Войната в Украйна била първият горещ етап от Третата световна?

Украинците предупреждават, че предстои руска офанзива около 24 февруари
9 фев 2023 14:23, Анисия Иванова
153
Войната в Украйна била първият горещ етап от Третата световна?
Снимка: БГНЕС

Най-големият въпрос, който витае над бойното поле в Украйна за първите три или четири месеца на тази година, е дали руските нашественици, или защитниците на Украйна ще започнат голяма и вероятно преждевременна офанзива. И двете воюващи страни са под различен вид натиск да го направят.

Във военно отношение Русия вероятно ще има полза от бавното развитие. Тя е по-голямата страна с големи, но често неизползвани вътрешни ресурси. Нуждае се от време, за да увеличи военната продукция, да осигури електрониката, необходима за съвременните оръжия, да обучи и оборудва правилно стотиците хиляди войници, мобилизирани от миналия септември - и да коригира хаоса в системата за мобилизация, проблем, за който генерал Валери Герасимов, главният командир на инвазията, призна в интервю. Освен това изисква време, за да може Москва да изясни своите неуредени пропагандни наративи: много руснаци все още не са наясно за какво трябва да се бият в Украйна и какви са крайните цели на войната. Въпреки че първоначалната пропагандна линия – че украинците са „фашисти“ – изглежда се е провалила, никоя нова не изглежда да е породила масов ентусиазъм.

Една от най-последователните нововъзникващи пропагандни линии има за цел да подготви руснаците за дългосрочен конфликт.

Още по темата

„Нашата най-важна задача е да преместим нашата индустрия във военно темпо възможно най-бързо“, написа провоенният блогър Герман Куликовски в своя канал в Telegram, който има повече от 620 000 абонати. „Очаква ни десетилетие на войни и тези войни ще кипят в различни части на земното кълбо. Специалната военна операция [в Украйна] е само първият горещ етап от Третата световна война", допълва той, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Руският аргумент за стратегическо търпение е подпомогнат от донякъде контраинтуитивната идея, че основният финансов и военен поддръжник на Украйна, САЩ, може да почувстват, че имат полза или поне не страдат от твърде много неблагоприятни последици от един продължителен конфликт. Според неотдавнашен доклад на Rand Corporation, озаглавен „Избягване на дълга война“, потенциалните ползи от дълъг конфликт за САЩ включват отслабването на Русия, както и намалената зависимост на американските съюзници от руската енергия и по-високите разходи за отбрана. Те трябва да бъдат претеглени спрямо разходи като повишен риск от ядрена война, повече смъртни случаи на украинци и неблагоприятни икономически ефекти, включително по-висока инфлация. В доклада се оценява възможността Русия да завладее повече украинска територия като „незначителна“ цена.

Администрацията на Байдън отхвърля заплахата от ядрена война, не се интересува от украинските жертви, дава приоритет на отслабването на Русия и подценява нейния боен и военен индустриален потенциал. Подобна оценка би подсказала на Путин, че трябва да стисне зъби и да се окопае.

Контрааргументите са психологически, но в Русия крайните решения се вземат от един човек, те не са маловажни.

Всяко нарастващо възприемане на слабостта на Путин – както у дома, така и в незападния свят, който той смята за свой съюзник, създава елемент на натиск, който той най-вероятно чувства. Поредица от военни поражения миналата година накараха лидерите на Индия и Китай да покажат раздразнение и нетърпение към Путин; някога винаги закъсняващ за официални срещи, сега той е този, който е принуден да чака дори послушните някога постсъветски лидери. Азиатските клиенти сега купуват руски петрол с големи отстъпки, породени от ембаргото на Запада: барел петрол Urals е с около 31 долара по-евтин от референтния сорт Brent, най-голямата разлика от август. Репутацията на Русия като глобална сила е в най-ниската си точка от постсъветския период. Слаб силен човек е оксиморон.

Западните съюзници на Украйна също направиха всичко по силите си, за да разпалят натиска над руските стратези, които сега трябва да се подготвят за дълга защита на вече завзетите територии. Украйна преодоля една западна психологическа бариера след друга, като последно осигури доставки на танкове. Сега военните самолети не са изключени, тъй като Полша се опитва да пробие това ново ниво на западно участие във войната. Това увеличава изкушението за Герасимов, безразсъдния плановик на неуспешното първоначално нападение срещу Украйна, да действа превантивно - и за Путин да одобри подобно действие.

Друг е въпросът дали ще го направи в близко бъдеще.

Украинците от седмици предупреждават, че предстои голяма руска офанзива. Последното подобно предупреждение идва от ръководителя на Съвета за национална сигурност на Украйна Олексий Данилов, който казва, че Русия ще атакува близо до годишнината от инвазията - просто защото руското ръководство е толкова напълно съветско, че всичко, което правят, е свързано със значими дати. Тази представа не се основава на реалността на настоящия конфликт: многократно се разпространяваха слухове, че Путин ще предприеме атаки на една или друга годишнина, но атаките никога не се материализираха. Украински официални лица обаче последователно използват приказките за предстояща руска офанзива, за да увеличат шансовете си за бързи доставки на западни оръжия и да се опитат да посеят паника в Русия, където голямо усилване на военните усилия почти сигурно би означавало нова вълна на мобилизация.

Руските военни командири изглежда осъзнават, че не могат да започнат нищо голямо със силите, с които разполагат. През януари редовните руски части опитаха с тактически настъпления близо до Орихов в южната Запорожка област и в части от Донецка област, но постигнаха само малък успех, натъквайки се на силна втора линия на украинската отбрана. Без решаващо превъзходство във въздуха и като численост на пехотата руските генерали не могат да се надяват на повече. Превъзходството във въздуха обаче е неуловимо и украинската армия все още има повече войски на земята от руската сила за нахлуване. Единственият руски успех през януари – превземането на соленодобивния град Соледар – беше постигнат от частната военна компания "Вагнер", която хвърли затворниците, които ѝ беше позволено да набира от затворническите лагери, в жестоки, кървави фронтални атаки срещу украинските укрепления.

Указът на Путин за „частичната мобилизация“ от миналия септември все още е в сила и въпреки че няма публична разпоредба относно броя на войските, които трябва да бъдат мобилизирани, той има секретна част, която вероятно позволява множество вълни от повиквания. Онези руски мъже, които не са избягали или са доброволци, гледат с тревога новините; популярно приложение за телефони с Android, наречено Mobilization 2023, дори събира новини и съвети за мобилизация. Досега обаче нещата са тихи, без скорошни съобщения за подновени усилия за повикване. Това е изненадващо, ако голяма офанзива е в непосредствените планове - но ирационална заповед на Путин да започне такава със съществуващите сили не може да бъде изключена, особено като се има предвид колебливостта му в миналото да влоши вътрешната ситуация, като привлече твърде много хора в мобилизацията.

Украйна от своя страна е под по-голям натиск от Русия да атакува първа. Данилов прогнозира във Facebook, че 2023 г. ще бъде годината на украинска офанзива с използване на новодоставено западно оборудване. Украйна просто не може да си позволи продължителна война. Всяка седмица от войната носи повече опустошения и всеки месец милиони украински бежанци в Европа се установяват по-нататък в новия си живот. От месеци се провежда пълномащабна мобилизационна кампания и поне на хартия запасът от човешки ресурси на Украйна е далеч по-малък от този на Русия. Западната военна помощ на практика зависи от по-нататъшни победи — украинците могат да видят това по увеличения поток на оръжия след военните им успехи през есента на 2022 г. Популярността на президента Володимир Зеленски вече е намалена, особено след последните корупционни скандали.

И така, руските сили на фронтовата линия очакват украинска офанзива скоро. Провоенните руски канали в Telegram казват, че украинците ще се опитат да нахлуят в Белгородска област на Русия. Западни военни експерти пишат за необходимостта от освобождаване на Крим, за да се минимизира рискът от нова война. Тази амбициозна цел изисква голяма южна офанзива към Мелитопол и Мариупол, за да се прекъсне „сухопътния мост“ от Русия към Крим, превзет от нашествениците в началото на кампанията. Успешен украински натиск на юг ще доведе до блокадата на полуострова и може би ще го направи несъстоятелен за Русия.

И въпреки това всяка украинска офанзива сега би се натъкнала на прясно укрепени руски позиции, обслужвани от по-опитни войници. Тъй като нападателят винаги рискува повече жертви от защитника, украинците се нуждаят от повече сигурност пред лицето на потенциалните загуби. Тъй като и двете страни натрупват ресурси за нападение, но се колебаят да предприемат решителната стъпка, крехкият баланс на терена става все по-нестабилен. Нещо скоро ще трябва да поддаде.

Леонид Бершидски е базиран в Берлин руски журналист, издател и колумнист за Bloomberg. Tой е първият главен редактор на руския вестник "Ведомости".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
4
 
! Отговори
Никой преди 1 година
До Сата-НатоА колко от тия,60 000 хил. са служили и са годни физически и психически за ВОЙНА? Като ги гледам антируски настроените какви са инфантилни,наркоманизирани,алкохолизирани дебилизирани женчовци са в момента в,който чуят свистящите куршуми,бумтенето на оръдията крясъците на ранените и умиращите,ще разберат парализирани от страх колко голяма грешка са направили,ама ще е късно щото укроесесовците вече ще са ги натирили в атака.
102
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
оооо казахте ли си го но не точно част от плана на новия световен ред.първо се почна с ковида след това войната следва премахване на валутите втезултат на ик криза и въвеждане на сбдс и още но всичко по реда си ще ядете каша от насекоми няма да притежавате нищо но ще сте щастливи
101
3
 
10
 
! Отговори
баща ви преди 1 година
Като видят танковете с кръстове , тогава ще си приказваме Много *** тука дрънкат глупости , а *** не са на ясно ,какви асоциации предизвиква германския кръст в руснаците
100
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Покайте се грешници, иде края на света
99
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сащ е държава на подхора -- трета, четвърта категория хора. Ако не могат да бъдат тотално ликвидирани, трябва да бъдат сегрегирани -- в резервати подобно на тези, които там са установили за доколумбовото население от индианци.
98
4
 
16
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
НАТО искаше война - получи си я.
97
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, заглавието е вярно, още не съм прочел статията. А вторият етап е разрушаването на сащ, като се започне с дедоларизация.
96
7
 
18
 
! Отговори
Топкова мелница преди 1 година
На руснаците засега територии не им трябват. На тях им трябва като топкова мелница смилане на нацистите и военния потенциал на Украйна - все едно дали ще мелят в Краматорск или Лвов.. До тук са смляни към 400 000 убити и ранени укри и още около 20 000 наемници и инструктори. Освен това се гулят 320 000 безследно изчезнали. Сред една година в Укропия нямя да има мъжко население за войници - или ще са в Русия,или спасили се в Европа и по света.
95
9
 
10
 
! Отговори
RealisT преди 1 година
Нищо от това което е написано за северноазиатския к3н3-ф в статията не е вярно!!! Нито има кой знае какъв потенциал, нито някога ще се развие технологично, нито ще се съвземе изобщо от дупката в която путин вкрая таази пародия на държава! По-скоро виждам единствения изход в един естествен разпад на тази изгнила отвътре изкуствена империя. Който в тази територия иска свобода, демокрация и мир- може лсед 15-20г да се посъвземе, а който си държи на агресията, на омразата и на войнолюбието, ще умре!
94
13
 
7
 
! Отговори
кратко и ясно преди 1 година
За световна война трябва поне две световни сили да се сбият ...Сащ и Китай като гледам не се натискат много за това а други световни сили банално НЯМА полу умряло куче като русия в най добрия случей може да се води регионална сила в задълбочаваш се необратим процес на разпад
93
2
 
4
 
! Отговори
SS преди 1 година
И какво чакаме та не се въоръжаваме ?
92
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин, разбира се, може да премине в настъпление, да убие още хиляди хора, може дори да се придвижи малко напред. Но той не може да спечели. Той обяви война на човечеството, разчитайки да го уплаши. Човечеството, разбира се, се изплаши - заплахата от ядрена война не е шега. Но изводите, които си направи от този страх, не бяха тези, на които разчиташе Путин, а точно обратното. Не трябва да се предаваме, а да се борим до победата.
91
6
 
20
 
! Отговори
До СмотаНАТО преди 1 година
Мноооого си ссмотан .Що не прочетеш малко инфо за Леопард 2 преди да продължиш да се излагаш. Танка е пълен с електроника не е като руските кофи и след ВСЕКИ ден на бойното поле трябва да се проверява, ремонтира и зарежда.В Германия военните учат по ПЕТ години преди да им дадат свидетелство че могат да управляват този танк... Викаш на укритата един двуседмичен онлайн курс ще им е достатъчен.Хубаво е че си мечтаеш Рашата да се гътне ама само с мечти и драскане гглупоссти в интернет няма да стане
90
4
 
6
 
! Отговори
Толкова за статията преди 1 година
Леонид Бершидски е базиран в Берлин руски журналист, издател и колумнист за Bloomberg. Tой е първият главен редактор на руския вестник "Ведомости".
89
6
 
22
 
! Отговори
До СмотаНАТО преди 1 година
И кой ще ги управлява тия Леопарди? Ти ли ? А бази с резервни части? А боеприпаси? А горивосмазочни материали? Или то викаш сал едни Леопарди като дойдат е достатъчно? Може и на гарата да си стоят дето ги стоварят от вагоните...... И Рашата ша са гътне...... ахахаха. Мечтател.
88
6
 
15
 
! Отговори
първият горещ етап преди 1 година
ЖИРИНОВСКИ всичко е описал постъпково! Просто намерете и гледайте! Преди, тези които му се смееха - сега реват!
87
4
 
8
 
! Отговори
първият горещ етап преди 1 година
ЖИРИНОВСКИ всико е описал постъпково! Просто намерете и гледайте! Преди тези които му се смееха - сега реват!
86
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Укритата губят ежедневно позиции, освен ме носят бая повече загуби в жива сила и техника. Това устройва руснаците. Всеки ден. Отделно Укрия затъва икономически все повече и повече. Всеки ден. Това устройва руснаците. Отделно укритата напускат потъващия кораб и населението намалява. Това устройва руснаците. Всеки ден. Точно за това укритата са принудени да атакуват, ама пък не могат. Могат само да седят и да си викат Слава Кокаини - до там.
85
2
 
11
 
! Отговори
наглосаксите така преди 1 година
Наглосаксите така го планират - да видим дали и тоя път руснаците няма да им вържат кънките като предишните два!
84
7
 
8
 
! Отговори
До Смота Нато преди 1 година
Бъркаш нещо Украйна с Русия .Просията я водят укрите ,скоро и за летящи чинии ще просят само да има откъде