Захарова: САЩ да признаят дали те взривиха газопроводите на „Северен поток“

Белият дом заяви, че публикуваната информация е "абсолютно фалшива"
8 фев 2023 20:28, Йоана Цонева
366
Захарова: САЩ да признаят дали те взривиха газопроводите на „Северен поток“
Снимка: БГНЕС

Руското министерство на външните работи заяви, че САЩ трябва да отговорят на въпроси за своята роля в подводните експлозии на газопроводите "Северен поток" миналата година, предаде "Ройтерс", съобщи БТА.

В свои коментари относно публикувана по-рано днес информация, че САЩ са замесени в експлозията, говорителката на руското външно министерство Мария Захарова призова Белия дом да коментира така представената информация. Агенция "Ройтерс" посочва, че не е успяла да потвърди информацията, публикувана в блога на американския разследващ журналист Сиймур Хърш, в която се твърди, че САЩ са замесени в експлозиите.

Белият дом заяви днес, че публикуваната от Хърш информация е "абсолютно фалшива и пълна фикция". Москва, без да предоставя доказателства, многократно е заявявала, че Западът е отговорен за експлозиите, които миналия септември засегнаха тръбопроводите "Северен поток" 1 и 2. Западни официални представители отрекоха обвиненията.

Още по темата
"Белият дом сега трябва да коментира всички тези факти", написа Захарова в своя публикация в "Телеграм", в която също така резюмира основните твърдения на Хърш за предполагаемото участие на САЩ. Разследващи от Швеция и Дания – в чиито изключителни икономически зони се случиха експлозиите – казаха, че взривовете са били в резултат на саботаж, но не посочиха коя страна смятат за отговорна. Москва заяви, че те "имат нещо за криене" и умишлено не позволяват на Русия да участва в разследването.

Строежът на "Северен поток" 2, който по проект щеше да удвои количествата газ, които Русия да може да изпраща директно в Германия, приключи през септември 2021 г., но газопроводът така и не заработи, след като Берлин отказа да го сертифицира само няколко дни преди Москва да изпрати войските си в Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


366
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
211
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И да са виновни САЩ какво от това. Тоя Руски газ не ни трябва. Всяка монета от него отива за военните и убийства на невинни хора.
210
2
 
16
 
! Отговори
славянин преди 1 година
Непосредствено след взривяването на северните потоци тогавашната премиер-министърка на ингилистан Лизито Трас се обажда на държавния секретар на сащ Антъни Блинкен и му казва ''Направено е''! Това го съобщи тогава основателят на файлообменниците ''Megaupload'' и ''Mega'' Ким Дотком!
209
2
 
7
 
! Отговори
Unknown преди 1 година
Все едно да пръ.неш в киното и да си признаеш ..... :D
208
3
 
20
 
! Отговори
славянин преди 1 година
Днес и Едуард Сноудън напомни, че сащ никога не са признавали, няма и как да признаят терористичните си акции по света!
207
9
 
4
 
! Отговори
БХК преди 1 година
До ЗахарчетоЗахарче, Чеченя държава ли е бе сладур? Кърджалийска и Смолянска област дали са отделни държави и те, понеже там почти не се говори български език, че даже и изборната агитация се води на чужди езици, което е малко незаконно?
206
21
 
7
 
! Отговори
Антипутиноид преди 1 година
Тая Захарова е типичния руски "дипломат". Пее като папагалче каквото й дойде по телеграма от Кремлин. Ама ето - голямо заглавие в жълта медия. Съдържание няма, разбира се, ама то и няма как да има. Дайте друго заглавие да направим, по факти - "В Русия 1% от населението контролира 50% от богатството". По тая статистика бият и САЩ и то с голяма преднина. Ама нали капиталистическия Запад бил корумпиран? Нещо не им излиза сметката.
205
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 234. Преди много години една друга журналистка пак от свободната преса с име Клеър Стърлинг "доказа" българската връзка при покушението срещу Папата. Някой да си спомня днес за "тези велики доказателства'? Ами тя затова е свободно този преса - в нея има диаметрално противоположни мнения. Но руската пропаганда непрекъснато ни напомня за едни мнения и не казва нищо за други. А за личността на Херш ще говорим отделно.
204
3
 
18
 
! Отговори
От свободната преса преди 1 година
Миналото лято водолази от ВМС, работещи под прикритието на учение на НАТО, известно като "Baltops 22", заложиха дистанционно активирани взривни устройства, които унищожиха три от четирите тръбопровода на Северен поток три месеца по-късно, като му нанесоха разрушения за 550 000 000 долара.Пак според Сиймур Херш /журналист награден с "Пулицър"/ , самолет на ВМС на Норвегия е изпуснал сонарен буй на 26 септември, който е задействувал експлозивите.
203
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 228. Това, че на САЩ се лепят етикети на терористична държава не е нещо ново. Не е нещо ново и това, че тези етикети идват най-вече от руската пропаганда. Изглежда САЩ много пречат на Русия да ни освобождава за пореден път - сега пък от наркоманите и хомосексуалистите, както и от "страшния западен фашизъм".
202
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 236. Не пропусна ли нещо за Ракка? Имаше ли организирани хуманитарни коридори за изтегляне на цивилното население от Ракка? И кой насила задържаше мирните жители да напуснат предварително града, американците или терористите от Ислямска държава?
201
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обърнете внимание на заглавието - САЩ да признаят дали те извършиха взривовете. Не се казва "да кажат дали", а "да признаят дали". С други думи да си признаят вината. Това е зареден и подвеждащ въпрос. На такъв въпрос един адвокат на място веднага ще реагира с думите 'Възражение Ваша Милост'... Но за пропаганда такива въпроси стават отлично.
200
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 228. Разследването на Швеция и Дания е чисто техническо. То показва само умишлено предизвикани взривове, без да предявява обвинения към когото и да било. Точно такова разследване се приема най-лесно от евентуален бъдещ съд.
199
1
 
4
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 1 година
До Анонимен 228: По принцип е така - до доказване на противното. Но има и една дребна подробност: Преди съдът (който и да е той) да реши, трябва да се направи обективно разследване. А за взривяването на Северен поток такова няма и няма да има.
198
2
 
11
 
! Отговори
Няма да признаят преди 1 година
И разследващите от Швеция и Дания - също. Но това, че САЩ са терористична държава не е нещо ново.
197
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Анонимен 223, този който предоставя обвинения, предоставя и доказателствата. Никой не е длъжен да доказва невинността си. Така е в съвременното право, включително и в международното. Всеки е невинен до доказване на противното. Всичко друго е пропаганда.
196
1
 
7
 
! Отговори
Не е баш тъй преди 1 година
До Анонимен 226: Ракка в Сирия 2018. По време на пика на боевете в края на август 2018, ООН излезе с изявление, критикуващо коалицията на САЩ за неприемливата цена, която цивилните на града плащат заради бомбардировките. Хуманитарна мисия на ООН, посетила града през април, заяви, че е шокирана от степента на разрушение, което надминава всичко, което сме виждали досега.
195
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Анонимен 224, Ирак не беше сринат със земята нито при първата военна операция, нито при втората. Но иракската армия беше срината със земята. Първата военна операция застави Садам да напусне Кувейт, а втората постигна падането на режима на Садам. И двете военни операции продължиха по около 45 дена, а не затънаха в едногодишни войни. Ами това да кажем, нещо против?
194
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма как да признаят, но е ЯСНО!
193
2
 
14
 
! Отговори
ами преди 1 година
"газопроводът така и не заработи, след като Берлин отказа да го сертифицира",защото господарите на света-сащ им забраниха.Защо не го пишете това,сащ ачък ачък официално заявиха че не са съгласни да заработи този поток и великата германия просто клекна......
192
0
 
17
 
! Отговори
ти да видиш преди 1 година
"Москва, без да предоставя доказателства, многократно е заявявала, че Западът е отговорен за експлозиите". А вашингтон и лондон какви доказателства предоставиха за измислените от тях натравяния,да не говорим за "химическите оръжия на Саддам",заради което Ирак беше срината със земята,че нещо не си спомням.....