Уроците от войната: 51% искат Европа да реагира единно на всеки конфликт

48% настояват Европейският съюз да изгради стратегия за превенция
179
Уроците от войната: 51% искат Европа да реагира единно на всеки конфликт
Снимка: "Алфа рисърч"

Годината, през която Европа и светът преживяваха шока от нападението на Русия над Украйна, станахме свидетели на безпрецедентни промени – в международните отношения, в солидарността между страните, в съпричастността на обикновените граждани, в преосмислянето на понятията за сигурност и гаранции за мир.

Експресно национално представително проучване на Алфа Рисърч, проведено в периода 18 – 22 февруари сред 900 пълнолетни граждани от цялата страна, интервюирани по домовете им чрез пряко стандартизирано интервю с таблети показва, че за българите най-важните уроци, които трябва да научим, са за необходимостта от  общи единни действия, както  на Европа, така и вътре в България.

Още по темата

51% смятат, че Европа трябва да действа единно срещу всяка агресия и война. Според 48% е необходимо
Европейският съюз да изгради стратегия за превенция на подобни военни конфликти.

Фокус върху българската позиция поставят около 40 на сто от анкетираните. 43% заявяват, че е належащо българските партии и институции да изработят единна позиция към войната и санкциите срещу Русия. За 40 на сто България трябва да диверсифицира енергийните си доставки, за да не бъде зависима от Русия.

Активната хуманитарна помощ, която правителства и обикновени граждани вече оказаха на бягащите от войната оставя този въпрос малко по-назад в предпочитанията, сред вече научените уроци. Изрично го посочват 34% от запитаните. 31% са на мнение, че Европа трябва да продължи да оказва военна помощ на Украйна, за да не се разпространи войната и в други държави.

Едва 9 на сто смятат, че европейските страни трябва да отстъпят пред правото на силата и да изпълнят исканията на Русия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
1
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 година
и ЕС...пренесете руският геноцид ...във вашите градове,във вашите домове,изнасилват децата ви,убиват роднините ни като кучета,мине ли през Украйна...ще го изживеете,навеждането не е политика...прости.уц.я е,да си страхливец...не е ценност!събудете се хора...може да няма утре...и работите и плащате за това!?!?!
143
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 година
До Анонименда убиваш враговете ти нападнали дома ти,не е "хегемония",заблудилите се раши не са Бог!пр.м.тивни убийци са,убиват за телевизори,насилват възрастни жени,дори и деца,убиват мирни,рушат жилищни,насаждат страх!забравили,че Свободата ни е висшата ценност,не материалните,нямате толкова животи,че да отнемете Свободата на Света ни ...раши,китайци и робите им...индийци ск!!!
142
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 година
за съжаление ЕС се оказа превзет от путин,да строиш СП на убиец и да финансираш убийствата му,да демагогстваш и виниш убиваните ,че настоятелно молят за помощ,да си германец днес е...позорно е,Украйна ще оцелее и без назидаващата убиваните в Украйна,да създаваш чудовища не е прогрес!да финансираш убийци само защото ти плащат...не е ценост!да позориш и превръщаш велик Народ като Германският в плащащ геноцида в Украйна не е...Божие...Човешко,лицемерно и страхливо поведение е!
141
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна ако победи ще се превърне в новия хегемон и цензур на европа. Другите държави ще трябва да и се кланят както се кланят на САЩ и да плащат сметките им и на двете и на господаря и на проксито.
140
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко е на ниво джунгла, само на посилния сега му викат демократ!
139
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако ЕС се разпадне се връщаме 3,4 века назад автоматично като гео политика
138
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За България е важно диктаториалният ЕС да се разпадне! За свободна и независима България!
137
4
 
8
 
! Отговори
Яяя преди 1 година
Тарторът -Америка, си създава армия от държави на каишки и ги пуска като глудница, срещу държави който искат да са самостоятелни.Банда разбойници .
136
4
 
9
 
! Отговори
АМИ преди 1 година
Това е глупава и некадърна политика на Европа, която ще доведе до разпадането и от което ще загубят всички, най вече европейците.
135
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво много умни и подбрани въпроси!
134
5
 
14
 
! Отговори
Информационен вирус преди 1 година
Това е ФЕЙК новина с ФЕЙК стъкмистически данни с цел да внушат на хората какво да мислят. РЕАЛНО истината е съвсем друга и неприятна на евро-политиците. Никой 90% до 98% от НОРМАЛНИТЕ Европейци НЕ ПОДКРЕПЯ по никакъв начин нито войната нито Украйна. Европейските нормални работещи хора НЕ ИСКАТ да мизеруват, обедняват, да бъдат ограбвани в изкуствени кризи заради Украйна която не е нито член на ЕС нито на НАТО. В момента ЕС извършва предателства на интересите на европейците нанася щети и вреди.
133
3
 
8
 
! Отговори
И - з преди 1 година
Всички започнали войни през вековете от запад към изток са са намирали майстора.
132
2
 
14
 
! Отговори
Говедо преди 1 година
То хубаво го искат,ама Европа се управлява от НАТО, а НАТО се управлява от САЩ!
131
3
 
16
 
! Отговори
сиромах преди 1 година
И колко процента от европейците поискаха украинците да спрат обстрелите и бомбардировките на донбаските републики и да изпълняват минските договори?Особено след признанията на Меркел ,Оланд и други,че всичко е било мъгла за да се подготви украинската армия?Русия не воюва само с Украйна и стига сте я възхвалявали тая Украйна ,защото Русия воюва със САЩ и още 50 държави!Ето в това е величието на Русия,а ония само реват начело с наркоманския си президент!
130
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ да се махат това е урока.
129
2
 
16
 
! Отговори
Klaus Scwab преди 1 година
по-лесно е да излъжеш някой отколкото да му кажеш истината
128
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До чакам деня...няма нужда от затвор да си върви в Америка. Той е вече осъдена душа. Той е виновен за тази война. Ако се махне войната ще спре.
127
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не вярвам на отговорите защото въпросите са зомбиращи. По същия начин телевизията зомбира чрез така наречения жестомимичен превод в ефир. Той натрапва посланията на които хората да вярват.
126
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакам деня когато ще свърши войната и зеления ще е натикан в килия 2 на 3 метра в сибир.
125
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо не реагира единно в Сирия, Ирак, Либия, Венецуела...