Захарова: САЩ да признаят дали те взривиха газопроводите на „Северен поток“

Белият дом заяви, че публикуваната информация е "абсолютно фалшива"
8 фев 2023 20:28, Йоана Цонева
366
Захарова: САЩ да признаят дали те взривиха газопроводите на „Северен поток“
Снимка: БГНЕС

Руското министерство на външните работи заяви, че САЩ трябва да отговорят на въпроси за своята роля в подводните експлозии на газопроводите "Северен поток" миналата година, предаде "Ройтерс", съобщи БТА.

В свои коментари относно публикувана по-рано днес информация, че САЩ са замесени в експлозията, говорителката на руското външно министерство Мария Захарова призова Белия дом да коментира така представената информация. Агенция "Ройтерс" посочва, че не е успяла да потвърди информацията, публикувана в блога на американския разследващ журналист Сиймур Хърш, в която се твърди, че САЩ са замесени в експлозиите.

Белият дом заяви днес, че публикуваната от Хърш информация е "абсолютно фалшива и пълна фикция". Москва, без да предоставя доказателства, многократно е заявявала, че Западът е отговорен за експлозиите, които миналия септември засегнаха тръбопроводите "Северен поток" 1 и 2. Западни официални представители отрекоха обвиненията.

Още по темата
"Белият дом сега трябва да коментира всички тези факти", написа Захарова в своя публикация в "Телеграм", в която също така резюмира основните твърдения на Хърш за предполагаемото участие на САЩ. Разследващи от Швеция и Дания – в чиито изключителни икономически зони се случиха експлозиите – казаха, че взривовете са били в резултат на саботаж, но не посочиха коя страна смятат за отговорна. Москва заяви, че те "имат нещо за криене" и умишлено не позволяват на Русия да участва в разследването.

Строежът на "Северен поток" 2, който по проект щеше да удвои количествата газ, които Русия да може да изпраща директно в Германия, приключи през септември 2021 г., но газопроводът така и не заработи, след като Берлин отказа да го сертифицира само няколко дни преди Москва да изпрати войските си в Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


366
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
231
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено, че го направиха американците от страх Германия да не си затопли отношенията с Русия, а Европа да стои в шах. Сега ще се купуват скъпите американски горива и ЕС ще се оправдава със световната криза и инфлация. Време е Европа да поеме по собствен път и да се откъсне от американска, руска и китайска зависимост. Нека както винаги е било , Европа да е водач и новатор в световното пространство.
230
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
лъжи като руснак е новото 'лъже като ....'
229
4
 
11
 
! Отговори
Бео Бахтер преди 1 година
защо спряха руските канали, ...какво стана със свободата на словото ..
228
3
 
3
 
! Отговори
Захарчето преди 1 година
не признава , че жужакът я *** по сталинско-грузински - Изодзаде
227
13
 
4
 
! Отговори
ОФчо преди 1 година
По-голяма ГЛУПОСТ от МнВР на Русия не бях чувал!!!! То бива "импотентност", но чак пък толкова!!!
226
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наш когИ , кога са си признавали ?
225
6
 
2
 
! Отговори
Anonymous преди 1 година
Признайте вие, бе!
224
8
 
6
 
! Отговори
,,Русский Стандарт&q преди 1 година
Да си признаят и за ,,Титаник"! И за графените във ваксините! И за кухата земя! И за *** глави... А, да: забравих -- и за земетресенията, за глобалното затопляне, за глобалното замръзване, за пълното оглуояване, за ЛГБТ пропагандата, за биолабораториите, за Големия взрив! Тези лоши американци заедно с Колективния Запад все се месят във вътрешните работи на Русия по целия свят!
223
1
 
2
 
! Отговори
Sadi преди 1 година
Mazoto na taka nare4enite hanerikanci I BDSM a na cigankata prosto nqma s kvo da me zasegne6 6tito Si po dolna I ot kalta koqto hvurlqt Eto 6to ti ne sgre6i6 6toto vse pak 4ovek koito razbiram nebsamo ot ispanski muhi
222
1
 
2
 
! Отговори
Zpo4ni преди 1 година
S Tova 4e Si Satanist I sme dotuk
221
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Умнокрасивитета пак се изхожда под всяка статия промъкнала се през ситото на пропагандата им...За всеки трезвомислещ българин е ясно кой стои зад саботажа на тръбите и кой е имал възможността да го направи. Саботажът показва истинското безцеремонно лице на "големия брат"...Сега предстои изпращане на полски военни със бронетехника на територията на Украйна...с благословията на същия ... тепърва ще се берат ядове и....бомби
220
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има и друго обяснение защо Русия си взриви газопроводите. Русия поиска да и се плаща в рубли в явно нарушение на подписаните договори. Последва отказ и през юни 2022 Русия затвори СП1 и преустанови подаването на газ прекратявайки договора за доставки. Германия подаваше ежедневно исканите количества от Русия но не получаваше нищо. Така се натрупаха дължими неустойки за милиарди. Тогава Русия си взриви гадопроводите и настъпиха форсмажорни обстоятелства и край на трупането на неустойки.
219
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не са САЩ. Единственият руски аргумент е че ден преди варварското нападение на Русия в Украйна Байдън заяви че ако Русия нападне Украйна това ще значи че тя зачерква СП2. Дни преди взривяването на газопроводите цената на газа стигна 3000 долара а в Москва веднага предрекоха че цената в близките дни ще подмине 5000 долара за 1000 кубика. Последва терористичния акт с цел достигане цена от 5000 долара, но точно тогава чичо Сам започна ударно да кара танкери от САШ в Европа и цената тръгна надолу.
218
2
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Не.....мъпетите UK
217
3
 
14
 
! Отговори
гошо преди 1 година
Тая престъпна *** никога няма да си признае изкуфелият престъпник Байдън когато го питаха за тоя газопровод ( преди година и пол вина) беше казал, че никога няма да работи и когато го питаха втори път замисли се и каза; никога ще направим така,че да не работи никога аз гарантирам. В момента Русия има документи около 2500 страници със секретните лаборатории в Украйна но Американците казват , че нямат нищо общо с тях. Така,че и фактите да ги имате не са достатъчни защото са винаги ненаказани
216
1
 
3
 
! Отговори
Малч0 преди 1 година
До славянин - ДОБРЕ ЧЕ БЕ ТИ ДА НИ ОБЯСНИШ КОЙ НА КОГО КАКВО И КОГА Е КАЗАЛ!!!
215
10
 
8
 
! Отговори
Спиро преди 1 година
Руснаците си взривиха и моста и тръбите и всичко! И казаха: украинците бяха... заедно с извънземните! Русия може да се самоунищожи даже и без помощ от запада!
214
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като Русия си признае за MH-17 тогава да питат за газопровода.
213
7
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Маша - алкаша е много долна.
212
0
 
10
 
! Отговори
Генерал Майтапчийски преди 1 година
С любезната помощ на Норвегия.