руснаци избягаха с милиони след като утин обяви мобилизацията! Интересно само защо обявавя военна мобилизация, че и втора такава след като дори по тумите на утин война няма!? ама то рашитан! там ЛЪЖЪ, ЛЪЖИ и пак ЛЪЖИ! Та сега те и затворниците намаляха! Остават им бедните! упрощават им дълговете ако идат да ги отрепят на фронта! Сталинистка история е това! виждали сме я и пак я виждаме! Само, че сталин спечели с помоща на САЩ! А сега САЩ помагат на Украйна! Мдам!
59
4
 
5
 
! Отговори
Укро пропаганда преди 1 година
Забелязал съм, че Йоана Цонева списва само ултра-укро-нацистка-пропаганда. Засрами се бе момиче, научи някой друг език и потърси алтернативни източници на информация.
58
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ром"с.Тях ги изтеглиха още през декември.Шефа им отиде в Бахмут погледна и каза "Това не е за нас и си би камшика"Може би е бил прав най-вероятно в Соледар да бяха напълнили още някой друг камион с тях.
57
5
 
9
 
! Отговори
до КонциФу преди 1 година
Мнооого закъсня Пуутя с вербуването на затворниците. Зуленски извади от украинските затвори неговите още в самото начало на войната. И ги въоръжи... и им даде позволение да правят каквото си искат. Украински клипове има в интернет как тия рецидивисти грабят украински граждани и измъчват руски пленници... Пропуснал си явно тая подробност на любимите ти укри...
56
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо ли преводачите на помия от западните медии не направят и един превод на статията от The Times от вчера кой взирви северен поток? Голяма част от грантаджииските ботове ще пищят в истерия " руСка ПРоПагаНда", "РуБладЖии", " няМа МъжКи и ЖенСки поЛ"
55
2
 
3
 
! Отговори
По същество преди 1 година
Ежедневен доклад? Тия се гъбаркат. Спрете да им четете глупостите.
54
7
 
4
 
! Отговори
Конфуции преди 1 година
Пyтяя да издаде указ с който всички затворници трябва да се хвърлят на фронта. Там щът не щът ще се бият защото украинците няма да искат да пленяват затворници. 400 000 затворника си е бройка, пък и няма да се налага да ги хранят обличат и вардят.
53
6
 
15
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
Какво стана с групата Моцарт на музикантите от САЩ-събраха се бивши военни и десантници за да се пртивопоставят на Вагнер,а къде ли сега след като си похарчиа парите по "мацкИ" в Киев..дим да ги няма от фронта ..уплашиха се и си плюха на петите и в Киев по кръчми и "мацки" избиваха стреса ...
52
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вагнер достигнаха 45хил. "служителя". Това се равнява на армията на една средно голяма държава. За какво им е да привличат още?
51
6
 
6
 
! Отговори
да преди 1 година
като имаш дилаф, защо да си гориш ръцете - като имаш затворници, защо да се трепе редовната армия!
50
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Промоцията свърши, сега ще трябва да се докажат че са готови
49
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи тия много ме дразнят.В Украйна пратиха 10000 поляци,които точно Вагнер ги ликвидира в Бахмут и Соледар.Поне още три пъти по толкова наемници от други държави.Зеленски първата му работа беше да освободи и въоръжиш затворници,а Русия какво правела.Прави си,какво си реши,и само в началото бяха необучените.Сега имаше време да ги обучи.Пък в тоя френски легион няма никакви престъпници,те там са елита на френското общество.Бая сериозен бой им дръпнаха щом все тях коментират.
48
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще спадне, защото избиха затворниците. Сега гасударствената милиция има за задача да напълни затворите отново, че да има пушечно месо за фронта.
47
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този британски войник на фотото защо е с Калашник?
46
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"броят на лишените от свобода в страната е 433 хиляди души - с 6000 по-малко от ноември 2022 г." - 1.38%? Да стечували, че престъпността сада, почва се, има години с епускат повече хора, отколкто се вкарват, променят се зкаони и едни пресътпления, вече не водят до затвор и т.н.т.?
45
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може би ... не им трябват повече хора, за оперативните им нужди?
44
10
 
7
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Само ми е чудно как тези натовски агенти постоянно се врат в Русия, с която НАТО е във война, а не ги хващат и убиват. Нали искат да унищожат Русия и да я няма. Да пратят такива агенти, но не да разузнават, а да унищожават. Не, че е възможно да се случи, както не е възможно тези разузнавачи да направят едно правилно разузнаване.
43
3
 
8
 
! Отговори
Вагнер преди 1 година
300, 30, 3 !!!
42
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 33 и се изтощи до степен да вади от резервите си танкове на по 70 години.Изгубиха 10 кораба и хиляди танкове .Редица елитни войски като ВДВ са на практика нулирани.Фактът че между ракетните удари има 10 дни пауза не означава че са много добрички.Означава че чакат да им ги произведът и доставят.. Както и да нямм намерение да руша митът в главата ти за непобедимата руска армия.Благодари на Господ че не си в редиците и...Щеше да пускаш плачевни телеграмчета от типа на " тука няма храна, и тн
41
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Крим има списък на около 500 обекта за конфискация от вражески за страната субекти. Преполага се да се изземат земи, заводи,жилищни имоти . Сред тях лично и на Зеленски.